ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μπάρι: Εννέα λόγοι για να το επισκεφθείς

Κοσμεί το «τακούνι» της ιταλικής μπότας, βρέχεται από την Αδριατική και αποτελεί το δεύτερο πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας μετά τη Νάπολη. Ο λόγος για το Μπάρι, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιφέρειας της Απουλίας στη νότια Ιταλία, το οποίο, ως λιμάνι, γνώρισε μέρες δόξας και παρακμής στα χέρια Ελλήνων, Ρωμαίων, Βυζαντινών, Αράβων, Ενετών, Νορμανδών, Αραγόνων και Βουρβόνων.

«Αν το Παρίσι είχε τη θάλασσα, θα ήταν ένα μικρό Μπάρι» λένε οι ντόπιοι για τη γοητευτική παραθαλάσσια πόλη, η ιστορία της οποίας ξετυλίγεται στην αρχιτεκτονική της κληρονομιά. Η μεσαιωνική Bari Vecchia, η μοντέρνα συνοικία Murat του 19ου αιώνα, τα μουσολινικής αισθητικής μνημειώδη palazzos της Lungomare και η επιβλητική εκκλησία Basilica di San Nicola, είναι ορισμένα μόνο από τα αξιοθέατα που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης της γειτονικής χώρας.

Basilica di San Nicola

Η Βασιλική του Aγίου Nικολάου (Basilica di San Nicola) θεμελιώθηκε το 1087 μ.Χ. και ήταν μια από τις πρώτες νορμανδικές εκκλησίες της νότιας Ιταλίας. Αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής, που συνδυάζει τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, με αυτή της Απουλίας και είναι ένας από τους τέσσερις επιβλητικούς ανακτορικούς καθεδρικούς ναούς της περιφέρειας.

Cattedrale di San Sabino

Αν και τις εντυπώσεις «κλέβει» η Βασιλική του Aγίου Nικολάου, ο Καθεδρικός Ναός του Μπάρι (Cattedrale di San Sabino) χαρακτηρίζεται ως μία από της σημαντικότερες εκκλησίες της περιοχής από άποψη αρχιτεκτονικής και ιστορίας. Πρόκειται για ένα ναό του 11ου αιώνα, ο οποίος χτίστηκε πάνω στην αυθεντική βυζαντινή εκκλησία του Άγιο Σαβίνου της Κανόσα, που λεηλατήθηκε το 1156 μ.Χ. Η κρύπτη στεγάζει τα λείψανα του αγίου και την εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας.

Castello Svevo

Το Κάστρο του Μπάρι, ευρέως γνωστό ως Καστέλο Σβέβο (Castello Svevo), χτίστηκε από το Νορμανδό βασιλιά Ρογήρο Β’ της Σικελίας γύρω στα 1131 μ.Χ. Καταστράφηκε το 1156 και ξαναχτίστηκε από το Φρειδερίκο Β΄ Χοενστάουφεν. Σήμερα λειτουργεί ως πινακοθήκη της πόλης για διάφορες προσωρινές εκθέσεις.

Teatro Petruzzelli

Μετά τη Σκάλα του Μιλάνου και το Θέατρο Σαν Κάρλο στη Νάπολη, το Θέατρο Πετρουτσέλι (Teatro Petruzzelli) χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλοπρεπέστερες όπερες της Ιταλίας. To 1991 καταστράφηκε ολοσχερώς εξαιτίας μιας πυρκαγιάς, αλλά ανοικοδομήθηκε και ξανάνοιξε τις πύλες του μετά από 18 χρόνια, το 2009. Το Teatro Petruzzelli φιλοξένησε και συνεχίζει να φιλοξενεί διάσημους τενόρους και σοπράνο του 20ού και του 21ου αιώνα.

Citta Vecchia

Η Παλιά Πόλη (Citta Vecchia) του Μπάρι ή μεσαιωνική Μπαριβέκια ξεκινά από την πύλη Vittorio Emanuele και την πολύβουη Piazza Mercantile. Από εκεί ο επισκέπτης χάνεται στον ατμοσφαιρικό ενετικό «λαβύρινθο» των μικρών, στενών και άνισων μονοπατιών, σε μία περιοχή που φιλοξενεί περισσότερες από 40 εκκλησίες.

Palazzo del Sedile

Γνωστό και ως το «Παλάτι των Καθισμάτων των Ευγενών», το Palazzo del Sedile έχει μεταβληθεί πολλές φορές κατά την πάροδο των ετών της ιταλικής ιστορίας. Κατά τον Μεσαίωνα αποτελούσε το κέντρο λήψης διοικητικών και πολιτικών αποφάσεων του Συμβουλίου των Ευγενών του Μπάρι, ενώ το 1604 ανοικοδομήθηκε με την τοποθέτηση ενός μεγάλου ρολογιού γερμανικής κατασκευής.

Museo Archeologico di Bari

Στην οδό Βία Μπεατίλο (Via Beatillo) βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης (Museo Archeologico di Bari), που στεγάζεται προσωρινά μέχρι την ανέγερση νέου κτηρίου στο κεντρικό μέγαρο του Πανεπιστημίου. Ανάμεσα στα 30.000 εκθέματα ξεχωρίζουν η πλούσια συλλογή αρχαίων αγγείων ελληνικής και τοπικής παραγωγής και τα ευρήματα που προέρχονται από την πόλη Κανύσιον του 3ου αιώνα π.Χ. και ένας μπρούτζινος Εκηβόλος Απόλλωνας του 5ου αιώνα π.Χ.

Università degli Studi di Bari Aldo Moro

Το πανεπιστήμιο του Μπάρι «Aldo Moro» (Università degli Studi di Bari Aldo Moro), ιδρύθηκε το 1925 και βρίσκεται στην ομώνυμη κεντρική πλατεία, η οποία αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης μεριάς της πόλης. Αν και εκ πρώτης όψεως δεν εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, η καλαισθησία και η αναγεννησιακή αισθητική στο εσωτερικό του τον αποζημιώνει.

Murat e Lungomare

Την πιο σύγχρονη πλευρά του Μπάρι κρύβει η μοντέρνα συνοικία Μυρά (Murat) με τα μουσολινικής αισθητικής μνημειώδη palazzos της Lungomare. Το όνομά της το πήρε από το γαμπρό του Ναπολέοντα, Ζοακίμ Μυρά, ο οποίος το 1808 διέταξε την ανέγερση ενός νέου τομέα της πόλης, που σχεδιάστηκε με ένα ορθολογικό ιπποδάμειο σχέδιο ρυμοτομίας, που φέρει σήμερα το όνομά του ως «Μουρατιάνο». Με βάση αυτό το Μπάρι εξελίχθηκε στη σημαντικότερη πόλη – λιμάνι της περιοχής, με την κληρονομιά του Μουσολίνι να είναι, επίσης, ορατή στην επιβλητική αρχιτεκτονική κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης