ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Τι συμβαίνει με τα σαπούνια που ξεμένουν στα ξενοδοχεία

CNNi/Kate Springer

Περίπου 5 εκατομμύρια σαπούνια ξενοδοχείων καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Η εταιρία Clean the World στοχεύει να μετατρέψει αυτές τις απορριπτόμενες πλάκες σε προϊόν που... αλλάζει ζωές.

Με κέντρα ανακύκλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Χονγκ Κονγκ, η μη κερδοσκοπική εταιρία έχει συνεργαστεί με 5.000 ξενοδοχεία διεθνώς, προκειμένου να ανακυκλώνει σαπούνι από σχεδόν ένα εκατομμύριο δωμάτια καθημερινά διανέμοντας τα σε οικογένειες, σχολεία και οργανισμούς που το έχουν ανάγκη.

Ο λόγος; Η UNICEF έχει υπολογίσει ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες όπως η πνευμονία και η χολέρα, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με καλύτερη υγιεινή. «Το σαπούνι, η υγεία και η υγιεινή έχουν μεγάλη επιρροή στο κόσμο. Το σαπούνι επηρεάζει την υγεία και το περιβάλλον. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο και στην οικονομία, καθώς και στον ρυθμό με τον οποίο μεταδίδεται μια ασθένεια» δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρίας, Shawn Seipler στο CNNi.

Πριν ιδρύσει την εταιρεία το 2009, ο Seipler ήταν ένας «κοινός» επαγγελματίας. Ως αντιπρόεδρος μιας παγκόσμιας τεχνολογικής εταιρίας, ταξίδευε συνεχώς, παραμένοντας μόνο λίγες νύχτες σε κάποιο ξενοδοχείο. Έτσι, παρατηρούσε πως κάθε βράδυ το σαπούνι εξαφανίζονταν ακόμη και αν δεν το είχε καν ακουμπήσει.

«Μια μέρα κάλεσα στο ξενοδοχείο στο οποίο έμενα και τους ρώτησα σχετικά με το σαπούνι. Μου απάντησαν ότι το είχαν πετάξει», περιέγραψε ο Seipler.


Διεξήγαγε έρευνα και ανακάλυψε ότι τα ξενοδοχεία πετούσαν εκατομμύρια σαπούνια κάθε μέρα. Δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει με αυτές τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει αλλά μία πιο ενδελεχής αναζήτηση τον οδήγησε σε ένα σημαντικό πόρισμα. Εκείνη την περίοδο, ανακάλυψε ότι 9 εκατομμύρια παιδιά πέθαιναν κάθε μέρα από πνευμονία και γαστρεντερικές ασθένειες.

«Αμέτρητες μελέτες έδειξαν ότι εάν αυτά τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε σαπούνι και τους εξηγήσει κάποιος πώς και πότε να το χρησιμοποιούν τότε ο αριθμός των θανάτων από τέτοιες ασθένειες θα μειωθεί στο μισό». ανέφερε ο Seipler.

Πώς γίνεται η ανακύκλωση

Ο Seipler έμαθε πώς γίνεται η ανακύκλωση σαπουνιού αλλά η επιχείρηση χρειάστηκε αρκετή δουλειά ώστε να φθάσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

«Η οικογένειά μου και εγώ ιδρύσαμε ένα κέντρο ανακύκλωσης σε ένα γκαράζ στο κέντρο του Ορλάντο στη Φλόριντα. Καθίσαμε όλοι γύρω από αναποδογυρισμένους κάδους με αποφλοιωτές πατάτας για να ξύσουμε το σαπούνι. Είχαμε ένα μύλο ώστε να το σπάσουμε, να το κάψουμε και να το λιώσουμε. Αυτό ήταν το πρώτο εργοστάσιο. Όλη τη μέρα δουλεύαμε και δημιουργούσαμε 500 πλάκες σαπουνιού».

Πηγή: CNNi/ Kate Springer

Διεύρυνση της εταιρείας στην Ασία

Το 2014 η εταιρεία Clean the World εξαπλώθηκε και στην Ασία όπου βρίσκονται οι περισσότερες φτωχές κοινότητες στον κόσμο.

«Υπάρχουν εκατομμύρια δωμάτια ξενοδοχείων και μεγάλη ανάγκη για σαπούνι, ειδικά σε περιοχές της νότιας Ασίας και της Ινδίας» λέει ο Seipler.

Με το κέντρο ανακύκλωσης στο Χονγκ Κονγκ, η επιχείρηση συνεργάστηκε με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην Ασία. Σε ένα εργοστάσιο 1.200 τετραγωνικών μέτρων στο Χονγκ Κονγκ ο οργανισμός τρίβει, ταξινομεί και ανακυκλώνει 50.000 - 60.000 πλάκες σαπουνιού ή 50 έως 60 τόνους το μήνα. Η διαδικασία ξεκινάει με καθαρισμό, όπου οι εθελοντές ξύνουν τα σαπούνια. Όσα έχουν οποιοδήποτε άλλο χρώμα στοιβάζονται μαζί ενώ τα λευκά μπορούν να αναμειχθούν.

Το τελευταίο βήμα απαιτεί περαιτέρω σφυρηλάτηση, μέχρις ότου το σαπούνι να γίνει ρευστό. Με ένα μηχάνημα παίρνει την ορθογώνια μορφή του που είναι και η τελική του. Στο σαπούνι υπάρχει σφραγίδα με λογότυπο της εταιρείας.

Πηγή: CNNi/Kate Springer

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης