TRAVEL

Οδοιπορικό στην Κέρκυρα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κέρκυρα, η ιστορία δίνει ραντεβού σε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Ιονίου.

Η αρχαία Δρεπάνη ή Μάκρις, ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν λόγω του σχήματός του νησιού, είναι οι αρχαιότερες ονομασίες που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

Άλλες ονομασίες της Κέρκυρας, είναι η Κασσωπαία, Άργος ή Κέραυνα. Σχερία ονομάστηκε από τον Όμηρο (αν παραδεχθούμε ότι η Κέρκυρα ταυτίζεται με το διάσημο νησί των Φαιάκων που περιγράφεται στην Οδύσσεια). Από τους κατοίκους της, προέρχεται το όνομα Φαιακία.

Το όνομα Κέρκυρα επικρατεί τελικά στη νεοελληνική ενώ το Κόρκυρα προέρχεται από τη δωρική διάλεκτο των αρχαίων κατοίκων της Κορκυραίων. Κορυφώ ή Κορυφή ή Κορφή ή Κορφοί ή Corfu ονομαζόταν κατά το Μεσαίωνα, πιθανά λόγω των δύο οχυρωμένων κορυφών της μεσαιωνικής πόλης.

Από την αρχαιότητα, στο Μεσαίωνα, στη Βενετική, Γαλλική και Αγγλική κατοχή οι Κερκυραίοι διαμόρφωσαν το δικό τους πολιτισμό.

Τί να πρωτοκάνεις όταν επισκεφθείς την Κέρκυρα. Να θαυμάσεις το Μον Ρεπό, τα Ανάκτορα, τα φρούρια, τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τις πινακοθήκες, τους ναούς, τα αρχοντικά, τους αρχαιολογικούς χώρους, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα γραφικά λιμάνια και τις γαλαζοπράσινες παραλίες.

Στην Κέρκυρα αξίζει να δείτε το:

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας
Μουσείο Αρχαιολογικού χώρου Παλαιόπολης (Μον Ρεπό)
Μουσείο στο Μον Ρεπό
Μουσείο Αντιβουνιώτισσας
Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
Μουσείο Καποδίστρια - Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών...
Μουσείο Σολωμού
Μουσείο Κεραμικής Τέχνης
Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας
Σερβικό Μουσείο
Δημοτική Πινακοθήκη
Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης

Φρούρια

Το Παλαιό και το Νέο Φρούριο, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αμυντικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν στην Μεσόγειο. Επίσης, αποτελούν αξιόλογα παραδείγματα της στρατιωτικής αμυντικής τέχνης και οικοδομικής τεχνικής της εποχής τους (15ο έως 18ο αιώνα).

Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου

Το Ανάκτορο Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου χτίστηκε το 1819-1924 μ.Χ. επί του Άγγλου Αρμοστή Θωμά Μαιτλαντ, από το αρχτέκτωνα G. Whitmore. Το σπουδαιότερο μνημείο της Αγγλοκρατίας, από τα πρώτα νεοκλασσικού ρυθμού έργα στην Ελλάδα.

Μονρεπό - Παλαιόπολη ( 1831 μ.χ. )

Βρίσκεται μέσα στο πάρκο του Μον Ρεπό, που έχει 258 στρέμματα έκταση σε ένα εξωτικό κατάφυτο τοπίο από αιωνόβια έργα. Την νεοκλασσική έπαυλη αυτή έχτισε το 1831μ.Χ. ο Άγγλος αρμοστής Adams για θερινή κατοικία, κυρίως για την κερκυραία σύζηγό του ( το γένος Παλατιανού), με αρχιτέκτονα τον κερκυραίο Ιωάννη Χρόνη.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Παλαιόπολη 600 π.Χ. Είναι ταφικό μνημείο για τον Μενεκράτη (πρόξενος της Κέρκυρας στην Οιανθεια, πόλη κοντά στο σημερινό Γαλαξύδι), με κυκλική αρατή λιθαδομή και κωνική στέγη (600 π.Χ.). Ο Ναός Αρτέμιδος Γοργούς, από τους πρωιμότερους ολόλιθους δωρικούς ναούς με δεκαεπτά υποστηλώματα κατά μήκος σε κάθε μακριά πλευρά και έξι σε κάθε στενή.

Καρδάκιο (5ος αιώνα μ.Χ). Η Βασιλική πεντάκλιτη της Παλαιόπολης, οικοδομήθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. από τον επίσκοπο Ιοβιανό πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού ωδείου. Στην είσοδο της σώζονται δύο ραβδωτές κολώνες Κορινθιακού ρυθμού.

Λουτρά (500 π.Χ) Υστεροαρχαϊκός (περί το 500 π.Χ) ναός δωρικού ρυθμού, με έντεκα μονολιθικά υποστυλώματα κατά μήκος της κάθε μακρυάς πλευράς και έξι σε κάθε στενή πλευρά. Ο Ναός είναι αφιερωμένος σε αταύτιστη θεότητα.

Ενδιαφέροντα Κτίρια

Αρχοντικό Ρίκκι στην οδό Μουστοξύδου αρ. 15
Αρχοντικό Κομπίτσι (1680) στην οδό Ν. Θεοτόκη 43 - 49 (Calle d' Erbe)
Αρχοντική κατοικία στην 1η πάροδο Προσφόρου αρ. 4-6
Τριόροφη κατοικία της Βενετοκρατίας. Χαρακτηρίζεται από εξωτερικό κλιμακοστάσιο που απολήγει σε ευμέγεθες πλατύσκαλο, που άλλοτε ήταν στεγασμένο,
Αρχοντική κατοικία 4ης Παρόδου Υπαπαντής αρ. 4
Αρχοντική κατοικία στην οδό Κοττάρδου αρ. 41
Αρχοντική κατοικία με οικόσημο στην οδό Θεοτόκη αρ. 111

Άγιος Σπυρίδωνας (1589 μ.Χ.)

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στεγάζει το λείψανο του Πολιούχου της Πόλης. Πρόκειται για μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, κτητορική άλλοτε της οικογένειας Βούλγαρη. Με εντυπωσιακό πυργοειδές κωδωνοστάσιο που καταλήγει σε διάτρητο τμήμα για τις καμπάνες.

Καθολική Αρχιεπισκοπή ναός Αγ. Ιακώβου - DUOMO

Από το 1632 είναι η Λατινική Μητρόπολη. Αναστηλώθηκε μετά τους βομβαρδισμούς του 1943. Κομψό κτίριο, με την τυπική μπαρόκ καμπύλη του 17ου αι. στο αέτωμα του, το δαντελωτό πύργο γοτθικής μορφολογίας και το ψηλό καμπαναριό του.

Παναγία Βλαχερνών

Το μοναστήρι που δεσπόζει στο μικρό κομμάτι γής κάτω από το "Κανόνι" είναι αφιερομένο στην Παναγία των Βλαχερνών και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Ι.Ν Ιάσωνος

O Ναός Ιαόσονος και Σωσιπότρου, είναι ένα από τα αρχαιότερα και καλύτερα σωζόμενα δείγματα δικίονου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, της Μέσης Βυζαντινής περιόδου, Καθολικό Μονής στα Μεταβυζαντινά χρόνια.

Παναγία των Ξένων- Κυρά Φανερωμένη (18 αι.μ.Χ.)

Τρίκλιτη ξυλόγλυπτη βασιλική. Κτίστηκε από τον ιερομόναχο Νικόδημο και αποτέλεσε την ιδίαιτερη ενορία Ηπειρωτών. Το ξύλινο τέμπλο της ανακατασκευάστηκε το 1875, είναι ωγραφισμένη από τον Ν. Κουτούζη (18ος αι.).

Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος

Από τους πρώτους Καθεδρικούς Ναούς των Μεγάλων Πρωτοπαπάδων. Ανήκει στον επτανησιακό τύπο, ξυλόστεγης μονόκλιτης βασιλικής με περιμετρικό χαμηλό κλειστό διάδρομο "εξωνάρθηκα". Η εξωτερική όψη, όπως αναφέρει ο Δήμος Κέρκυρας, είναι πολύ απλή, με βαθμιδωτή διάταξη των στεγών και χαρακτηριστικό διάτρητο κωδωνοστάσι που υψώνεται πάνω από το ιερό. Στο τέμπλο υπάρχουν έργα της σχολής Τζάννε, όπως επίσης Τζένου και Χρυσολωρα, ενώ η ουρανία είναι σύνθεση του Σπεράντζα (1773).

Άγιος Νικόλαος

Ανήκει στον επτανησιακό τύπο. Υπήρξε Καθεδρικός Ναός μέχρι το 1712. 'Ενα σπάνιο παράδειγμα που εμφανίζει άμβωνα με πρόσβαση από τον εξωνάρθηκα. Έχει υπέροχο σκαλιστό τέμπλο το οποίο είναι από τα πολαιότερα στην πόλη.

Μονή Αγ. Φραγκίσκου ( 13ος αι.)

Καθολική εκκλησία. Το παλαιότερο τμήμα και το παρεκκλήσι του Αγ. Αγγέλου ανάγονται στο 13ο αι. Σήμερα σώζονται το Kαθολικό της μονής και η μοναστηριακή αυλή με στοά.

Παναγία Τενέδου (18ος αι.)

Καθολικό μονής που χτίστηκε σε θέση παλαιότερου ναού. Η πιο σημαντική από αρχιτεκτονική άποψη, θολοσκεπής εκκλησία με οξυκόρυψο αναγεννησιακού χαρακτήρα τρούλο πάνω από το ιερό.

Παναγία Πλατυτέρα (1714 μ.Χ.)

Σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα σχετιζόμενο με πολλές επώνυμες οικογένειες (Καποδίστρια). Μοναστηριακή αυλή με τρίπλευρη στοά στο ισόγειο και κεντρικό πηγάδι. Ο ναός έχει έργα αγιογραφίας σπουδαίων ζωγράφων (Καντούνης, Κουτούζης), επιχρυσωμένο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ποικιλία σημαντικών εικόνων έργων 17ου αι. Τζάννε, Πουλάκη, Κλόντζα και πολύτιμα κειμήλια. Πάνω από την κεντρική είσοδο, υψώνεται το πυργοειδές τρουλοσκέπαστο κωδωνoστάσιo του 1864.

Εβραϊκή Συναγωγή ( 19 αι.)

Σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα σχετιζόμενο με πολλές επώνυμες οικογένειες (Καποδίστρια). Μοναστηριακή αυλή με τρίπλευρη στοά στο ισόγειο και κεντρικό πηγάδι. Ο Ναός πλουσιότατος με έργα αγιογραφίας σπουδαίων ζωγράφων (Καντούνης, Κουτούζης) , με επιχρυσωμένο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ποικιλία σημαντικών εικόνων έργων 17ου αι. Τζάννε, Πουλάκη, Κλόντζα και πολύτιμα κειμήλια. Πάνω από την κεντρική είσοδο, υψώνεται το πυργοειδές τρουλοσκέπαστο κωδωνoστάσιo, έργο του 1864.

Το Νησί του Βίδο

Βρίσκεται απέναντι από την πόλη, σε απόσταση 1200 μέτρων από το παλαιό λιμάνι, έχει έκταση 538 στρέμματα και απότελεί ένα μικρό φυσικό παράδεισο.

Νησίδα Λαζαρέτο

Η νησίδα Λαζαρέτο βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της πόλης της Κέρκυρας έχει έκταση 70.000 τ.μ., απέχει δύο ναυτικά μίλια από την πόλη και αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου. Η ονομασία του Λαζαρέτο (Lazzaretto) οφείλεται στη χρήση του νησιού ως λοιμοκαθαρτήριο κατά την εποχή της Ενετοκρατείας (αρχές 16ου αιώνα) στην Κέρκυρα. Στο νησί είχε λειτουργήσει μοναστήρι, την εποχή της Ενετοκρατείας και στη συνεχεία χρησιμοποιήθηκε ως λοιμοκαθαρτήριο, για τέσσερις περίπου αιώνες, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης