TRAVEL

Το Πανηγύρι των Πειρατών στην Πάρο

Μπορεί η Ικαρία να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πανηγύρια, τα οποία αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που συγκεντρώνει κόσμο κάθε καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, και η Πάρος, κυρίως τη θερινή περίοδο, βρίσκει αφορμές για να γιορτάζει, πραγματοποιώντας μεγάλα γλέντια στα οποία ντόπιοι και επισκέπτες έρχονται λίγο πιο κοντά. Τα γραφικά σοκάκια των οικισμών αποκτούν μία χαρμόσυνη ατμόσφαιρα, τα μεγάλα προαύλια στα ξωκλήσια γεμίζουν κόσμο που χορεύει αγκαλιασμένος υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

Ήδη από τις 23 Ιουνίου, οι εορτασμοί ξεκινούν με το δημοφιλές πανηγύρι του Κλήδωνα στην παραλία της Αλυκής, κατά τη διάρκεια του οποίου οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές και καίνε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια, τους «Μάηδες» ενώ ακολουθεί γλέντι με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Ακολουθούν πολλά ακόμη πανηγύρια, με αποκορύφωμα τη μεγάλη γιορτή που διοργανώνεται στις 15 Αυγούστου. Στην Παναγιά Εκατονταπυλιανή, οργανώνεται μία μεγαλοπρεπής βραδιά με περιφορά της εικόνας γύρω από την Παροικία, ζωντανή μουσική και βεγγαλικά.

Παρόλα αυτά, η πιο εντυπωσιακή και πρωτότυπη γιορτή πραγματοποιείται λίγο αργότερα, στις 23 Αυγούστου. Το Πανηγύρι των Πειρατών αποτελεί ένα μοναδικό δρώμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου το νησί πλημμυρίζει με κόσμο.

Με αυτό το έθιμο οι Παριανοί ανατρέχουν πίσω στον χρόνο για να παρουσιάσουν μία ενδιαφέρουσα ιστορία του νησιού τους. Για τον λόγο αυτό, διοργανώνουν την αναπαράσταση της επιδρομής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του στη Νάουσα το 1537. Τότε, οι άντρες του θρυλικού κουρσάρου έκλεψαν τις γυναίκες των κατοίκων της Νάουσας και εκείνοι αποφάσισαν να δράσουν και να κάνουν τα πάντα για να τις πάρουν πίσω…

Το έθιμο της αναπαράστασης της πειρατικής επιδρομής ξεκίνησε το 1965 από μία παρέα Ναουσαίων, ενώ το 1985 μεταφέρθηκε στο μεγάλο λιμάνι λόγω της μεγάλης προσέλευσης των επισκεπτών. Για την αναβίωση του εθίμου, οι ντόπιοι, και συγκεκριμένα η εθελοντική ομάδα «Κουρσάροι» που αναλαμβάνει τη διοργάνωση ξεκινά τις προετοιμασίες από νωρίς. Μεταμορφώνονται σε «πειρατές» και περνούν με καΐκια στην απέναντι πλευρά του κόλπου της Νάουσας. Όταν φτάσει η μεγάλη στιγμή, κάνουν «επιδρομή» στα στενά του χωριού, ενώ οι ντόπιοι αντεπιτίθενται και καταφέρνουν να νικήσουν.

Το λιμάνι και τα στενά της Νάουσας γεμίζουν με κόσμο από τα γύρω χωριά αλλά και τουρίστες που συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν το θέαμα και να χορέψουν μπάλο και συρτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης