TRAVEL

Κίμωλος, η αρχαία "μονόπολις"

Δήμος Κιμώλου

Η Κίμωλος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων. Απέχει 87 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά.

Η Κίμωλος από τα αρχαία χρόνια ήταν «μονόπολις». Έτσι και σήμερα έχει ένα μόνο Χωριό. Μικρότεροι οικισμοί που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα έχουν ελάχιστους κατοίκους, είναι η Ψάθη (λιμάνι), η Γούπα, του Καρά, τα Πράσα, η Αλυκή, η Μπονάτσα και της Δέκας. Στο Χωριό δεν υπάρχει μια μεγάλη κεντρική πλατεία, αλλά αρκετές μικρές όπως της Θεοσκέπαστης, του Γιωργηλά, του Κάμπου, ενώ, η μεγαλύτερη, του Σχολείου. Απέναντι από το ναό της Οδηγήτριας, υπάρχει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και μέσα στο Κάστρο το Λαογραφικό. Στο δρόμο από την Ψάθη προς το Χωριό δεσπόζει το επιβλητικό κτίριο του Γηροκομείου του κληροδοτήματος Γεωργίου Οικονόμου Αφεντάκη, Μεγάλου Ευεργέτη του νησιού.

Τα Αξιοθέατα της Κιμώλου

Στο Χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε το Μεσαιωνικό Κάστρο και τα Μουσεία (Αρχαιολογικό και Λαογραφικό), και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες είναι προστατευόμενες από το ΥΠ.ΠΟ. Εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή και στα κοντινά νησιά έχετε από την πλατεία του Σχολείου και την αυλή του Παντοκράτορα στο Ξαπλοβούνι. Σήμερα στο νησί σώζονται 7 ανεμόμυλοι.

Κοντά στη βόρεια έξοδο του Χωριού, λίγο μετά την εκκλησία του Αγ. Ευσταθίου, υπάρχει η πέτρινη, παλιά γέφυρα στο Πανωκλήμα, με θέα στις απότομες χαραδρώσεις και τις αναβαθμίδες (πεζούλες) του εσωτερικού του νησιού.

Στη νότια έξοδο του χωριού, επισκεφθείτε το γραφικό ψαράδικο οικισμό της Γούπας με τα «σύρματα» (σπηλιές πελεκημένες στο μαλακό βράχο, όπου φυλάσσονται οι βάρκες). Hλιοβασίλεμα στα Μαυροσπήλια αφού εκεί βρίσκεται βυθισμένη στα ρηχά η αρχαία πόλη του νησιού, ενώ στην παραλία θα δείτε πολλούς αρχαίους τάφους από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.

Αν έχετε στη διάθεσή σας πλωτό μέσον, μπορείτε να δείτε την Πελεκητή σπηλιά στον Κακοποταμό, να αναζωογονηθείτε στο θερμό ιαματικό νερό που αναβλύζει στην παραλία Αγιόκλημα ή να εξερευνήσετε τη σπηλιά στον Κάβο της Γερακιάς και να βουτήξετε στα υπέροχα τυρκουάζ νερά. Τέλος εντυπωσιακά είναι «Του Γερονικόλα τ' Αψηλά» με τις λεπτές στρώσεις από γκριζόλευκα ηφαιστειακά πετρώματα. Στην είσοδο του οικισμού των Πρασών, θα συναντήσετε τις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών, ενώ μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα από τον κάβο του Αγ. Γεωργίου, με τις σπηλιές της Μεσογειακής φώκιας. Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε τη μισοβυθισμένη σπηλιά στη Βρωμόλιμνο. Στο εσωτερικό του νησιού, μπορείτε να επισκεφτείτε την ερειπωμένη ακρόπολη στο Παλιόκαστρο και το, «σήμα κατατεθέν» του νησιού, γεωλογικό μνημείο Σκιάδι.

Το Σκιάδι

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, σύμφωνα με το Δήμο Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος «Σκλάβος», υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που οι κάτοικοι το ονομάζουν «Σκιάδι». Ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα.

Το «Σκιάδι» οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. Το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση προσβάλλεται και διαβρώνεται από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου. Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας που ονομάζεται «απορρίνηση» είναι, η βάση να «τρώγεται» και να στενεύει συνεχώς, ενώ η κορυφή που, είναι πιο σκληρή, παραμένει σχεδόν άθικτη.
Σπάνιο μνημείο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, εντυπωσιακό για το μέγεθος και τη μορφή του, είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

Οι Παραλίες της Κιμώλου

Κοντά στο Χωριό, μια φυσική πισίνα με εξαιρετικό σκηνικό τα βράχια είναι τα Ρεματόνησα. Παραλίες ιδανικές για κολύμβηση είναι η παραλία Κλήμα, Πράσα, Μοναστήρια,Αλυκή, Καλαμίτσι, Δέκας, Ελληνικά, Μαυροσπήλι.

Η Αγία της Κιμώλου Οσία Μεθοδία

Το 1962 στη θέση του ερειπωμένου κελιού της Οσίας χτίστηκε μικρή εκκλησία που τιμάται στο όνομα της Παναγίας Ελεούσας και της Οσίας Μεθοδίας. Σε κρύπτη του ναού μεταφέρθηκαν και αποτέθηκαν τα ιερά λείψανά της από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Η επίσημη αγιοποίησή της έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την πράξη 499 στις 17 Ιουνίου 1991. Η μνήμη της εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης