ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ εκπληκτικά μέρη για να επισκεφθείτε αν αγαπάτε το «Star Wars»

Οκτώ εκπληκτικά μέρη για να επισκεφθείτε αν αγαπάτε το «Star Wars»

Η Τυνησία είναι ίσως ο κορυφαίος προορισμός για τους φίλους των ταινιών «Star Wars»

Albina Andreeva / Unsplash

Το δασώδες φεγγάρι του Endor και ο πλανήτης Tatooine μοιάζουν να βρίσκονται... σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακριά, αλλά αυτοί οι κόσμοι των ταινιών «Star Wars» είναι πιο κοντά απ' ό,τι νομίζετε.

Με αφορμή τη νέα σειρά «The Acolyte» που προβάλλεται στο Disney+, η οποία βρήκε τους εξωγήινους κόσμους της στην Ουαλία και την Πορτογαλία, το National Geographic προτείνει οκτώ εκπληκτικές τοποθεσίες γυρισμάτων ταινιών και σειρών «Star Wars» στις οποίες μπορείτε να φτάσετε όχι με το διαστημόπλοιο Millennium Falcon, αλλά με αεροπλάνα, τρένα, πλοία και αυτοκίνητα.

Μαδέρα, Πορτογαλία

Οι πλανήτες Khofar και Olega, «The Acolyte»

Colin-Watts-Unsplash-Sao-Lourenco-Peninsula.jpg

Η άγρια ομορφιά της χερσονήσου São Lourenço, στο ανατολικό άκρο του νησιού Μαδέρα, που έγινε το σκηνικό για τρεις διαφορετικούς πλανήτες στη νέα σειρά «The Acolyte»

Colin Watts / Unsplash

Στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 480 χλμ. από τις δυτικές ακτές του Μαρόκου, η Μαδέρα είναι ένα αυτόνομο πορτογαλικό αρχιπέλαγος που κάποιοι ίσως γνωρίζουν από το κρασί του. Το κύριο νησί (που ονομάζεται επίσης Μαδέρα) είναι μικρό – μόνο 56 χλμ. μήκος και 22,5 χλμ. πλάτος – αλλά το έδαφός του παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία, από απότομους βράχους που τους χτυπούν τα κύματα, μέχρι απόκρημνα βουνά και ηλιόλουστες παραλίες.

Η ποικιλία των τοπίων της Μαδέρα την έκανε ιδανική για τη σειρά «The Acolyte», η οποία αφηγείται την ιστορία ενός μυστηριώδους εκτελεστή που γυρίζει από γαλαξία σε γαλαξία και δολοφονεί έναν-έναν τους Τζεντάι. «Ήταν ένα απίστευτο μέρος για γυρίσματα, επειδή υπάρχουν πραγματικά τόσες πολλές περιοχές που μοιάζουν με διαφορετικούς πλανήτες», λέει η δημιουργός της σειράς Leslye Headland στο National Geographic. «Ο πλανήτης Olega είναι η Μαδέρα, αλλά και ο πλανήτης Khofar είναι η Μαδέρα». Το νησί αντιπροσωπεύει επίσης έναν «άγνωστο πλανήτη» που αποκαλύπτεται στο έκτο επεισόδιο. «Η Μαδέρα ήταν ένα πραγματικά όμορφο, ευρύχωρο, πολύ φιλόξενο μέρος όπου μπορέσαμε να γυρίσουμε τρεις πλανήτες σε μια τοποθεσία», λέει.

Νήσος Τζέρμπα, Τυνησία

Ο πλανήτης Tatooine, διάφορες ταινίες και σειρές

TUNISIA STAR WARS DECOR

Σκηνικά του πλανήτη Tattoine θα βρει κανείς στο νησί Τζέρμπα αλλά και στην ηπειρωτική Τυνησία

Vassil Donev / EPA

Ως η κύρια τοποθεσία γυρισμάτων για τον πλανήτη Tatooine (βασισμένο στην τυνησιακή πόλη Tataouine), το νησί Τζέρμπα φιλοξενεί μερικά σημαντικά αξιοθέατα του «Star Wars», συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής καντίνας Mos Eisley που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ταινία του 1977. Αν υπάρχει χρόνος, μεταβείτε ξανά στην ηπειρωτική Τυνησία για περισσότερες τοποθεσίες του Πολέμου των Άστρων, όπως το Hotel Sidi Driss, ένα παραδοσιακό υπόγειο σπίτι των Βέρβερων που χρησιμοποιήθηκε ως παιδικό σπίτι του Λουκ Σκαϊγουόκερ (και είναι ακόμα ανοιχτό για τους επισκέπτες).

Λίμνη Κόμο, Ιταλία

Ο πλανήτης Naboo, «Η Επίθεση των Κλώνων»

Caroline-Roose-Unsplash-villa-lake-como.jpg

Η Villa del Balbianello στις όχθες της λίμνης Κόμο ήταν το πανέμορφο σκηνικό του πλανήτη Naboo

Caroline Roose / Unsplash

Αρκετές σκηνές στον πλανήτη Naboo, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής της Πάντμε και του Άνακιν στη Villa Varykino, γυρίστηκαν στις όχθες της λίμνης Κόμο, της τρίτης μεγαλύτερης λίμνης της Ιταλίας. Πολυτελή αρχοντικά που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα πλαισιώνουν τη λίμνη, συμπεριλαμβανομένης της Villa del Balbianello, που χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό για τον μυστικό γάμο του ζευγαριού στην «Επίθεση των Κλώνων». Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν με θαλάσσιο ταξί για να εξερευνήσουν το μουσείο που στεγάζει τη συλλογή έργων τέχνης και ταξιδιωτικών ενθυμίων του εξερευνητή κόμη Guido Monzino ή να κάνουν μια βόλτα στους περίτεχνους κήπους με τις βεράντες που κλέβουν την παράσταση στην ταινία.

Εθνικά και Πολιτειακά Πάρκα Redwood, Καλιφόρνια

Το δασώδες φεγγάρι του Endor, «Η Επιστροφή των Τζεντάι»

Venti-Views-Unsplash-Redwood-National-and-State-Parks.jpg

Οι πανήψηλες σεκόιες στα Εθνικά και Πολιτειακά Πάρκα Redwood στην Καλιφόρνια δίνουν την «εξωγήινη» αίσθηση που ταίριαζε στο δασώδες φεγγάρι του Έντορ στην «Επιστροφή των Τζεντάι»

Venti Views / Unsplash

Τα Εθνικά και Πολιτειακά Πάρκα Redwood προστατεύουν το 45% από τις εναπομείναντες σεκόιες της Καλιφόρνιας – δέντρα τόσο ψηλά, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι φύονται εδώ στη Γη. Τουλάχιστον τέσσερα πάρκα – τα Humboldt, Jedediah Smith, Prairie Creek και Grizzly Creek – χρησιμοποιήθηκαν για την απεικόνιση του δασώδους φεγγαριού του Endor, της πατρίδας των Ewok. Κάντε μια χαλαρή πεζοπορία 1,2 χλμ. στο Cheatham Grove του πάρκου Grizzly Creek, όπου διαδραματίστηκε η περίφημη σκηνή καταδίωξης με ιπτάμενες μοτοσυκλέτες στην «Επιστροφή των Τζεντάι».

Salar de Uyuni, Βολιβία

Ο πλανήτης Crait, «Οι Τελευταίοι Τζεντάι»

Giacomo-Buzzao-Unsplash-Salar-de-Uyuni.jpg

Το Salar de Uyuni της Βολιβίας είναι η μεγαλύτερη αλυκή στον κόσμο και ιδανικό πεδίο μάχης σε πλανήτη του «Star Wars»

Giacomo Buzzao / Unsplash

Εκτεινόμενο σε 10.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Αλτιπλάνο, το Salar de Uyuni της Βολιβίας είναι η μεγαλύτερη αλυκή στον κόσμο – και ένας προσοδοφόρος τόπος εξόρυξης αλατιού και λιθίου, του στοιχείου που απαιτείται για τις μπαταρίες που τροφοδοτούν πολλές απαραίτητες συσκευές μας. Σε ένα άλλο σύμπαν, αυτό το σκληρό αλλά πανέμορφο τοπίο είναι ο απομακρυσμένος πλανήτης ορυχείων Crait, ένα φυλάκιο των ανταρτών. Προγραμματίστε τη διαμονή σας κατά την περίοδο των βροχών (Δεκέμβριο έως Απρίλιο), όταν ένα λεπτό στρώμα νερού από τις κοντινές λίμνες που ξεχειλίζουν μεταμορφώνει την αλυκή σε καθρέφτη του ουρανού.

Puzzlewood, Δάσος του Ντιν, Ηνωμένο Βασίλειο

Δάσος του Takodana, «Η Δύναμη Ξυπνάει»

Tom-Wheatley-Puzzlewood.jpg

Στο Puzzlewood στήθηκε η πρώτη μονομαχία ανάμεσα στον Κάιλο Ρεν και τη Ρέι στην ταινία «Η Δύναμη Ξυπνάει»

Tom Wheatley / Unsplash

Με 56 στρέμματα καταπράσινου δάσους, μυστικές σπηλιές και αρχαία ερείπια, δεν είναι περίεργο που το μυστικιστικό δάσος Puzzlewood αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για το δάσος του πλανήτη Takodana στην ταινία «Η Δύναμη Ξυπνάει». Απολαύστε το απόκοσμο τοπίο σε ένα κυνήγι θησαυρού 2,5 χιλιομέτρων, όπου οι επισκέπτες αναζητούν ρωμαϊκά νομίσματα, ζώα και άλλα αντικείμενα κρυμμένα σε όλο το δάσος, ή προγραμματίστε μια μαγευτική διαμονή σε ένα από τα εξοχικά σπίτια του Puzzlewood.

Skellig Michael, Ιρλανδία

Το κρησφύγετο του Λουκ, «Η Δύναμη Ξυπνάει», «Οι Τελευταίοι Τζεντάι»

Rachel-Lillis-Unsplash-Skellig-Michael.jpg

Στο νησί αυτό θα πήγαινε σίγουρα ένας Τζεντάι που δεν θα ήθελε να τον βρει κανείς...

Rachel Lillis / Unsplash

Αυτά τα πανέμορφα ιρλανδικά νησιά επέλεξε ο Λουκ Σκαϊγουόκερ όταν έγινε ερημίτης. Είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκονται 13 χλμ. από τις ακτές της κομητείας Κέρι της Ιρλανδίας και φιλοξενούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία κορμοράνων στον κόσμο, καθώς και πολλά άλλα είδη θαλασσοπουλιών. Το Skellig Michael (Sceilg Mhichíl στα ιρλανδικά), που τον 6ο αιώνα ήταν μοναστικός οικισμός, είναι το μεγαλύτερο από τα δύο νησιά. Οι επισκέπτες που φτάνουν με σκάφος μπορούν να ανέβουν τα 600 σκαλοπάτια μέχρι το μοναστήρι. Δεν υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης, αλλά διατίθενται άφθονα καταλύματα στην κομητεία Κέρι.

Παγετώνας Hardangerjøkulen, Νορβηγία

Πλανήτης Hoth, «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται»

Svein-Magne-Tunli-Wikimedia-Commons-glacier.jpg

Στον παγετώνα Hardangerjøkulen έγινε η μάχη του πλανήτη Χοθ, όπου ο Χαν Σόλο έσωσε τον Λουκ Σκαϊγουόκερ στην ταινία «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται»

Svein Magne Tunli / Wikimedia Commons

Σε αυτόν τον παγετώνα μπορείτε να προσποιηθείτε ότι λαμβάνετε μέρος στη μεγάλη μάχη στον παγωμένο πλανήτη Hoth. Ο παγετώνας βρίσκεται κοντά στο απομονωμένο ορεινό χωριό Finse, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο με τρένο. Για την πρόσβαση στον παγετώνα απαιτείται συνοδεία ξεναγού, η οποία προσφέρεται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ