ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

H πυραμίδα του Ήλιου στη Βοσνία

H πυραμίδα του Ήλιου στη Βοσνία
REUTERS/Dado Ruvic

Στην καρδιά της Βοσνίας στην πόλη του Visoko, βρίσκεται η Μεγάλη Πυραμίδα του Ήλιου.

Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή πυραμίδα που ανακαλύφθηκε και βρίσκεται στην καρδιά της Βοσνίας. Η πυραμίδα απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το Σεράγεβο. Κοντά της υπάρχουν άλλες τρεις πυραμοειδείς κατασκευές.

Σε απόσταση 2,9 χιλιομέτρων από την πυραμίδα βρίσκονται σήραγγες που έχουν μήκος πολλά χιλιόμετρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν όλες χαρτογραφηθεί.

BOSNIA PYRAMIDS REUTERSDado Ruvic1

REUTERS/Dado Ruvic

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυκλοφορία του αέρα στις σήραγγες επιτρέπει στους επισκέπτες να αναπνέουν κανονικά. Πώς γίνεται αυτό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό επιτυγχάνεται λόγω του διαφορετικού ύψους των σηράγγων. Έτσι η διαφορά πίεσης βοηθά στη διοχέτευση του αέρα, από τη μία σήραγγα στην άλλη και από την μία αίθουσα στην άλλη.

Ο Βόσνιος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ο Semir Osmanagic, ο οποίος και τις ανακάλυψε λέει ότι κάτω από αυτή βρίσκονται άλλες τρεις πυραμίδες σε ισάριθμους λόφους, με λιγότερο εμφανές πυραμιδοειδές σχήμα. Την περιοχή ονόμασε ως Βοσνιακή Κοιλάδα των Πυραμίδων. Το όνομά τους είναι: Πυραμίδα του Φεγγαριού, του Δράκου και της Γης (Pyramid of the Moon, Dragon and Earth).

BOSNIA PYRAMIDS REUTERSDado Ruvic

REUTERS/Dado Ruvic

Η ανακάλυψη των πυραμίδων έχει δώσει τροφή στη φαντασία και έχει πλέξει μύθους για την κατασκευή τους. Πολλοί αρχαιολόγοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τις ανακαλύψεις του Semir Osmanagic.