ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Πληρώνουμε τα διπλά για την ίδια εμπειρία»: Το παράπονο των plus size επιβατών στα αεροπλάνα

«Πληρώνουμε τα διπλά για την ίδια εμπειρία»: Το παράπονο των plus size επιβατών στα αεροπλάνα
Οι παχύσαρκοι επιβάτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για δύο θέσεις στα αεροπλάνα JAE'LYNN CHANEY

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το πλάτος του μέσου καθίσματος αεροπλάνου έχει συρρικνωθεί από 47 σε 43,2 εκατοστά. Ενώ, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, περίπου το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και προβλέπεται ότι μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 50%.

Κάτι που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι επιβάτες δυσκολεύονται να χωρέσουν στα καθίσματα των αεροπλάνων, και κάποιοι το πληρώνουν ακριβά – στην κυριολεξία.

Η πολιτική για τους plus size ταξιδιώτες διαφέρει από αερομεταφορέα σε αερομεταφορέα. Ενώ οι περισσότερες εταιρείες απαιτούν από τους «πελάτες που χρειάζονται επιπλέον θέσεις» να αγοράσουν μια επιπλέον θέση εκ των προτέρων, κάποιες επιστρέφουν τα χρήματα εάν μία ή περισσότερες θέσεις είναι διαθέσιμες μετά την απογείωση. Ωστόσο, δεν υπάρχει μία σαφής και ενιαία παγκόσμια πολιτική.

Για τον λόγο αυτό, τον περασμένο Απρίλιο, η influencer plus size ταξιδιωτών Τζαελίν Τσέινι ξεκίνησε μια online καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών ζητώντας από αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) να υποχρεώσει όλες τις αεροπορικές εταιρείες να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους plus size πελάτες που να «δίνει προτεραιότητα στην άνεση και την ευημερία όλων των επιβατών».

«Ήξερα κατά κάποιο τρόπο ότι τα αεροπλάνα δεν ήταν φτιαγμένα για ανθρώπους σαν εμένα από την ηλικία των 12 ετών», λέει η influencer plus size ταξιδιωτών Τζαελίν ΤσέινιJAE'LYNN CHANEY

Στην Αυστραλία απαγορεύεται δια νόμου οι αεροπορικές εταιρείες να χρεώνουν διαφορετικά ποσά στους επιβάτες ανάλογα με το μέγεθος του σώματός τους, ενώ και στον Καναδά εφαρμόζεται από το 2008 η πολιτική «ένα άτομο, ένας εισιτήριο», ωστόσο ισχύει μόνο για πτήσεις εσωτερικού..

«Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση»

Ένα από τα αιτήματα που απαριθμούνται στην αίτηση της Chaney, η οποία πλησιάζει τις 18.000 υπογραφές τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, είναι όλες οι αεροπορικές εταιρείες να «παρέχουν προσβάσιμες πρόσθετες θέσεις σε plus size πελάτες», οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χώρο ή να «καταπατούν το χώρο άλλου επιβάτη».

Για την Τσέινι, η οποία από μικρή ηλικία χρειαζόταν επέκταση της ζώνης ασφαλείας στο αεροπλάνο, το θέμα είναι εξαιρετικά προσωπικό. «Ήξερα κατά κάποιο τρόπο ότι τα αεροπλάνα δεν ήταν φτιαγμένα για ανθρώπους σαν εμένα από την ηλικία των 12 ετών», λέει. «Τα καθίσματα ήταν πολύ στενά. Και επειδή ήμουν μικρό παιδί τότε, το να ταξιδεύω χωρίς τους γονείς μου ήταν πολύ αγχωτικό. Δεν ήξερα πώς να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

«Οι άνθρωποι με μικρότερα σώματα πληρώνουν ένα ναύλο για να φτάσουν στον προορισμό τους», λέει. «Και εμείς πρέπει να πληρώσουμε δύο ναύλους, παρόλο που έχουμε την ίδια εμπειρία. Αν μη τι άλλο, η δική μας εμπειρία είναι λίγο πιο δύσκολη».

Η Τσέινι τονίζει ότι ότι οι plus size ταξιδιώτες δεν ζητούν ειδική μεταχείριση, αλλά «την ίδια αξιοπρέπεια και τον ίδιο σεβασμό από μια αεροπορική εταιρεία, με τον οποίο αντιμετωπίζεται κάποιος με μικρότερο σώμα».

Εχθρική αντιμετώπιση

Πέρα από την οικονομική επιβάρυνση, η πληρωμή για δύο θέσεις είναι μια πρόσθετη επιπλοκή σε μια εμπειρία που είναι ήδη πολύ δύσκολη για πολλούς ταξιδιώτες με αυξημένα μεγέθη, επισημαίνει η Τσέινι. «Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά εμπόδια, που μπαίνουν στη μέση».

Μέσα από το κανάλι της στο TikTok η Τσέινι δίνει συχνά συμβουλές για ταξίδια σε plus size άτομα, και λέει ότι μία από τις ερωτήσεις που της κάνουν συχνότερα είναι: «Τι κάνω αν δεν κουμπώνει η ζώνη ασφαλείας;». «Με εκπλήσσει κάθε φορά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν επεκτάσεις για τη ζώνη ασφαλείας. Και ότι είναι διαθέσιμες σε όλες τις πτήσεις».

Παραδέχεται ότι το να πρέπει να ζητάει κανείς επέκταση της ζώνης ασφαλείας «δεν είναι πάντα η πιο άνετη εμπειρία», ιδίως όταν έρχεται αντιμέτωπος με εχθρικούς επιβάτες, ή ακόμη και με αεροσυνοδούς, σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Τα στερεότυπα που περιβάλλουν τους plus size ταξιδιώτες και η εχθρότητα απέναντί μας όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο είναι ειλικρινά φρικτά», προσθέτει.

Η Κίρστι Λιάν, που διατηρεί την ιστοσελίδα Plus Size Travel Too, έγινε viral νωρίτερα φέτος όταν δημοσίευσε ένα βίντεο με την ίδια να πασχίζει να χωρέσει σε ένα κάθισμα αεροπλάνου ενώ πετούσε με μια οικονομική αεροπορική εταιρεία.

Η Λιάν δηλώνει ότι σοκαρίστηκε από τον όγκο των αρνητικών σχολίων που έλαβε αφού μοιράστηκε το βίντεο, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια και άλλοι plus size ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια της επιβίβασης σε αεροπλάνο.

«Πίστευα ότι θα έπαιρνα ένα ή δύο αρνητικά σχόλια, όπως συμβαίνει πάντα με τα βίντεο όπου μιλώ για το ότι είμαι plus size, αλλά όχι σε αυτόν τον βαθμό».

Τρεις ή τέσσερις θέσεις;

Όταν η Τσέινι πετάει με τον σύντροφό της Τζέικ, ο οποίος είναι επίσης plus size, καλούνται να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν δύο θέσεις ο καθένας και θα καθίσουν χωριστά ή αν θα αγοράσουν τρεις θέσεις και θα στριμωχτούν μαζί.

«Φροντίζουμε επίσης οι πτήσεις μας να διαρκούν έξι ή επτά ώρες το πολύ, επειδή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα με άνεση στο αεροπλάνο», λέει η Τσέινι, προσθέτοντας ότι στον Τζέικ έχουν τύχει συνεπιβάτες που αρνούνται να καθίσουν δίπλα του.

Για την ίδια, μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις για τους plus size ταξιδιώτες είναι ότι δεν έχουν επίγνωση του πόσο χώρο καταλαμβάνουν.

«Νομίζουν [οι άλλοι ταξιδιώτες] ότι θέλουμε να εισβάλλουμε στο χώρο τους ή ότι δεν μας ενδιαφέρει αν καταπατούμε το χώρο τους, ειδικά στα αεροπορικά ταξίδια», λέει.

Αντίθετα, όλοι οι ακόλουθοί της μιλούν για το πώς προσπαθούν να «συρρικνωθούν» όταν πετούν. «Προσπαθούν να γέρνουν προς το παράθυρο. Προσπαθούν να γίνονται όσο το δυνατόν μικρότεροι όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο, απλά και μόνο για να μην προσβάλουν κάποιον άλλον. Για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν εχθρότητα ή αμηχανία. Είναι κάτι που κι εγώ σκέφτομαι συνέχεια στη ζωή μου, όπου κι αν βρίσκομαι».

Με πληροφορίες από: ‘We’re paying twice for the same experience’: Plus-size travelers hit out at ‘discriminatory’ airline seat policies by Tamara Hardingham-Gill, CNN