TRAVEL

Καβάλα, η πόλη που χαράσσει τη δική της πολυπολιτισμική ιστορία

Καβάλα, η πόλη που χαράσσει τη δική της πολυπολιτισμική ιστορία

Μπορεί η χιλιομετρική απόσταση να είναι αποτρεπτική για έναν κάτοικο της πρωτεύουσας από το να πραγματοποιήσει ένα τόσο μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητο, όμως η Καβάλα είναι μία περιοχή που αξίζει τη βενζίνη, τις ώρες πάνω από το τιμόνι και τον κόπο σας. 

Αν είσαι βιαστικοί σχεδιάζοντας από σήμερα που θα ξεσκάσετε το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, ήρθε η στιγμή να «πέσει» η Καβάλα στο τραπέζι των επιλογών σας. Μην ξεχάσετε μόνο να κάνετε αρκετό χώρο στο κινητό ή τη φωτογραφική σας για όλα αυτά τα υπέροχα που πρόκειται να αντικρύσετε.

Η Καβάλα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση «διαμάντι» της Μακεδονίας. Στέκεται χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο ανάμεσα στις γειτόνισσες της Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη ενώ οι καμάρες τις «καλημερίζουν» το απέραντο Μεσογειακό γαλάζιο. Εκεί ακριβώς, σε αυτό το μικρό κομμάτι του χάρτη χαράσσει τη δική της πολυπολιτισμική ιστορία, από το 470π.Χ. που κάνει την εμφάνισή της με κάποιες αναφορές ως «Νεάπολη», σύμμαχο των Αθηναίων. Στο σήμερα θα λέγαμε πως είναι μία μεγαλούπολη που λειτουργεί σε πιο «νησιώτικους» ρυθμούς.

2

Πιάνοντας το κουβάρι από την αρχή, το οδοιπορικό ξεκινάει από την οδό Θεοδώρου Πουλίδου όπου βρίσκεται η Παλιά Πόλη, ή αλλιώς «Παναγιά» της Καβάλας. Εκεί υπάρχουν και τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης που αξίζει να επισκεφθείτε με πιο σημαντικό το Φρούριο, την Ακρόπολη Καβάλας. Από εκεί ψηλά αποτυπώνεται η καλύτερη πανοραμική εικόνα της πόλης. Βέβαια, για ακόμη καλύτερη θέα και ρομαντζάδα προτείνουμε το Φάρο στην άκρη, εκεί που η περιοχή της Παναγίας βρίσκει τη θάλασσα. Σειρά έχουν το Ιμαρέτ, ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κτιρίων, ένα μνημείο παραμυθόκοσμος της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής που εκτείνεται σε 2.400 τμ. Ιδρύθηκε το 1817 από τον Μεχμέτ Άλη πάνω σε σένα πρώην Ιμαρέτ (πτωχοκομείο). Πιο πέρα βρίσκεται η πλατεία του Μεχμέτ Άλη η οποία διαμορφώθηκε μεταξύ 1931 και 1934. Εκεί βρίσκονται το άγαλμα και το «κονάκι» του, ένα από τα μεγαλύτερα σπίτια της Καβάλας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που σώζεται μέχρι σήμερα λειτουργώντας ως μουσείο με αρκετά χαμηλή τιμή εισιτηρίου. Συνεχίζοντας στο δρόμο του Μεχμέτ Άλη, οδηγούμαστε στο τζαμί του Χαλίλ Μπέη που ονομάζεται και «Παλιά Μουσική» αφού εκεί πραγματοποιούσε πρόβες η μπάντα του Δήμου.

3

Φτάνοντας στο παρόν, η «νέα όψη» της πόλης περιτριγυρίζεται από νεοκλασικά κτήρια, δίπλα από παλιές καπναποθήκες που έχουν γίνει εμπορικά κέντρα και άλλες που έχουν παραμείνει ως ήταν, δικαιολογώντας γιατί η Καβάλα στο παρελθόν θεωρούνταν «η Μέκκα του Καπνού». Περισσότερα μπορείτε να μάθετε πραγματοποιώντας μία ξενάγηση στο Μουσείο Καπνού που βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας. Κοντά βρίσκεται και η περιοχή- γειτονιά του Αγίου Νικολάου καθώς και το ομώνυμο πρώην τζαμί που έχει μετατραπεί σε εκκλησία. Πιο κεντρικά, στην Πλατεία Ελευθερίας και στον πεζόδρομο του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα συναντήσετε περισσότερο κόσμο. Εκεί μπορείτε να βολτάρετε στα μαγαζιά, να δοκιμάσετε αυθεντικές τοπικές γεύσεις και να απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα μικρά γραφικά καφέ.

4

Τόσες διαφορετικές εποχές, κουλτούρες, πολιτισμοί, ετερόκλητα μεταξύ τους «αποτυπώματα» μέσα στο χρόνο, που συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ. Πόση μαγεία και ιστορία χωράει ένας τόπος; Η περιοχή της Καβάλας είναι η απάντηση. Η χρυσή τομή στο χώρο και το χρόνο, όπου το βουνό συναντάει τη θάλασσα και το παρελθόν το παρόν. Είναι μία πόλη «σημείο μηδέν» που έχει τα πάντα. «Ταπεινή» απέναντι στο απέραντο γαλάζιο μπροστά της και τις πλάτες της φορτωμένες μία βαθιά ιστορία. Η ρίζες στο παρελθόν σε συνδυασμό με το φυσικό πλούτο δύσκολα αφήνει κάποιον επισκέπτη ασυγκίνητο. Περνώντας από τη μία γειτονιά της στην άλλη, θα νιώθετε σχεδόν πως αλλάζετε εποχή. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ομορφιά αυτού του τόπου εκτός μόνο αν αποφασίσει να τον επισκεφθεί.

5