ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Τριπλασιάζει τον φόρο για τους τουρίστες η Νέα Ζηλανδία

Η επίσκεψη ξένων τουριστών στα μαγευτικά τοπία όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του «Άρχοντα των Δαχτυλιδών» θα είναι ακριβότερη από την 1η Οκτωβρίου

AP Photo/Mark Baker

Πιο ακριβή θα είναι πλέον η επίσκεψη στις λίμνες, τα βουνά και τα οινοποιεία της Νέας Ζηλανδίας, καθώς η χώρα αυξάνει το Τέλος Διατήρησης και Τουρισμού Διεθνών Επισκεπτών (IVL) από τα 35 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (19,57 ευρώ) στα 100 (55,91 ευρώ) από την 1η Οκτωβρίου.

«Ο διεθνής τουρισμός συνοδεύεται από κόστη για τις τοπικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης πίεσης στις περιφερειακές υποδομές, καθώς και υψηλότερο κόστος προστασίας και συντήρησης της δημόσιας περιουσίας», δήλωσε ο υπουργός Φιλοξενίας και Τουρισμού της Νέας Ζηλανδίας, Matt Doocey.

Το τέλος IVL, το οποίο εισήχθη το 2019, έχει ως στόχο να συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών για την προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τον Doocey, οι διεθνείς τουρίστες ξόδεψαν περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ Μαρτίου 2023 και Μαρτίου 2024.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την αύξηση των τιμών. Η Tourism Industry Aotearoa (TIA), μια κοινοπραξία επαγγελματιών του κλάδου της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, επέκρινε την απόφαση. «Η τουριστική ανάκαμψη της Νέας Ζηλανδίας υπολείπεται του υπόλοιπου κόσμου και αυτό θα πλήξει περαιτέρω την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Αύξηση και στη βίζα

Το IVL δεν είναι το μόνο αυξημένο κόστος για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Νέα Ζηλανδία. Επίσης από την 1η Οκτωβρίου, αυξάνεται η τιμή για την τουριστική βίζα από 118,5 ευρώ σε 190,80.

Οι πολίτες 60 χωρών και εδαφών έχουν δικαίωμα απαλλαγής από βίζα και μπορούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα έως και τρεις μήνες για τουριστικούς σκοπούς. Ωστόσο εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποκτήσουν ηλεκτρονική βίζα και να πληρώσουν το IVL.

Λόγω των νέων κανόνων, η κυβέρνηση αναμένει ότι η επεξεργασία των αιτήσεων για βίζα θα διαρκέσει περισσότερο φέτος. Η υπηρεσία μετανάστευσης της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι όσοι ελπίζουν να επισκεφθούν την χώρα κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τουριστική βίζα το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου.

Εξαπλώνονται οι τουριστικοί φόροι

Οι τουριστικοί φόροι κάθε είδους βρίσκονται στο επίκεντρο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας αυτή τη στιγμή. Περίπου 60 προορισμοί σε όλο τον κόσμο, από τη Βενετία έως το Μπουτάν, χρεώνουν κάποιο είδος πρόσθετου τέλους στους ταξιδιώτες που επιθυμούν να τους επισκεφθούν. Σχεδόν όλοι υποστηρίζουν ότι το τέλος είναι απαραίτητο για να αντισταθμιστεί η συμφόρηση, η περιβαλλοντική ζημιά και άλλες παρενέργειες του υπερτουρισμού.

Και φαίνεται ότι αυτά τα τέλη εξαπλώνονται. Το Εδιμβούργο της Σκωτίας και το Ζερμάτ της Ελβετίας είναι μεταξύ των τόπων που εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής τελών στο μέλλον. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μπάνγκορ στην Ουαλία, «υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι οι τουρίστες αποτρέπονται από την επίσκεψη» προορισμών που έχουν τουριστικούς φόρους.

Με πληροφορίες από: New Zealand is tripling its tourist tax by Lilit Marcus, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης