ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Αρχιτεκτονικά «διαμάντια» κατακτούν τους αιθέρες της Ινδίας

CNNi

Μια νέα σελίδα στην αρχιτεκτονική της Ινδίας ανοίγει ένα ζευγάρι, που δημιουργεί εξαιρετικά εντυπωσιακές κατασκευές με έμπνευση την παράδοση αλλά και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

O Αμίτ Γκούπτα και η σύζυγός του γνωρίστηκαν στο Λονδίνο, όπου σπούδαζαν αρχιτεκτονική, αποφάσισαν να «γεννήσουν» την αρχιτεκτονική φίρμα Στούντιο Συμβίωσης και να φτιάξουν κτίρια που φέρνουν έναν άλλο αέρα.

Στη συλλογή τους συμπεριλαμβάνονται μέχρι σήμερα 40 κτίρια, 38 εκ των οποίων στην Ινδία. Ξενοδοχεία, γραφεία αλλά και σπίτια, είναι μεταξύ όσων ο Αμίτ Γκούπτα και η γυναίκα του Μπρίτα Κνόμπερ Γκούπτα έχουν οικοδομήσει.

«Η αρχιτεκτονική εδώ μεταμορφώνεται», είπε ο Γκούπτα μιλώντας στο CNNi. «Η οικονομική άνοδος των τελευταίων ετών έχει δημιουργήσει αύξηση στην ζήτηση νέων κτιρίων».

Παρά τον ανταγωνισμό που υπάρχει σε μια τόσο πολυπληθή χώρα όπως η Ινδία ο επιχειρηματίας θεωρεί πως το νέο και φρέσκο όραμα της εταιρίας του είναι αυτό που κερδίζει.

«Υπάρχει μια αύξηση στη ζήτηση, οι προϋπολογισμοί είναι καλοί, υπάρχει μεγάλη έκταση γης. Είναι εξαιρετικό γιατί υπάρχει χώρος και για νέες, μικρότερες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν τα τολμηρά σχέδιά τους».

Οι δυσκολίες της κατασκευής

Το ερώτημα που συνήθως ανακύπτει είναι «μπορείς να το σχεδιάσεις, μπορείς όμως και να το κατασκευάσεις;», εξηγεί ο Γκούπτα. «Και αυτό είναι το σημείο που απαιτεί προσοχή».

(CNNi)

Η κατασκευή κτιρίων είναι πολύ διαφορετική στην Ινδία απ΄ οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. «Υπάρχει ένας συνδυασμός υψηλής και μη τεχνολογίας αλλά το ίδιο ισχύει και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται εδώ για τις κατασκευές, όπως επίσης και στα υλικά», είπε και εξήγησε: «Είναι πολύ σπάνιο στην Ινδία, για παράδειγμα, να δεις κτίρια κατασκευασμένα από ατσάλι, αλλά είναι πολύ συχνά τα κτίρια από τσιμέντο».

Ο ρόλος της παράδοσης

Οι παραδοσιακές κατασκευαστικές μέθοδοι έχουν λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για την Στούντιο Συμβίωσης. «Μελετήσαμε για μεγάλο διάστημα την αρχιτεκτονική ιστορία της Ινδίας», τόνισε ο αρχιτέκτονας.

«Αλλά παίρνουν τα ιστορικά κτίρια και τα ανασχεδιάζουμε στο μυαλό μας, έτσι πολλοί δεν αναγνωρίζουν (τις τεχνοτροπίες) με το πρώτο βλέμμα καθώς έχουν πάρει εντελώς νέα μορφή».

Αυτή η οπτική βοήθησε την επιχείρηση να δημιουργήσει νέες, περιβαλλοντικά ευαίσθητες κατασκευές. Για παράδειγμα, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες της Ινδίας.

«Η ηλεκτρική ενέργεια είναι πρόβλημα εδώ», είπε ο ίδιος. «Συχνά υπάρχουν διακοπές, πολλές φορές εντός της μέρας, έτσι αυτά τα κτίρια είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερθέρμανση. Οι καμπύλες τους επιτρέπουν στον αέρα να ισομοιράζεται και να αυξάνει την δροσιά».

(CNNi)

Το μέλλον της Ινδίας

Η επιχείρηση έχει αναλάβει αρκετές αναθέσεις από την πολιτεία. «Οι κατασκευές στις πόλεις είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ινδία». «Πολλές από τις πόλεις δεν είχαν σχεδιαστεί πριν κατασκευαστούν και σήμερα βλέπουμε τις επιπτώσεις αυτού».

«Μεγάλες πόλεις στην Ινδία φαίνεται πως έχουν κατασκευαστεί οριζόντια αντί για κάθετα, χωρίς αερογραμμή και μόνο μερικούς αστικούς κόμβους». «Φυσικά δεν μπορούμε να το κάνουμε μέσα σε μια νύχτα, αλλά είναι κάτι που ελπίζουμε να λυθεί με τον χρόνο».

These rising architectural stars could change India's skylines forever

By Zahra Jamshed, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης