Βόλτα στο Κίεβο με μόνο οδηγό τα Google apps
Πριν από καμιά δεκαετία, όταν ήθελες να ταξιδέψεις μόνος, δηλαδή χωρίς τις ευκολίες που σου παρέχει ένα ταξιδιωτικό γραφείο, έπρεπε να κάνεις πολύ καλή προετοιμασία. Να διαβάσεις, να βρεις τα μέρη που θα πας, που θα φας, που θα κοιμηθείς, πως θα μετακινηθείς, να ξέρεις λίγα ιστορικά στοιχεία γι αυτά που θα δεις κτλ κτλ. Στην τελική, έπαιρνες κι έναν Lonely Planet οδηγό για το ταξίδι, (θρυλικοί ταξιδιωτικοί οδηγοί με πολλές λεπτομέρειες) και ένιωθες σχεδόν σίγουρος περιμένοντας πάντα το απρόοπτο.
Όλη αυτή η προετοιμασία, ήταν μέρος του τελετουργικού του ταξιδιού. Το έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και το θυμάμαι πάντα με νοσταλγία. Όσοι το έχουν κάνει κάποια στιγμή στη ζωή τους καταλαβαίνουν.
Η τεχνολογία ωστόσο σήμερα δίνει τόσα πολλά εργαλεία που το ταξίδι γίνεται υπόθεση ρουτίνας. Έστω και χωρίς καμία προετοιμασία, είναι απίθανο να χαθείς, να μην βρεις να φας ή να κοιμηθείς, ή να μην ξέρεις να μετακινηθείς και να επικοινωνήσεις. Ακόμη και αν δεν ξέρεις τη γλώσσα ή λίγα αγγλικά για τα βασικά, πάλι η τεχνολογία και οι εφαρμογές του κινητού σου τηλεφώνου θα σου δώσουν τη λύση.
Βρεθήκαμε πρόσφατα στο Κίεβο, για να δοκιμάσουμε πως είναι να μετακινείσαι σε μία πόλη - όπου δεν μπορείς να διαβάσεις ούτε τις πινακίδες στο δρόμο - με τη βοήθεια του κινητού και κάποιων εφαρμογών της Google, που είναι δωρεάν και μπορεί να τις έχει ο οποιοδήποτε στο τηλέφωνό του ότι είδους συσκευή ή πλατφόρμα και να χρησιμοποιεί.
Το Google maps είναι πολύ δημοφιλές και το χρησιμοποιούμε οι περισσότερο για το GPS όταν είμαστε στο αυτοκίνητό μας. Ωστόσο μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα καθώς επικοινωνεί με μία σειρά εφαρμογών που μπορούν να σας κάνουν από μία ξενάγηση, μέχρι να σας υπολογίσουν πόσα χιλιόμετρα περπατήσατε σε μια μέρα και πόσες θερμίδες κάψατε.
Ο περίπατος στο Κίεβο ξεκινά από την πλατεία Κοντράκτοβα, κοντά στις όχθες του Δνείπερου, όπου τα απογεύματα γεμίζει κόσμο που κάνει την βόλτα του. Αυτή η περιοχή του Κιέβου λέγεται Ποντίλ. Εκεί έχουν την έδρα τους μεγάλες εταιρίες, υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, εστιατόρια και νυχτερινή ζωή. Προορισμός είναι η άνω πόλη του Κιέβου για τον ναό του Αγίου Ανδρέα χαρακτηριστικού δείγματος μπαρόκ και σήμα κατατεθέν της πόλης. Από την όχθη του Δνείπερου που είμαστε φαίνεται λίγο μακρυά.
Αξίζει το περπάτημα μέχρι εκεί και τι άλλο έχουμε να δούμε;
Ένας έλεγχος της περιοχής θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε. Με την εφαρμογή Street View, βλέπουμε πως είναι από κοντά ο Άγιος Ανδρέας και οι γύρω δρόμοι και αποφασίζουμε ότι σίγουρα αξίζει το περπάτημα.
Πως πάμε όμως εκεί;
Το Google maps μας βγάζει την συντομότερη διαδρομή που είναι περίπου ενάμιση χιλιόμετρο περπάτημα και παρεμβάλετε και η ανάβαση του λόφου με τελεφερίκ. Οι πληροφορίες στην εφαρμογή μας λένε ότι τελεφερίκ έχει κάθε τέσσερα λεπτά και ότι το εισιτήριο κοστίζει τρεις γρίβνιες (νόμισμα της Ουκρανίας). Πόσο έχει η γρίβνια; Μια απλή αναζήτηση στο Google currency σας κάνει αμέσως την μετατροπή με μέση ισοτιμία ημέρας. Το τελεφερίκ μας αφήνει στην πλατεία του Αγίου Μιχαήλ όπου είναι και το ομώνυμο μοναστήρι.
Welcome to Ukraine. Μεταφράζοντας κατευθείαν την επιγραφή με το Google translate. Πηγή CNN Greece
Τι άλλο υπάρχει εκεί κοντά όμως που θα μπορούσε να ενδιαφέρει έναν τουρίστα. Αν έχετε το Google now εγκατεστημένο στο τηλέφωνό σας και ενημερωμένο με τα στοιχεία σας, διεύθυνση κτλ, η εφαρμογή καταλαβαίνει ότι είστε τουρίστας και σας εμφανίζει στην οθόνη του κινητού σας άλλα σημεία ενδιαφέροντος κοντά. Αν πάλι σας ενδιαφέρει ειδικά η τέχνη και ο πολιτισμός με την εφαρμογή Arts & Culture έχετε αμέσως στην οθόνη σας όλα τα σημεία που έχουν να κάνουν με τέχνη και πολιτισμό κοντά σας, με τον χάρτη για να πάτε, την απόσταση αλλά επίσης και με φωτογραφική υλικό πολύ υψηλής ανάλυσης. Για τους φιλότεχνους και αυτούς που αγαπούν τα μουσεία, είναι το απόλυτο εργαλείο. Έτσι, κοντά στην πλατεία του Αγίου Μιχαήλ με μια κίνηση το κινητό μας βλέπουμε ότι υπάρχει το μνημείο της Βασίλισσας Όλγας, η γκαλερί Gnome, η γκαλερί μοντέρνας τέχνης Triptyxh Art, το Μουσείο πνευματικών θησαυρών της Ουκρανίας, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το μνημείο της εκκλησίας της κοίμησης της Θεοτόκου, όπου σήμερα το μόνο μου βλέπει κανείς είναι το περίγραμμα του ναού με πέτρες στο έδαφος. Ήταν ο πρώτος πέτρινος ναός που χτίστηκε στην Ουκρανία.
Από εκεί στα 200 μέτρα είναι η το εθνικό ιστορικό μουσείο όπου από τον προαύλιο χώρο του έχει πανοραμική θέα στο Κίεβο.
Θες να μάθεις τι έχει το μουσείο; Επίσης με το Google now βλέπεις φωτογραφίες, και διαβάζεις κριτικές που έχουν αφήσει προηγούμενοι επισκέπτες.
Άποψη της πλατείας Μαϊντάν. Πηγή CNN Greece
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτών των εφαρμογών είναι ότι πληροφορίες, χάρτες, κτλ μπορείς να τα στείλεις απευθείας ως μήνυμα σε κάποιον άλλο χρήστη ή να τα σώσεις στο τηλέφωνό σου για να τα δεις κάποια άλλη στιγμή με την ησυχία σου. Ειδικότερα η αποστολή χαρτών και όχι μόνο μέσω του Google αλλά και άλλων εφαρμογών στο κινητό τηλέφωνο, είναι μια υπηρεσία που θα την εκτιμήσετε πολύ.
Φεύγοντας από το εθνικό ιστορικό μουσείο, κατευθυνόμαστε νότια προς την πλατεία της Αγίας Σοφίας όπου κυριαρχείτο άγαλμα του Κοζάκου Μπογκνάν Χμελνίτσκι, εθνικού ήρωα της χώρας.
Η πλατεία συνήθως φιλοξενεί συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις και είναι ιδανική για απογευματινή βόλτα και για καφέ ή τοπικές γεύσεις στα δεκάδες κιόσκια που υπάρχουν γύρω της. Μεγάλη ατραξιόν της περιοχής ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής των Ρως και πρώτο μνημείο της Ουκρανίας που μπήκε στη λίστα της UNESCO. Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε αν αξίζει να πληρώσετε το εισιτήριο του περίπου ενός ευρώ για να μπείτε, ανοίξτε και πάλι το Art & Culture και θα δείτε ένα άλμπουμ με 56 φωτογραφίας υψηλής ανάλυσης και ένα λινκ για την ιστοσελίδα του μοναστηρίου.
Άποψη του Κιέβου από τον Λόφο του Αγίου Μιχαήλ με τον ποταμό Δνείπερο και τη σιδηροδρομική γέφυρα. Πηγή CNN Greece
Δεν ξέρετε ουκρανικά ή ρώσικα; Κανένα πρόβλημα. Υπάρχει το Google translate με το οποίο θα μεταφράσετε επιτόπου ότι θέλετε.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι από τις πιο χρήσιμες όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό. Όχι μόνο βοηθάει να μεταφράζετε κείμενα και ιστοσελίδες αλλά την χρησιμοποιείτε κατά κόρον στο δρόμο
μεταφράζοντας πινακίδες, ή αγγελίες, καταλόγους ότι τέλος πάντων χρειαστείτε. Η λειτουργία είναι πολύ εύκολη. Με το Google translate φωτογραφίστε μια πινακίδα στο δρόμο. Η εφαρμογή θα την σκανάρει και με ένα ειδικό πρόγραμμα που διαθέτει θα την μεταφράσει στη γλώσσα σας.
Η βόλτα συνεχίζετε προς την πλατεία Μαϊντάν, που έγινε σύμβολο της εξέγερσης των Ουκρανών η οποία ανέτρεψε τον προηγούμενο πρόεδρο πριν τρία χρόνια,. Χρησιμοποιείστε το Μετρό. Βρείτε τον πλησιέστερο σταθμό με το Google maps και μπείτε. Υπάρχει πολύ κοντά στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Λειτουργεί με την ίδια λογική που λειτουργούν τα Μετρό που ξέρουμε από ευρωπαϊκές πόλεις, όπως και της Αθήνας και είναι φθηνό. Μόλις 8 γρίβνιες, δηλαδή περίπου 25 λεπτά του ευρώ. Μην σας προβληματίζουν τα κυριλλικά στις πινακίδες καθώς με το Google translate, όλα είναι απλά.
Δύο κόσμοι, εφάπτονται στιγμιαία. Πηγή CNN Greece
Καταλήγουμε για φαγητό στο Οστάνια Μπαρικάντα, σε μετάφραση “το τελευταίο οδόφραγμα” στην πλατεία Μαϊντάν. Δεν μπορείτε να καταλάβετε το μενού; Και πάλι το Google translate θα σας δώσει τη λύση με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω.
Τελευταίο αξιοθέατο πριν τελειώσει η μέρα, η Μονή των Σπηλαίων ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ουκρανίας. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1051 και ήταν το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Ανατολική Ευρώπη για Αιώνες. Είναι ένα σύμπλεγμα ναών και κτιρίων, με εντυπωσιακές κατακόμβες και κειμήλια της ορθοδοξίας. Σήμερα το μοναστήρι εξακολουθεί να είναι ενεργό και έχει σχεδόν 100 καλόγερους. Αν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να επισκεφθήτε το μουσείο μικρομινιατούρας που είναι μοναδικό στον κόσμο.
Για όσους έχουν κουράγιο μετά από μια τόσο γεμάτη μέρα η περιοχή του Ποντίλ, δίνει πολλές επιλογές για βραδινό φαγητό ή ποτό.
Εκδήλωση προώθησης του διαγωνισμού της Eurovision που θα γίνει σε δέκα μέρες περίπου στο Κίεβο. Πηγή CNN Greece
Πριν πέσετε για ύπνο μένουν ακόμη μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το κινητό σας
Με το Google fit θα δείτε ότι η σημερινή διαδρομή με τα πόδια (χωρίς τις μετακινήσεις με τρένο ή τελεφερίκ) ήταν 3,9 χιλιόμετρα. Επίσης όπου πήγατε ότι είδατε είναι καταγεγραμμένο και μπορείτε να το αποθηκεύσετε και τέλος και πολύ σημαντικό, να χρησιμοποιήσετε το My drive για να αποθηκεύσετε σε ασφαλές μέρος όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήξατε κατά τη διάρκεια της μέρας.
Το Κίεβο είναι μια πανέμορφη πόλη, μέσα στο πράσινο, με εντυπωσιακά μνημεία και μεγάλη ιστορία. Μία μέρα μόνο δεν φτάνει για να την γνωρίσει κανείς, ούτε καν να επισκεφτεί με άνεση χρόνου τα βασικά μνημεία του. Πολύ περισσότερο να έρθει σε επαφή με τον κόσμο του που τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τις πολιτικές αναταράξεις στην περιοχή. Η τεχνολογία σήμερα ενσωματωμένη σε ένα smartphone δίνει νέες δυνατότητες και κυρίως μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, που είναι και το πιο σημαντικό, σε ένα ταξίδι. Όπου και να είναι το επόμενο ταξίδι σας δοκιμάστε αυτές τις ευκολίες. Θα εντυπωσιαστείτε αλλά κυρίως θα κερδίσετε χρόνο, χρήμα, και γνώση.