ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Λένιν, WiFi και ...σέλφι στο πανέμορφο μετρό της Μόσχας (pics)

REUTERS/Grigory Dukor

Το μετρό της Μόσχας είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα και ιδιαίτερα υπόγεια σιδηροδρομικά συστήματα του κόσμου. Ένα τουριστικό αξιοθέατο από μόνο του.

Οι περίτεχνοι, ευρύχωροι και πεντακάθαροι υπόγειοι σταθμοί του είναι διακοσμημένοι με ψηφιδωτά και μαρμάρινα αγάλματα τα οποία παραπέμπουν στο σοβιετικό παρελθόν. Όταν άνοιξε το 1935 είχε μόλις 11 σταθμούς. Την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του προσέλκυσε 285.000 ‘περίεργους’ επιβάτες. Σήμερα, υπάρχουν 206 σταθμοί οι οποίοι μεταφέρουν περίπου 9 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σταθμούς είναι η «Πλατεία Επανάστασης». Εγκαινιάστηκε τον Μάρτη του 1938. Ανάμεσα στα γλυπτά του υπάρχουν και εκείνα φυλάκων που κρατούν σκύλους με αστραφτερές ...μουσούδες. Γιατί; Θεωρούνται τυχερές και οι επιβάτες κάνουν ουρά να τις χαϊδέψουν. Από τα πολλά χάδια λοιπόν, οι μύτες λάμπουν.

Πηγή: REUTERS/Grigory Dukor

Πηγή: REUTERS/Grigory Dukor

Το μετρό έφερε αρχικά το όνομα του Λένιν. Η όψη του ακόμη εξακολουθεί να κοσμεί σταθμούς του. Μάλιστα, μια τεράστια προτομή του βρίσκεται στον σταθμό Ploshchad Ilyich.

Πηγή: REUTERS/Grigory Dukor

Πηγή: REUTERS/Grigory Dukor

Θέση κάποτε στο μετρό είχε και ο Στάλιν -σημειώνει το Ρόιτερς- μέχρι την ημέρα που ο Χρουτσόφ τον αποκήρυξε το 1956. Διέταξε να αφαιρεθούν όλα τα αγάλματά του. Η φωτογραφία που κρατά το εκστασιασμένο πλήθος στον σταθμό της Dobryninskaya δεν έδειχνε αρχικά τον κοσμοναύτη που βλέπει τώρα κάποιος αλλά τον Στάλιν. Ο κοσμοναύτης ...προσγειώθηκε στο πρόσωπό του αργότερα για να τον κρύψει.

Στο σοβιετικό παρελθόν παραπέμπει και ο σταθμός που φέρει το όνομα Kievskaya, δηλαδή Κίεβο. Xτίστηκε το 1954, όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ και η Ουκρανία ήταν τμήμα της. Μάλιστα ένα ψηφιδωτό που υπάρχει σ' αυτόν το σταθμό υμνεί τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών -ανύπαρκτες πλέον μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Πηγή: REUTERS/Grigory Dukor

Πηγή: REUTERS/Grigory Dukor

Το μετρό εκσυγχρονίζεται διαρκώς με το βλέμμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα φιλοξενηθεί το 2018 στη Ρωσία. Πλέον διαθέτει δωρεάν WiFi ενώ πληθαίνουν οι ανακοινώσεις στην αγγλική γλώσσα.

Στους πιο τουριστικούς σταθμούς υπάρχουν ειδικά φτιαγμένα σημεία για τους λάτρεις των σέλφι έτσι ώστε και οι επισκέπτες να μένουν ευχαριστημένοι και το μετρό να διαφημίζεται διεθνώς.

Μια ακόμη ορατή αλλαγή είναι -για όσους θυμούνται τις παλαιότερες ημέρες- ότι δεν κυκλοφορούν πια οι ηλικιωμένες γυναίκες που επιτηρούσαν, επέπληταν όσους δεν τηρούσαν τους κανονισμούς, αλλά κουβέντιαζαν κιόλας ατέλειωτες ώρες με τον κόσμο. Έχουν πλέον αντικατασταθεί από αυστηρούς και αμίλητους νεαρούς.

Επίσης, το μετρό πουλά τα δικά του σουβενίρ. Ανάμεσά τους αυτά των φρουρών με τους σκύλους που οι μουσούδες τους φέρνουν τύχη, αλλά και σουβέρ με τα υπέροχα μωσαϊκά του, μεταξύ των οποίων και ένα με τον Λένιν.

Πηγή: REUTERS/Grigory Dukor

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης