TRAVEL

Θάσος: Μια ανάσα από τη Μακεδονία

Δήμος Θάσου

Χρυσές αμμουδιές, ξανθά περιγιάλια, γραφικοί όρμοι, καταγάλανα νερά, ελαιώνες, βαθύσκιωτα δάση, ορθοπλαγιές, ποτάμια και μικροί καταρράκτες συνθέτουν την παλέτα της φύσης της.

Ο θρύλος τη θέλει να ‘ναι το ομηρικό νησί των σειρήνων. Προϊστορικοί και ιστορικοί τόποι, αρχαιολογικοί χώροι εξαιρετικής σημασίας, παλαιοχριστιανικές βασιλικές, μοναστήρια, εκκλησίες με σκαλιστά τέμπλα, χωριά ορεινά με την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, προσκαλούν τον επισκέπτη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν.

Το αρχαιολογικό μουσείο Θάσου, ένα από τα αξιολογότερα μουσεία της χώρας, το μουσείο Πολύγνωτου Βαγή που υπήρξε από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα, το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου στο αρχαίο θέατρο του νησιού, τα πανηγύρια και τα λαογραφικά δρώμενα θα σου προσφέρουν συγκινήσεις μυσταγωγικές.

Η Θάσος κατοικείται ήδη κατά την Νεότερη Παλαιολιθική Εποχή. Τότε ήταν ενωμένη με την απέναντι στεριά. Νησί θα γίνει περίπου το 10.000 π.Χ. Η Θάσος είναι το βορειότερο νησί του Αιγαίου και βρίσκεται πολύ κοντά από τις ακτές τις Ανατολικής Μακεδονίας, στον κόλπο της Καβάλας. Απέχει μόλις 8 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα. Η πόλη της Κεραμωτής καθώς και το δέλτα του ποταμού Νέστου, βρίσκονται πολύ κοντά. Η έκτασή της είναι 380 τ.χλμ.

Αρχιτεκτονική

Η μακεδονίτικη αρχιτεκτονική φαίνεται να κυριαρχεί σε σπίτια και εκκλησίες. Χαρακτηριστικά δείγματα θα δείτε στο Θεολόγο και το Καζαβίτι. Το σκηνικό αλλάζει στο Λιμένα και τα Λιμενάρια. Εκεί κυριαρχούν νεοκλασσικά μοτίβα.

Θασίτικος Γάμος

Είναι μια αναπαράσταση του θασίτικου γάμου με την τοπική ενδυμασία. Κάθε χρόνο λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται από το Σύλλογο Χατζηγιώργη στο Θεολόγο.

Γιορτή Φασολάδας

Διοργανώνεται περίπου στις 12 Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Μαριών «Γέννα» στο χωριό Μαριές, στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου μοιράζεται κρασί και παραδοσιακή φασολάδα.

Γιορτή Σαρδέλας

Διοργανώνεται στη Καλλιράχη από τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχή, τέλη Ιουλίου. Σε συνεργασία με τους ψαράδες της περιοχής προσφέρονται δωρεάν ψητές σαρδέλες και κρασί.

Φωτιές Αυγούστου

Το έθιμο του πηδήματος της φωτιάς αποτελεί ένα ξεχωριστό έθιμο για το νησί γίνεται κάθε χρόνο στις 31 Ιουλίου στο Θεολόγο, στα Λιμενάρια, στην Ποταμιά. Οι κάτοικοι των χωριών ανάβουν 3 φωτιές με ξύλα. Μικροί και μεγάλοι πηδούν πάνω από τις φωτιές τραγουδώντας: "Αύγουστος, Παραύγουστος, με σύκα και σταφύλια. Γύρω από τις φωτιές στήνεται γλέντι και φαγοπότι και συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, αλλά και πάρα πολλοί τουρίστες.

Άγιος Αθανάσιος

Η περιοχή του Κάστρου βρίσκεται στον οικισμό των Λιμεναρίων. Στις 18 Ιανουαρίου κάθε χρόνο τελείται γιορτή στο Κάστρο Λιμεναρίων προς τιμή του Αγίου.

Καρναβάλι

Κάθε χρόνο στη Θάσο για την αναβίωση των διονυσιακών γιορτών διοργανώνονται καρναβάλια σε όλα σχεδόν τα χωριά, Θεολόγο, Λιμενάρια, Μαριές, Ραχώνι, Παναγία, Ποταμιά.

Ιστορία

Σύμφωνα με στοιχεία από το Δήμο Θάσου, ο Ηρόδοτος επισκέφτηκε το νησί και από αυτόν πληροφορούμαστε την παρουσία των Φοινίκων που εκμεταλλεύτηκαν τα ορυχεία χρυσού των Κοινήρων. Πριν έρθουν οι πρώτοι Έλληνες άποικοι από την Πάρο το νησί της Θάσου κατοικούσαν Θράκες.

Τον 7ο π.Χ. αιώνα ένας χρησμός του Μαντείου των Δελφών οδηγεί τους Πάριους με αρχηγό τον Τελεσικλή στη Θάσο, προστάζοντας τους να κτίσουν μία πόλη που να «φαίνεται από παντού». Η νέα πόλη σύντομα απέκτησε πλούτο και δύναμη. Ιδρύει αποικίες στα παράλια της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως η Νεάπολις (σημερινή Καβάλα) και οι Κρηνίδες (Φίλιπποι).

Από τον 6ο κιόλας π.Χ. αιώνα, στη Θάσο παράγονται εξαιρετικής ποιότητας έργα στην αρχιτεκτονική, γλυπτική, γραπτή κεραμική και μικροπλαστική, ενώ την ίδια περίοδο εμφανίζονται οι πρώτες κοπές νομισμάτων. Τον 5ο αιώνα π.Χ. μετά τους Περσικούς Πολέμους οι Θάσιοι προσχωρούν στη συμμαχία της Δήλου υπό την ηγεμονία των Αθηναίων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι, της πόλης κράτους με τα σωζόμενα τείχη, την ακρόπολη, την αγορά, το θέατρο, το ωδείο, τα ιερά και τα δύο λιμάνια μαρτυρούν την ύπαρξη μιας ευνομούμενης, ισχυρής πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά πολιτείας. Ξακουστός ήταν και ο «Θάσιος οίνος» σ’ ολόκληρο τον γνωστό τότε κόσμο

Οι παραλίες

Οι πιο ξακουστές παραλίες της Θάσου είναι ο Παράδεισος,η Κοίνυρα, η Χρυσή αμμουδιά και η Σαλιάρα. Αη Γιάννη, η Αλυκή, η Θυμωνιά, το Λιβάδι, ο Σαλονικιός, η Αστρίς, ο Ρωσογκρεμός, ο Άγιος Αντώνιοςς, το Πευκάρι, τα Μεταλλεία, η Λιμεναριά, η Τρυπητή,ο Παχύς, La Scala, Γλυκάδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης