Ένας τρουφοκυνηγός μας μυεί στα μυστικά του επαγγέλματος
TRAVEL

Ένας τρουφοκυνηγός μας μυεί στα μυστικά του επαγγέλματος

Τρούφα. Μπήκε κάπως… απροσδόκητα στις διατροφικές μας συνήθειες, ωστόσο κατέκτησε επάξια τη θέση της -κυρίως ως συστατικό- μεταξύ των προτάσεων στους καταλόγους των εστιατορίων. Την ίδια στιγμή, «έκρηξη» γνωρίζει ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται με το κυνήγι της τρούφας σήμερα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επιδίδονται στο «κυνήγι» της τρούφας τα τελευταία χρόνια και πλέον περί τα 3.000 άτομα ασχολούνται -ακόμη και επαγγελματικά- με αυτό.

Ο αριθμός δεν αποτελεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές πώλησης της τρούφας στην ευρωπαϊκή αγορά μπορούν να αγγίξουν μέχρι και τις 3.000 ευρώ το κιλό και στην αμερικάνικη θα φτάσουν ακόμη πιο ψηλά. Με ειδικά εκπαιδευμένα «τρουφόσκυλα», το κόστος των οποίων ξεκινά περίπου από τα 1.000 ευρώ, πολλοί παίρνουν τα βουνά, αναζητώντας τρούφες. Βέβαια, αυτό το «κυνήγι» μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι να βρει κανείς έστω και ένα μικρό κομμάτι του ιδιαίτερου μύκητα…

Το CNN Greece συνάντησε τον Χρήστο Πλεσιώτη και μυήθηκε στα μυστικά ενός τρουφοκυνηγού. Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντά, πώς εκπαίδευσε τον σκύλο του τον Μπρίο σχετικά, ποια είναι τα περισσότερα χρήματα που έβγαλε ποτέ και ποια είναι η ιδανική εποχή για την αναζήτηση της τρούφας;

Δείτε τι απαντά σχετικά στο βίντεο που ακολουθεί:

Η ιδέα του μεγάλου τηγανιού

Η ιδέα του μεγάλου τηγανιού για τον Χρήστο Πλεσιώτη ξεκίνησε από την Ιταλία. Έφτασε στη γειτονική χώρα με σκοπό να πουλήσει κάποιες τρούφες. Εκεί γνώρισε τον Τζουσέπε, ο οποίος του έδειξε το μαγειρικό σκεύος και του έκανε πρόταση να παραμείνει εκεί και να εκπαιδευτεί. Ο Χρήστος ενθουσιάστηκε, έτσι αποφάσισε να μείνει στο εστιατόριο του Τζουσέπε και να εκπαιδευτεί σχετικά για τρία ολόκληρα χρόνια. Ο Χρήστος έφυγε με 180.000 μακαρονάδες στο ενεργητικό του, για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συστήσει επιτέλους το «μεγάλο τηγάνι» σε όλους εμάς.

Ο πιστός συνεργάτης Μπρίο και η μεγαλύτερη λευκήτρούφα

Η τρούφα δεν είναι εμφανής με το γυμνό μάτι, έτσι πάντοτε πρέπει να υπάρχει ένα σκυλί για την καθοδήγηση του τρουφοκυνηγού. Ο 3χρονος σήμερα Μπρίο είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Χρήστου Πλεσιώτη. Πρόκειται για ένα Lagotto Romanjolo, ράτσα ιδιαιτέρως γνωστή ως τρουφόσκυλο. «Χωρίς τον Μπριο νιώθω ανασφάλεια» εξομολογείταιο Χρήστος Πλεσιώτης, ενώ τον μνημονεύει ακόμη και όταν τον ρωτάμε για το μεγαλύτερο κομμάτι λευκής τρούφας που εντόπισαν ποτέ μαζί: «Ήταν 520 γραμμάρια και το εντοπίσαμε στα βουνά της Πίνδου. Ήταν ένα κομμάτι που ευθύς κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελική του τιμή άγγιξε τις 80.000 ευρώ»!

Πού εντοπίζεται η τρούφα

Η τρούφα ευδοκιμεί σε μέρη που υπάρχουν μεταξύ άλλων βελανιδιές, θάμνοι, φλαμουριές, οξιές και όταν αυτή η χλωρίδα είναι σε χώμα αλκαλικό και όχι όξινο. Βρίσκονται σε βάθος 8 έως 15 εκατοστών και συμβιώνει με τις ρίζες των δένδρων ή των θάμνων. Μπορεί, ανάλογα με το είδος της, να ευδοκιμήσει από τα βουνά της Πίνδου μέχρι και στην Κρήτη.

Η μορφή της είναι συνήθως στρογγυλή και το μέγεθός της ποικίλει -συνήθως από 2 έως 7 εκατοστά, με τις μεγαλύτερες να θεωρούνται πιο σπάνιες. Τα εμπορεύσιμα είδη είναι έξι: Tuber Aestivum vitt. / Scorsone (μαύρη καλοκαιρινή τρούφα) που είναι και η πιο κοινή, η Tuber Magnatum (πολύτιμη λευκή φθινοπωρινή τρούφα) που έχει και ιδιαίτερα υψηλή εμπορική αξία, η Tuber Melanosporum (πολύτιμη μαύρη χειμερινή τρούφα) που αποτελεί την πιο ακριβή μαύρη τρούφα, η Tuber Brumale (μαύρη χειμερινή τρούφα) και η Tuber Borchii (λευκή ανοιξιάτικη τρούφα).