Πάσχα στον Αργοσαρωνικό: Φέτος γιορτάστε στον Πόρο, τις Σπέτσες και την Ύδρα
Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα. Κάθε χρόνο αυτή την εποχή τα πανέμορφα νησιά του Αργοσαρωνικού κατακλύζονται από κόσμο που τα επισκέπτεται προκειμένου να γιορτάσει το Πάσχα παραδοσιακά. Το κάθε ένα έχει τα δικά του ιδιαίτερα έθιμα, ωστόσο, όλα τους μπορούν να εγγυηθούν στον επισκέπτη ότι θα βιώσει μια αξέχαστη εμπειρία και κυρίως, ότι θα δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθεί πολύ από την Αθήνα, προκειμένου να αισθανθεί την κατάνυξη των ημέρων.
Πάσχα στον καταπράσινο Πόρο
Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα (μία μόλις ώρα με το ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά και δύο ώρες οδικώς), ο μαγευτικός και σίγουρα ρομαντικός Πόρος αποτελεί αναμφισβήτητα μια εξαιρετική επιλογή για να απολαύσετε φέτος τις πασχαλινές σας διακοπές. Το καταπράσινο νησί του Σαρωνικού θα σας προσφέρει όλα όσα αναζητείτε από μια σύντομη απόδραση από το «κλεινόν άστυ» και το σίγουρο είναι πως αν θέλετε να βιώσετε την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας, αξίζει να τον επισκεφτείτε.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το νησί είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα εκεί.
Στην περίπτωση που βρεθείτε στον Πόρο τη Μεγάλη Παρασκευή, αξίζει να επισκεφτείτε μια από τις εκκλησίες του νησιού για να λάβετε κι εσείς μέρος στην περιφορά του Επιταφίου. Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, θα περπατήσετε με κεριά στα χέρια στα πλακόστρωτα σοκάκια του Πόρου με τις μπουκαμβίλιες και τις ασβεστωμένες αυλές για να φτάσετε στην πλατεία Ηρώων, εκεί όπου κάθε χρόνο γίνεται η συνάντηση των Επιταφίων. Αφού ψάλλετε μαζί με τους κάτοικους του νησιού το «Ω γλυκύ μου έαρ», στη συνέχεια θα παρακολουθήσετε την ομολογουμένως εντυπωσιακή και συγκινητική, πλωτή περιφορά των στολισμένων Επιτάφιων στο κανάλι του λιμανιού, στην οποία οι ντόπιοι συμμετέχουν με καΐκια και ψαρόβαρκες.
Την επόμενη ημέρα, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο, θα γιορτάσετε στο νησί την Ανάσταση του Κυρίου. Μπορείτε να επισκεφτείτε μια από τις εκκλησίες του νησιού ή την Ιερά Μονή Ζωοδοχού Πηγής. Ενναλακτικά, δοκιμάστε να πείτε φέτος «Χριστός Ανέστη» λίγο νωρίτερα (για την ακρίβεια στις 9 το βράδυ), παρακολουθώντας τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ, στο Λεμονοδάσος. Η βραδιά θα συνεχιστεί με παραδοσιακή μαγειρίτσα και άλλα πασχαλινά εδέσματα στα παραθαλάσσια εστιατόρια του Πόρου ή του Γαλατά.
Την Κυριακή του Πάσχα θα απολαύσετε τη βόλτα και τον καφέ σας στα στενά και τις παραλίες του νησιού και αφού επισκεφτείτε το σήμα κατατεθέν του Πόρου, το ρολόι του, θα βρεθείτε σε μια από τις γραφικές ταβέρνες του νησιού για να γευτείτε τον παραδοσιακό οβελία και να τσουγκρίσετε τα κόκκινα πασχαλινά αβγά.
Πασχαλινή εξόρμηση στις Σπέτσες
Στο νησί της Μπουμπουλίνας θα περάσετε τις πασχαλινές σας διακοπές παραδοσιακά, θα απολαύσετε τις ομορφιές του νησιού και θα χαλαρώσετε δίπλα στη θάλασσα. Αν επισκεφτείτε φέτος τις Σπέτσες, μην παραλείψετε να βρεθείτε τη Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία Ποσειδωνίου -το σημείο συνάντησης των Επιταφίων των τεσσάρων εκκλησιών του νησιού- και έπειτα από την περιφορά, να γευτείτε νηστίσιμα εδέσματα σε μια από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια των Σπετσών.
Το Μεγάλο Σάββατο αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Ανάληψης αφού εκεί, έπειτα από την Ανάσταση του Κυρίου, νέοι του νησιού καίνε μια βάρκα στο προαύλιο του ναού, ενώ για ακόμη περισσότερη κατάνυξη και «Χριστός Ανέστη» χωρίς βεγγαλικά, μπορείτε να κατευθυνθείτε στην Μονή των Αγίων Πάντων. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Κυριακή του Πάσχα, φροντίστε να κάνετε τις βόλτες σας στους γραφικούς δρόμους και τα στενά των Σπετσών και το απόγευμα, αξίζει να βρεθείτε στην πλατεία της Κουνουπίτσας για να δείτε τον «προδότη» Ιούδα να «τιμωρείται» και να τυλίγεται στις φλόγες.
Γιορτάστε στην αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού
Κάθε χρόνο η Ύδρα, η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού, κατακλύζεται από τουρίστες που την επισκέπτονται προκειμένου να βιώσουν με ευλάβεια και κατάνυξη το Πάσχα. Αν αποφασίσετε να την επισκεφτείτε φέτος, τότε καλό είναι να βάλετε τα παρακάτω δρώμενα στο πρόγραμμά σας.
Τη Μεγάλη Παρασκευή αξίζει να βρεθείτε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στα Καμίνια για να παρακολουθήσετε την Αποκαθήλωση του Κυρίου και την περιφορά του Επιταφίου. Από το 1923 λαμβάνει χώρα εκεί ένα ξεχωριστό έθιμο που φέρεται να ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες του νησιού. Έπειτα από την περιφορά, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα όπου νέοι του νησιού μπαίνουν στο νερό με τον Επιτάφιο στα χέρια, προκειμένου να καθαγιαστούν τα ύδατα. Η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια πραγματοποιείται νωρίς, ώστε οι επισκέπτες του νησιού να μπορούν να επισκεφτούν και τις υπόλοιπες ενοριακές Εκκλησίες του νησιού. Όλοι οι Επιτάφιοι συναντώνται αργότερα στο γραφικό λιμάνι της Ύδρας και στη συνέχεια περιφέρονται στα πλακόστρωτα δρομάκια του νησιού.
Στο λιμάνι της Ύδρας και με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιείται το Μεγάλο Σάββατο και η υποδοχή του Αγίου Φωτός, λίγο πριν την ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας. Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε το κάψιμο του Ιούδα. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο υπό τη συνοδεία πυροτεχνημάτων μπροστά από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα θέαμα εντυπωσιακό.
Όποιος και αν είναι φέτος ο δικός σας πασχαλινός προορισμός, το σίγουρο είναι πως στον Πόρο, την Ύδρα και τις Σπέτσες, θα βιώσετε με κατάνυξη τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, θα γιορτάσετε παραδοσιακά και θα χαλαρώσετε δίπλα στη θάλασσα και τη Φύση.