Βλέποντας το γαλαξία από το όρος Τέιδε
Με ύψος που ανέρχεται στα 3.718 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, με την κορυφή του να αποτελεί την υψηλότερη όχι μόνο στην Ισπανία αλλά σε ολόκληρο τον Ατλαντικό Ωκεανό, το El Teide είναι ένα πραγματικό Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς. Ο Εθνικός Δρυμός του Tέιδε παρουσιάζει τους υψηλότερους δείκτες επισκεψιμότητας στην Ισπανία και την Ευρώπη κι αποτελεί το δεύτερο πιο δημοφιλές εθνικό πάρκο στον κόσμο ενώ από 2007 τα 18.900 εκτάρια του αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO.
Ενεργό ηφαίστειο με την τελευταία του δραστηριότητα πίσω στο 1909 το Τάιδε είναι σε αδράνεια αλλά οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι στο μέλλον θα υπάρξει κάποια βίαιη έκρηξη του Τέιδε, καθώς επίσης ότι το ηφαίστειο έχει παρόμοια δομή με του Βεζούβιου και της Έτνα.
Η επιβλητική του παρουσία έκανε τους αυτόχθονες κατοίκους να του δώσουν μια μυθολογική διάσταση, παρόμοια με αυτή που είχε ο δικός μας Όλυμπος για τους προγόνους μας. Μάλιστα σύμφωνα με το μύθο, ο δαίμονας Guayota απήγαγε τον θεό του ήλιου και του φωτός Magec και τον φυλάκισε μέσα στο βουνό καταδικάζοντας τον κόσμο στο σκοτάδι. Οι πιστοί ζήτησαν βοήθεια από τον υπέρτατο θεό Achamán και αυτός πολέμησε με τον Guayota έτσι ώστε ο Magec να απελευθερωθεί από τα έγκατα του Τέιδε δημιουργώντας τον κρατήρα του.
Όμως στις κορυφές του συναρπαστικού Tέιδε μακριά από το μύθο, στον κόσμο της επιστήμης, φωλιάζει από το 1964 και το παρατηρητήριο Observatorio del Teide. Ένα ιδανικό μέρος για τη μελέτη του ηλιακού συστήματος που λατρεύουν εξίσου οι αστρονόμοι αλλά και όσοι αγαπάνε την τεχνική του timelapse την καθαρότητα του.
Ο κινηματογραφιστής και φωτογράφος καλλιτέχνης Terje Sorgjerd επισκέφθηκε το βουνό το 2011 και κατάφερε να παγιδεύσει στο φακό του όχι μονάχα τον δικό μας Milky Way αλλά και την αμμοθύελλα από τη Σαχάρα που αγκάλιασε τον όγκο την νύχτα της 9ης Απριλίου.
Στο 00:32 το παραμύθι απογειώνεται και το ταξίδι γίνεται μεθυστικό. Ω, η φύση.