Λατινική Αμερική: Τα επτά «θαύματα» της Φύσης που θέλεις να επισκεφθείς
Τροπικά δάση, εντυπωσιακοί καταρράκτες, «απόκοσμες» λίμνες και έρημοι, αλλά και… παγετώνες είναι ορισμένα μόνο από τα χαρακτηριστικά των θεαματικότερων φυσικών θαυμάτων που φιλοξενούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Από τους «Καταρράκτες των Αγγέλων» στη Βενεζουέλα και το «Λαιμό του Διαβόλου» στα Αργεντινο-βραζιλιάνικα σύνορα, μέχρι τα ηφαιστειογενή νησιά του Εκουαδόρ και την έρημο του «θανάτου» στη Χιλή, η γοητεία που κρύβεται στα εξωτικά τουριστικά αξιοθέατα της αμερικανικής ηπείρου είναι ακαταμάχητη και αρκεί για να χαρακτηρίσει κάποιος ένα ταξίδι σε αυτά ως «εμπειρία ζωής».
Ο «πνεύμονας» του πλανήτη, Βραζιλία
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι μια απέραντη έκταση, περίπου επτά εκατομμύρια τετραγωνικών χιλιομέτρων, άγριας φύσης στη Νότια Αμερική με το 60% αυτής να απλώνεται στην Βραζιλία. Χαρακτηρίζεται ως ο «πνεύμονας» του πλανήτη, καθώς το 37% του οξυγόνου που υπάρχει στην ατμόσφαιρα της Γης παράγεται στο δάσος αυτό. Η περιοχή φιλοξενεί, επίσης, το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό του πλανήτη με συνολικό μήκος 6.840 χιλιόμετρα, καθώς και πάνω από 43.800 είδη φυτών και 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων.
Οι «Καταρράκτες των Αγγέλων», Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα φιλοξενεί ένα από τα ομορφότερα φυσικά μνημεία του πλανήτη. Στο Εθνικό Πάρκο Καναΐμα, στην κορυφή του βουνού Αουγιαντεπούι, που στη γλώσσα των ιθαγενών της περιοχής σημαίνει «βουνό του Κακού» ή «βουνό του διαβόλου», βρίσκονται οι «Καταρράκτες των Αγγέλων». Τα νερά τους, καθώς πέφτουν από ύψος 1.002 μέτρων, καταλήγουν στο έδαφος με μορφή «υγρής» ομίχλης, εντυπωσιάζοντας όσους έχουν καταφέρει να φθάσουν σε αυτό το απομονωμένο σημείο στα βάθη της άγριας λατινικής ζούγκλας. Το σημείο από όπου γίνεται η «ελεύθερη πτώση» των νερών, είναι περίπου δεκαεννιά φορές πιο ψηλά από εκείνο που πέφτουν οι καταρράκτες του Νιαγάρα! Το 1994, αυτό το Εθνικό Πάρκο της Βενεζουέλας συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Τα νησιά του ηφαιστείου, Εκουαδόρ
Τα Γκαλαπάγκος είναι ένα σύμπλεγμα 13 νησιών ηφαιστειακής προέλευσης και αποτελεί, λόγω της εντυπωσιακής βιοποικιλότητάς του, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Δημοκρατίας του Ισημερινού, γνωστή και ως Εκουαδόρ. Πρόκειται για τον ιδανικό προορισμό φυσιολατρών στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς το «τιρκουάζ» αυτό αρχιπέλαγος ήταν το υπαίθριο εργαστήριο του Δαρβίνου, που τον ενέπνευσε να διατυπώσει τη Θεωρία της εξέλιξης των ειδών στον πλανήτη. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες αυτού του «ζωντανού βιβλίου» της εξέλιξης, οι επισκέπτες βλέπουν θαλάσσια ιγκουάνα, γιγάντιες χελώνες, χιλιάδες ενδημικά είδη, αλλά και πλούσια βλάστηση, που περιλαμβάνει τεράστιους κάκτους και πάνω από 4.200 ορχιδέες!
Ο «Λαιμός του Διαβόλου», Βραζιλία-Αργεντινή
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 275 καταρράκτες φιλοξενεί ο ποταμός Ιγκουαζού στα σύνορα της πολιτείας Παρανά στη Βραζιλία και της επαρχίας Μισιόνες στην Αργεντινή. Άλλοι μικροί και άλλοι μεγάλοι, οι καταρράκτες Ιγκουαζού προκαλούν δέος με τα ορμητικά τους νερά, με τον πιο εντυπωσιακό στην περιοχή, γνωστό ως «ο λαιμός του Διαβόλου», να έχει ύψος 82 μέτρων, μήκος 700 μέτρων και υδάτινο πάχος 150 μέτρων. Οι καταρράκτες, συνολικού μήκους 2,7 χιλιομέτρων, αποτελούν μέρος των δύο φυσικών πάρκων Εθνικό Πάρκο Καταρρακτών Ιγκουαζού και Εθνικό Πάρκο Ιγκουαζού, που το 1984 και το 1987 αντίστοιχα συμπεριελήφθησαν από την UNESCO στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η ξηρή «απόκοσμη» λίμνη, Βολιβία
Το Σαλάρ Ντε Ουγιούνι είναι η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον πλανήτη με τη μοναδικά «απόκοσμη» έκτασή της να ξεπερνά τα 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βολιβία και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαμορφώθηκε ύστερα από «βίαιους» μετασχηματισμούς διαφόρων προϊστορικών λιμνών. Το Ντε Ουγιούνι καλύπτεται από λίγα μέτρα κρούστας αλατιού, το οποίο έχει μια εξαιρετική ομαλότητα, καθώς η υψομετρική διαφορά είναι μικρότερη από ένα μέτρο σε ολόκληρη την αχανή έκταση της λίμνης. Παράλληλα, η περιοχή αποτελεί και σημαντικό τόπο αναπαραγωγής για πολλά είδη φλαμίνγκο.
Η έρημος του «θανάτου», Χιλή
Η έρημος Ατακάμα στη βόρεια Χιλή χαρακτηρίζεται ως η πιο άνυδρη περιοχή στον κόσμο, καθώς είναι έως και 100 φορές πιο ξηρή από την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Έχει ηλικία 15 εκατομμυρίων ετών και συνολική επιφάνεια 181.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελούμενη από λεκάνες αλάτων, άμμου και ξερής λάβας. Το τοπίο κάποιων σημείων της ερήμου, μάλιστα, έχει χρησιμοποιηθεί και ως μοντέλο για την προσομοίωση των συνθηκών στο έδαφος του Άρη, με τους αστροβιολόγους να ψάχνουν να βρουν εκεί το όριο πέρα από το οποίο δεν μπορεί να επιβιώσει τίποτα, έτσι ώστε να υπολογίσουν στη συνέχεια ποιο μπορεί να είναι το ανάλογο όριο στον Κόκκινο Πλανήτη.
Ο δρυμός της Παταγονίας, Χιλή
Βρίσκεται στην.. άκρη του Κόσμου που είναι γνωστή ως η «γη του πυρρός και του πάγου». Ο λόγος για το εθνικό πάρκο Τόρες ντελ Πάινε στη χιλιανή Παταγονία, ένας προορισμός με επιβλητικές βουνοκορφές, λίμνες, ποτάμια παρθένα δάση και… παγετώνες που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Με εφαλτήριο την ανατολική πλευρά του εθνικού δρυμού της Χιλής, οι εκδρομείς διασχίζουν την αλπική δασώδη κοιλάδα για να φτάνουν στις παρυφές των τριών κορυφών, οι οποίες βρίσκονται σε 101 μέτρα ύψος πάνω από τη βάση των παγετώνων!