ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γιατί δεν πρέπει να ανησυχήσετε αν δείτε ομίχλη μέσα στο αεροπλάνο

Η ομίχλη εντός του αεροπλάνου εμφανίζεται κάποιες φορές κατά την επιβίβαση τις ζεστές και υγρές ημέρες

Wikimedia Commons

Αν έχετε επιβιβαστεί ποτέ σε αεροπλάνο μια μέρα με πολλή υγρασία, θα το έχετε σίγουρα προσέξει. Ο ζεστός, αποπνικτικός εξωτερικός αέρας συναντά τον δροσερό εσωτερικό αέρα που εκτοξεύεται από τους αεραγωγούς του κλιματισμού του αεροσκάφους, δημιουργώντας προσωρινά κάτι που μοιάζει με ομίχλη μέσα στην καμπίνα.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η χρήστης του TikTok Savannah Gowarty δημοσίευσε ένα βίντεο με ομίχλη κατά τη διάρκεια μιας πτήσης εσωτερικού στις ΗΠΑ. Το βίντεο συγκέντρωσε πάνω από 13,1 εκατομμύρια προβολές, με έκπληκτους σχολιαστές να αναρωτιούνται τι συμβαίνει.

«Τις ζεστές και σχετικά υγρές ημέρες, ο κρύος αέρας από το σύστημα κλιματισμού του αεροσκάφους αναμιγνύεται με τον θερμότερο, υγρό αέρα της καμπίνας και τον κατεβάζει στο σημείο δρόσου, δημιουργώντας ομίχλη», αναφέρει εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) στο CNNi.

«Η ομίχλη είναι γενικά βραχύβια, καθώς ο ψυχρός αέρας θερμαίνεται γρήγορα πάνω από το σημείο δρόσου», συμπληρώνει.

Όταν ένα αεροπλάνο περιμένει στο έδαφος πριν την αναχώρηση, ο αέρας της καμπίνας του αεροσκάφους διατηρείται δροσερός «είτε από μια εξωτερική μονάδα κλιματισμού εδάφους είτε από τη Βοηθητική Μονάδα Ισχύος (APU) του ίδιου του αεροσκάφους», όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της FAA.

«Και οι δύο παρέχουν κρύο αέρα (συνήθως πολύ πιο κρύο από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος), ο οποίος μπορεί να μειώσει προσωρινά το σημείο δρόσου του αέρα της καμπίνας του αεροσκάφους αρκετά ώστε να δημιουργηθεί ομίχλη».

Υγρασία στις επιφάνειες

Οι υδρατμοί στον αέρα στη συνέχεια προσκολλώνται στις στερεές επιφάνειες δημιουργώντας ένα στρώμα υγρασίας που μπορεί να παρατηρήσει κανείς κάποιες φορές μπαίνοντας σε ένα αεροπλάνο.

«Η ομίχλη στην καμπίνα του αεροσκάφους συνήθως διαλύεται πολύ γρήγορα», εξηγεί ο εκπρόσωπος της FAA. «Αυτό οφείλεται στο ότι ο ψυχρότερος αέρας (που μείωσε τη θερμοκρασία του αέρα της καμπίνας στο σημείο δρόσου) θερμαίνεται γρήγορα ξανά πάνω από το σημείο δρόσου. Μόλις συμβεί αυτό, η ομίχλη εξαφανίζεται. Πολλές φορές, η ομίχλη εμφανίζεται μόνο όταν βγαίνει από τον αεραγωγό, είναι ορατή για 1-2 δευτερόλεπτα και μετά εξαφανίζεται».

Με πληροφορίες από: Fog in the airplane? Here’s why you shouldn’t worry by Francesca Street, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης