ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο λόγος που τα θέρετρα στις Μαλδίβες πηγαίνουν τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Ο λόγος που τα θέρετρα στις Μαλδίβες πηγαίνουν τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Τα περισσότερα νησιωτικά θέρετρα στις Μαλδίβες έχουν θεσπίσει τη δική τους ώρα, διαφορετική από την επίσημη ώρα της χώρας, για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών

Mohamed Nashah / Unsplash

Τα περισσότερα από τα πολυτελή θέρετρα στις Μαλδίβες μετακινούν τα ρολόγια τους τουλάχιστον μία ώρα μπροστά από την επίσημη ζώνη ώρας της χώρας, η οποία είναι πέντε ώρες μπροστά από τη Μέση Ώρα Γκρίνουιτς και ονομάζεται «νησιωτική ώρα».

«Αυτή η σκόπιμη προσαρμογή της ώρας γίνεται για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών», εξηγεί στο CNNi ο Mohit Dembla, γενικός διευθυντής του JW Marriott Maldives Resort & Spa.

Το JW Marriott είναι ένα από τα τέσσερα ακίνητα στις Μαλδίβες που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ομίλου Marriott, μαζί με το St. Regis Maldives Vommuli Resort, το Westin Maldives Miriandhoo Resort και το Ritz-Carlton Maldives, Fari Islands. Και τα τέσσερα θέρετρα τηρούν την νησιωτική ώρα.

Πρωινά σπορ και δείπνο με ηλιοβασίλεμα

Αν και αυτή μετακίνηση κατά μία ώρα μπορεί να μη φαίνεται μεγάλη υπόθεση για όσους ζουν σε μέρη όπου οι μέρες είναι μεγάλες, μπορεί να έχει σημαντική διαφορά όταν βρίσκεστε σε διακοπές και υπάρχουν περιορισμένες ώρες φωτός στη διάθεσή σας.

«Δεδομένου ότι τα περισσότερα θέρετρα στις Μαλδίβες βρίσκονται στα δικά τους ιδιωτικά νησιά και συχνά χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα του Μαλέ, λειτουργούν συχνά σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες, δηλαδή την νησιωτική ώρα, ώστε οι ταξιδιώτες να μπορούν να επωφεληθούν από μια επιπλέον ώρα φωτός κάθε μέρα για να απολαύσουν πλήρως το θέρετρο», εξηγεί η Zhilah Vego, διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ στο St. Regis Maldives Vommuli Resort.

Η προσαρμογή της ώρας σημαίνει ότι ο ήλιος ανατέλλει στις 7 π.μ. στα θέρετρα αντί για τις 6 π.μ. – την επίσημη ώρα των Μαλδίβων.

St.-Regis-Maldives-Vommuli-Resort.jpg

Αποψη του St. Regis Maldives Vommuli Resort

St. Regis Maldives Vommuli Resort

Η Soneva, ένας άλλος όμιλος πολυτελών θέρετρων με πολλά καταλύματα στις Μαλδίβες, ρυθμίζει επίσης τα ρολόγια στα θέρετρά της μια ώρα μπροστά από την ώρα Μάλε. Με τη διαφορά ότι ονομάζουν αυτή τη μετατόπιση του ρολογιού ανάλογα με το κάθε θέρετρο (το Soneva Jani την ονομάζει «Ώρα Soneva Jani», για παράδειγμα).

«Με τον ήλιο να ανατέλλει στις 7 π.μ. και να δύει στις 7:15 μ.μ., οι επισκέπτες μας απολαμβάνουν το απόλυτα συγχρονισμένο φως της ημέρας για πρωινό τζόγκινγκ ή δροσερά βραδινά σπορ, αποφεύγοντας την πολλή ζέστη», λέει ο Charles Morris, γενικός διευθυντής του Soneva Jani.

jw-marriott-maldives.jpg

Δειλινό στο JW Marriott Maldives Resort & Spa

Marriott

Το προσωπικό σε άλλα θέρετρα έχει παρόμοιες εξηγήσεις, λέγοντας στο CNNi ότι η ανεπίσημη ζώνη ώρας βοηθά τους επισκέπτες τους να απολαμβάνουν περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες πριν τη δύση του ηλίου και να θαυμάζουν το ηλιοβασίλεμα κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Υπάρχουν και εξαιρέσεις

Δεν ακολουθούν όλα τα θέρετρα στις Μαλδίβες, όμως, τη νησιωτική ώρα. Ένα από αυτά είναι το Kurumba, το πρώτο θέρετρο της χώρας.

«Εδώ στο Kurumba Maldives δεν χρησιμοποιούμε τη νησιωτική ώρα και ποτέ δεν το κάναμε, καθώς όταν ανοίξαμε (σ.σ. το 1972) δεν υπήρχε αυτή η έννοια», λέει ο Ali Farooq, διευθυντής του θερέτρου.

«Πολλά από τα μέλη του προσωπικού πηγαινοέρχονται στο Μαλέ, οπότε θέλουμε να σεβαστούμε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Επίσης, από την εμπειρία μας, οι επισκέπτες βρίσκουν πιο βολικό και λιγότερο μπερδεμένο να βρίσκονται σε μία ζώνη ώρας. Το Kurumba απέχει μόνο μια σύντομη διαδρομή με ταχύπλοο από το αεροδρόμιο, οπότε δεν χάνουν καθόλου χρόνο όταν μένουν εδώ».

Με πληροφορίες από: Island time: Why some resorts in the Maldives move their clocks ahead an hour by Maggie Hiufu Wong, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ