Στο «Διαβολοπάζαρο» της Πρέβεζας θα ζήσετε την… αυθεντική Ανάσταση
Η Πρέβεζα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, ακριβώς στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Όπως σε κάθε χωριό, πόλη και περιοχή της Ελλάδας, το Πάσχα είναι μια πολύ ιδιαίτερη και μοναδική γιορτή και στην Πρέβεζα. Με τα δικά τους ήθη και έθιμα, οι Πρεβεζιάνοι γιορτάζουν τις άγιες αυτές ημέρες με τους πιο πρωτότυπους τρόπους.
Το Μεγάλο Σάββατο ξεκινάει το γλέντι στην πόλη της Πρέβεζας, όπου αμέτρητα πήλινα σκεύη ετοιμάζονται να σπάσουν στο «Σαϊτάν Παζάρ». Αυτό το έθιμο, που γίνεται και στο νησί της Κέρκυρας κατά την πρώτη Ανάσταση, είναι μια εντυπωσιακή παράδοση που αξίζει να έχετε ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη μέχρι τώρα ζωή σας. Αυτό το «Διαβολοπάζαρο» έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας και συνεχίζουν να το τηρούν μέχρι και σήμερα. Μόλις ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Χαράλαμπους σημάνει την πρώτη Ανάσταση, πιστοί, ντόπιοι και επισκέπτες, σπάζουν στο πλακόστρωτο του Σαϊτάν εκατοντάδες πήλινα κανάτια.
Το «Διαβολοπάζαρο» της Πρέβεζας και η ιστορία του
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Πρεβεζιάνοι έφτιαχναν αυτοσχέδιες κροτίδες, ώστε να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Το έθιμο αυτό σήμερα, ολοκληρώνεται με κεράσματα, με τους καταστηματάρχες να προσφέρουν στον κόσμο παραδοσιακά γλυκά της πόλης. Η ιστορία της ονομασίας του Σαϊτάν Παζάρ βρίσκεται σκαλισμένη σε πέτρα στον δρόμο και αναφέρει πως: «Tην εποχή της Τουρκικής Κατοχής, βρισκόταν στην Πρέβεζα ένας Τούρκος στρατιωτικός διοικητής πολύ σκληρός και βίαιος. Ένα βράδυ, οι κάτοικοι αυτού του δρόμου, άλειψαν με σαπούνι το καλντερίμι, στο σημείο όπου είχε την πιο απότομη κλίση. Όταν την επομένη, ο διοικητής πέρασε από εδώ, το άλογό του γλίστρησε κι' ο ίδιος έπεσε φωνάζοντας: "Σαϊτάν Παζάρ", δηλαδή, Διαβολοπάζαρο».
Τα έθιμα και οι παραδόσεις σήμερα
Τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Πρέβεζας μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Ιστορικού Κέντρου Πρέβεζας αναβιώνει στην πόλη της Πρέβεζας το σπάσιμο των κανατιών. Το σπάσιμο αυτό κατά την πρώτη Ανάσταση, συμβολίζει τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο και συνδέεται άρρηκτα με την Ανάσταση του Χριστού.
Μέσω της μεγάλης δημοσιότητας που λαμβάνει η εκδήλωση κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι επισκέπτες σπεύδουν να δουν από κοντά αυτό το έθιμο και να συμμετέχουν σε αυτό, περνώντας τις άγιες ημέρες του Πάσχα στην Πρέβεζα και αυξάνοντας κατά πολύ τον τουρισμό στην πόλη.
Επίσης, φέτος την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Αρχαιότερη Φιλαρμονική της Πρέβεζας, «Ορφέας», με χαρούμενες μελωδίες, λόγω εορτής.