TRAVEL

Πασχαλινά έθιμα από τη Θράκη

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε πολλές περιοχές της Θράκης το Πάσχα γιορτάζεται σε κλίμα κατάνυξης, με ντόπιους και επισκέπτες να συγκεντρώνονται στις εκκλησίες για να γιορτάσουν την Ανάσταση και να τηρήσουν τις παραδόσεις. Οι εορτασμοί συνεχίζονται και την εβδομάδα του Πάσχα, καθώς στα χωριά και τις πόλεις αναβιώνουν έθιμα, πολλά από τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο δημοφιλή, που αξίζει να παρακολουθήσετε αν βρεθείτε στην περιοχή.

Μεγάλη Παρασκευή στις Μέτρες, τη Νέα Πέραμο και τη Νέα Ηρακλείτσα

Τη Μεγάλη Πέμπτη στις Μέτρες τα παιδιά δημιουργούν το ομοίωμα του Ιούδα και στη συνέχεια κατευθύνονται στα σπίτια του χωριού, ζητώντας κλαδιά για να προετοιμάσου τη φωτιά. Την επόμενη ημέρα, πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου στα δρομάκια μέχρι να φτάσει έξω από ένα παρεκκλήσι, όπου και γίνεται η καύση του «Ιούδα». Όταν η φωτιά σβήσει, παίρνουν τη στάχτη και τη ρίχνουν στα μνήματα.

Στη Νέα Πέραμο, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μετά την περιφορά του Επιταφίου οι κάτοικοι σε κάθε γειτονιά καίνε από ένα ομοίωμα του Ιούδα, καθώς η πομπή του επιταφίου περνάει από τους δρόμους και ολόκληρη η πόλη φωτίζεται.

Στην Καβάλα πραγματοποιείται η Αποκαθήλωση, στο ύψωμα του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρίνας, στην παραλία της Νέας Ηρακλείτσας. Η περιφορά του Επιταφίου ξεκινάει από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Τέλος, στην πόλη της Δράμας, λίγο μετά τις εννέα το βράδυ, οι επιτάφιοι που έχουν ξεκινήσει από όλες τις κεντρικές ενορίες της πόλης συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία.

Πανηγύρια, «αυγομαχίες» και «Μαζίδια»

Οι εορτασμοί συνεχίζονται και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Το πανηγύρι του Άγιου Αθανάσιου στη Δράμα χρονολογείται από το 1912. Λέγεται ότι η πρώτη λειτουργία της Εκκλησίας του χωριού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή του Πάσχα, όμως ο εορτασμός της καθιερώθηκε την επόμενη.

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στις Κρηνίδες του δήμου Καβάλας αναβιώνει ένα ακόμη έθιμο, το οποίο ονομάζεται «αυγομαχίες». Οι κάτοικοι της περιοχής, ξεκινούν μία «μάχη» τσουγρίσματος, ενώ νικητής αναδεικνύεται εκείνος που μετράει τα λιγότερα σπασμένα αυγά.

Την τρίτη μέρα του Πάσχα, στην τοπική κοινότητα Ελευθερών Καβάλας διοργανώνονται τα «Μαζίδια». Πιο συγκεκριμένα, οι πιστοί μεταφέρουν εικονίσματα από την εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη, στα «Μαζίδια» όπου βρίσκεται το εξωκλήσι των Αγίων Ραφήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Το έθιμο ολοκληρώνεται με ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι που πραγματοποιείται στην πλατεία του οικισμού.

Τέλος, ένα από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα της περιοχής είναι και η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως στο χωριό της Καλής Βρύσης που γίνεται την Πέμπτη της Διακαινησίμου, δηλαδή την πρώτη Πέμπτη μετά το Πάσχα. Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι θεωρούν ότι προστατεύουν το χωρίο από καιρικά φαινόμενα, όπως το χαλάζι, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης