ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μοναστηράκι: Ανοιξιάτικη βόλτα στην Αθήνα

CNN Greece

Μοναστηράκι. Μωσαϊκό πολιτισμών με αποτυπωμένα στα στενά δρομάκια και στα μνημεία του την ιστορία της Αθήνας από την αρχαιότητα έως σήμερα, το Μοναστηράκι, είναι ένα από τα πιο ζωντανά τμήματα της πρωτεύουσας.

Η Πλατεία πήρε το όνομά της από το Μεγάλο Μοναστήρι της Παντάνασσας που ιδρύθηκε τον 10ο Αιώνα.

«Αμπατζήδικα» ήταν ένα από τα ονόματά της καθώς ύφαιναν υφάσματα που τ’ αποκαλούσαν «αμπάδες».

Επί Όθωνος(1834-1862) ονομαζόταν πλατεία της Παλιάς Στρατώνας και αργότερα «Τζιερτζίδικα».

Τα κυριότερα μνημεία είναι:

Πρώην Καθολική Εκκλησία

Την εποχή της φραγκοκρατίας ήταν ιδιόκτητη μονή του Νικολάου Μπονεφατσή και επί τουρκοκρατίας μετόχι της μονής Καρέα στον Υμηττό. Τα νεότερα χρόνια μεταβλήθηκε σε ενοριακό ναό, όπου τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Τζαμί

Σήμερα στεγάζει παράρτημα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και φιλοξενεί πλούσια συλλογή κεραμικών, κυρίως από την Μικρά Ασία. Το τζαμί χτίστηκε από τον Τούρκο βοεβόδα Τζισταράκη το 1759. Για το μαρμαροκονίαμα των τοίχων, ανατινάχτηκε η 17η κολώνα του Ναού του Ολυμπίου Διός. Το 1924 μετατράπηκε σε λαογραφικό μουσείο. Ο Γ. Δροσίνης προσέφερε δύο πολύτιμες συλλογές, τα έπιπλα, σκεύη και εικόνες από τον Δανό Κ. Πελφ και τα ιαπωνικά αγγεία του Γρ. Μάνου. Το μετονόμασε σε Εθνικό Μουσείο Κοσμητικών Τεχνών.

Πηγή: CNN Greece

Σταθμός του Ηλεκτρικού

Ο Σταθμός Μοναστηρακίου του Ηλεκτρικού και του Μετρό της Αθήνας εγκαινιάστηκε στις 17 Μαΐου 1895.

Πλατεία Αβησσυνίας

Κοντά στην πλατεία Μοναστηρακίου, βρίσκεται η πλατεία Αβησσυνίας, βρίσκεται και το παζάρι, το Γιουσουρούμ, γνωστό για τα παλαιοπωλεία. Εδώ λειτουργεί, από το 1910 μέχρι σήμερα, οργανωμένη αγορά μεταχειρισμένων αντικειμένων. Γιατί η Πλατεία Αβησσυνίας ονομάστηκε έτσι; Εκεί μοιράστηκε το 1922 η ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Αιθιοπία για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης