ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιέννη: Στα άδυτα της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας

Wikipedia

Όλα είναι έτοιμα στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αυστρίας, για την 75η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, το παγκόσμιας εμβέλειας μουσικό γεγονός που θα μεταδοθεί σε 90 χώρες σε όλο τον κόσμο και αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρα της Βιέννης διευθύνει για τρίτη φορά στην τριαντάχρονη πορεία του, ο λετονός αρχιμουσικός Μάρις Γιάνσον (Mariss Jansons). Η συνεργασία του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης ξεκίνησε από το 1992 ενώ το 2006 και το 2012, είχε επίσης διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία.

Το «Wiener Musikverein» είναι το Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης. Αποτελεί έδρα της Φιλαρμονικής της Βιέννης και του Συλλόγου Μουσικών της Βιέννης. Η κατασκευή του είναι μοναδική όχι μόνο για την αισθητική και τον πλούτο που χαρακτηρίζει το διάκοσμό της, αλλά και ως αίθουσα συναυλιών θεωρείται πως έχει την καλύτερη ακουστική στον κόσμο.

Την Πρωτοχρονιά του 2016, η Φιλαρμονική θα παρουσιάσει συνθέσεις, όπως βαλς και πόλκα, από το πλούσιο ρεπερτόριο της δυναστείας των Strauss και των σύγχρονών τους συνθετών. Ειδικότερα, ο Μάρις Γιάνσονς θα συμπληρώσει το πρόγραμμα με έργα των άλλων δύο υιών, Γιόζεφ και Έντουαρντ Στράους, καθώς επίσης των Ρόμπερτ Στολτς, Καρλ Μίχαελ Τσίρερ, Εμίλε Βάλντοϊφελ και Γιόζεφ Χέλμεσμπεργκερ.

Το πρόγραμμα της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας μπορείτε να το δείτε εδώ.

Τη συναυλία θα παρακολουθήσουν 1.744 καθήμενοι και 300 όρθιοι επισκέπτες. Τα περισσότερα εισιτήρια διατίθενται σε χορηγούς, επίσημους κρατικούς προσκεκλημένους, τιμώμενους και ευεργέτες της ορχήστρας.

Για τα μόλις 700 εισιτήρια, που απομένουν προς πώληση, υποβάλλονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 αιτήσεις, μέσα από την ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης (από τις 2 ως και τις 23 Ιανουαρίου της προηγούμενης χρονιάς). Οι «τυχεροί» για αυτά κληρώνονται, ώστε, να δίνεται ίση ευκαιρία σε όλους τους ανά τον κόσμο φίλους της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Βιέννης. Οι τιμές τους φθάνουν μέχρι τα 940 ευρώ.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα ιδρύθηκε το 1842. Ο Otto Nicolai δημιούργησε τη Φιλαρμονική Ακαδημία, την ανεξάρτητη ορχήστρα, η οποία λάμβανε αποφάσεις με την δημοκρατική ψήφο όλων των μελών της. Αυτή την αρχή τη διατηρεί η ορχήστρα μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά δρώμενά της ήταν η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία που καθιερώθηκε, το 1939 κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στέλνοντας μέσω του μουσικού πολιτισμού της Βιέννης τις πρωτοχρονιάτικες ευχές ελπίδας και φιλίας σε όλο τον κόσμο.

Τα 30.000 λουλούδια που διακοσμούν την αίθουσα που πραγματοποιείται η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι δώρο της πόλης του Σαν Ρέμο της Ιταλίας.

Ποιος είναι ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, Mariss Jansons

Ο Mariss Jansons (γιος του διευθυντή ορχήστρας) Arvids Jansons γεννήθηκε το 1943 στη Ρήγα, πρωτεύουσα της Λετονίας. Μεγάλωσε στη Σοβιετική Ένωση. Σπούδασε βιολί, βιόλα και πιάνο και αποφοίτησε από το Ωδείο του Λένιγκραντ, με υψηλές διακρίσεις, με τον τίτλο του διευθυντή ορχήστρας.

Στη συνέχεια, έκανε σπουδές στη Βιέννη όπου είχε δάσκαλο τον Hans Swarowsky και στο Σαλσμπουργκ με τον Herbert von Karajan. Το 1971 κέρδισε στο Βερολίνο, το βραβείο του διαγωνισμού διεύθυνσης ορχήστας του Ιδρύματος Herbert von Karajan Foundation. Επηρεάστηκε από το θρυλικό ρώσο διευθυντή ορχήστρας, Evgeny Mravinsky, ο οποίος πήρε τον Mariss Jansons , ως βοηθό του στη Φιλαρμονική του Λένιγκραντ το 1971. Θέση την οποία είχε παλαιότερα και ο πατέρας του.

Στο διάστημα 1979-2002 υπήρξε αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Όσλο και από το 2003 μέχρι σήμερα είναι διευθυντής της Συμφωνικής της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, όπως επίσης από το 2004 και της ορχήστρας Κοντσερτγκεμπού του Άμστερνταμ.

Ο Έλληνας που χρηματοδότησε τη Φιλαρμονική της Βιέννης

Το κτίριο που φιλοξενεί τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης κατασκευάσθηκε με πρωτοβουλία του ελληνο-αυστριακού, βλαχικής καταγωγής, ευεργέτη και επιχειρηματία Νικόλαου Δούμπα. Προς τιμήν του, η οδός που οδηγεί από τη Ρίνγκστράσσε στο Μέγαρο, φέρει το επώνυμό του (Dumba Strasse).

Στην εξοχική κατοικία της οικογένειας Δούμπα, που βρισκόταν στις όχθες του Δούναβη, ο Γιόχαν Στράους συνέθεσε και παρουσίασε στο κοινό, το γνωστό βαλς «Γαλάζιος Δούναβης». Επίσης, προς τιμήν του συνέθεσε ο Άντον Κραλ το έργο «Dumba Marsch». Ο Δούμπας είχε στενή φιλία με το Σούμπερτ και συνέβαλε στο να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό ο σπουδαίος αυτός συνθέτης.


Ο Νικόλαος Δούμπας. πηγή: Wikipedia

Το Παλέ Δούμπα, στη Ρίνγκστράσσε της Βιέννης, ήταν διακοσμημένο με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Μάκκαρτ. Το σαλόνι του Νικολάου Δούμπα ήταν τόπος συνάντησης του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της Αυστροουγγαρίας.

Ο Νικόλαος Δούμπας διετέλεσε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης. Ηταν πρόεδρος της ελληνικής αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου Βιέννης, μέλος της επιτροπής του προγράμματος επέκτασης της Βιέννης, αντιπρόεδρος και διευθυντής της Εταιρείας Φίλων της Μουσικής. Ο αυτοκράτορας τον τίμησε με τον σταυρό των Ιπποτών (Rittercreuz) ωστόσο απέρριψε την πρόταση να του απονείμει τίτλο ευγενείας (όπως επίσης είχαν αρνηθεί ο πατέρας του και ο αδερφός του).

Ο Νικόλαος Δούμπας ήταν μέγας ευεργέτης της Αυστρίας. Χρηματοδότησε την ανακαίνιση του ναού του Αγίου Γεωργίου, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης και νοσοκομεία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ήταν προσωπικός φίλος του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη, Γεωργίου Αβέρωφ, τον οποίο ενθάρρυνε να κάνει δωρεές του προς το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Η μετάδοση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η συναυλία θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1, στις 12:15 (ώρα Ελλάδας) το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης