Οι ιταλοί λένε ότι ένα γεύμα χωρίς κρασί είναι μία μέρα χωρίς λιακάδα.
Όντως για πολλούς πολιτισμούς το κρασί είναι αναπόσπαστο στοιχείο του γεύματος και η παραγωγή του διαδόθηκε από τη Μεσόγειο σε κάθε περιοχή του κόσμου.
Τον Οκτώβριο του 1935 η Γερμανία εγκαινίασε το δρόμο του κρασιού και εκ τότε το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες.
Σήμερα υπάρχουν πολλές διαδρομές κρασιού. Από τη Μπορντό, στο Κέιπ Τάουν, την ιστορική Αρμενία και την απρόβλεπτη Βραζιλία .
Αυτές είναι οι 15 καλύτερες διαδρομές κρασιού σε όλο τον κόσμο.
Bottle stops: 15 wine trails worth getting sidetracked on By John Malathronas, for CNN
Photo 1/15
Hunter Valley, Αυστραλία
Πρόκειται για την πιο κοντινή στο Σίδνει οινοπαραγωγική περιοχή. Η ποικιλία Shiraz ευδοκιμεί στο εσωτερικό ξηρό και θερμό κλίμα της Αυστραλίας. Πρόκειται για τις πιο θερμές περιοχές παραγωγής κρασιού η θερμοκρασία κυμαίνεται από 35 έως 40 βαθμούς κελσίου. Πηγή: Trip Advisor
Photo 2/15
Napa και Sonoma, Καλιφόρνια
Οι αμπελώνες στη Νάπα, στην περιοχή που φιλοξενεί τη Nτίσνεϊλαντ και το Χόλυγουντ οι περιηγήσεις είναι καλά οργανωμένες. Υπάρχουν περίπου 400 οινοποιεία στη Νάπα και άλλα 200 στη γειτονική Sonoma. Tα κρασιά είναι φρουτώδη. Ευδοκιμούν οι ποικιλίες Chardonnay και Zinfandel και οι καλύτερες ποικιλίες για σαμπάνια, εκτός Γαλλίας. Πηγή: Trip Advisor
Photo 3/15
Alentejo, Πορτογαλία
Με περισσότερους από 250 παραγωγούς κρασιού είναι η μεγαλύτερη παραγωγός περιοχή κρασιού στην Πορτογαλία.
Στην περιοχή ευδοκιμούν διάφορα είδη σταφυλιών λόγω του εδάφους. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές διαδρομές κρασιού τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν και θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όχι μόνο κρασιά αλλά και τοπικά εδέσματα. Το Νοέμβριο είναι μια καλή εποχή για να ταξιδέψετε εκεί καθώς διοργανώνεται η Festa da Vinha e do Vinho όπου οι ιδιοκτήτες πανδοχείων προσφέρουν δωρεάν κρασί από τεράστια πήλινα δοχεία για να δελεάσουν τους περαστικούς. Πηγή: Trip Advisor
Photo 4/15
Cape Winelands, Νότια Αφρική
Καθώς τα αξιοθέατα στο Κέιπ Τάουν δεν είναι αρκετά, μετά από οδήγηση μίας ώρας μπορείς να συναντήσεις τους δρόμους του κρασιού του Paarl, του Stellenbosch και του Franschhoek. Η παραγωγή κρασιού στο Κέιπ Τάουν χρονολογείται από το 17ο αιώνα και ξεκίνησε από τους Ουγενότους Γάλλους που έφτασαν στην περιοχή. Τα κρασιά της Νότιας Αφρικής είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο. Πηγή: Trip Advisor
Photo 5/15
Route des Vins, Αλσατία, Γαλλία
Ο δρόμος των κρασιών της Αλσατίας είναι μια οδική προέκταση του δρόμου των κρασιών της Γερμανίας. Μεσαιωνικές περιοχές γεμάτες με αμπελώνες και γεράνια. Για να διανύσετε ολόκληρη την περιοχή χρειάζεται να οδηγήσετε αρκετές μέρες. Πηγή: Trip Advisor
Photo 6/15
Σαντορίνη
Το κρασί ίσως θα ήταν το τελευταίο πράγμα που έχει κάποιος στις επισκέψεις του στη Σαντορίνη και στην Καλντέρα. Ωστόσο, στο νησί ευδοκιμούν εννέα τοπικές ποικιλίες συμπεριλαμβανομένου και του Ασύρτικου. Ίχνη από αυτό το λευκό κρασί έχουν βρεθεί στο προϊστορικό χωριό Ακρωτήρι, το οποίο είχε θαφθεί κάτω από την ηφαιστειακή λάβα. Έξω από το χωριό Βόθωνα μπορείτε να δείτε το εντυπωσιακό μουσείο κρασιού του Κουτσογιαννόπουλου. Πηγή: Trip Advisor
Photo 7/15
Μάιπο, Χιλή
Η κοιλάδα του Μάιπο είναι η μεγαλύτερη στο Σαντιάγο και είναι πολύ εύκολο να φτάσετε εκεί από την πρωτεύουσα της Χιλής. Εκεί παράγεται το Cabernet, το Pinot Noir και το Carmenere. Τα αμπέλια της Χιλής δεν επλήγησαν από τη φυλλοξήρα που έπληξε τα «ξαδέλφια» τους στην Ευρώπη και χρησιμοποιήθηκαν ως μόσχευμα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ποικιλιών. Πηγή: Trip Advisor
Photo 8/15
Okanagan, Καναδάς
Στην κοιλάδα Okanagan βρίσκονται τα περισσότερα οινοποιία του Καναδά. Παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες τα αμπέλια αναπτύσσονται. Οι λίμνες προστατεύουν τα αμπέλια από τους παγετούς της Άνοιξης ενώ τα παράκτια βουνά έχουν εξαλείψει την υγρασία του Ειρηνικού Ωκεανού και κρατούν σε χαμηλό επίπεδο τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Το πρώτο οινοποιείο ιδρύθηκε το 1932 στην Calona. Μέχρι το 1990 υπήρχαν μόλις 19 κτήματα ενώ ο 2016 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 255. Εκεί παράγονται ποικιλίες όπως Merlot, Pinot Noir και Cabernet όπως επίσης και οι λευκοί οίνοι Pinot Gris και Chardonnay. Πηγή: Trip Advisor
Photo 9/15
Tuscany, Iταλία
Το 1716 ο Μεγάλος Δούκας της Τοσκάνης Cosimo III de' Medici απεφάνθη ότι η μόνη περιοχή που μπορεί να παράγει το Chianti Classico ήταν η περιοχή ανάμεσα στη Φλωρεντία και τη Σιένα χρησιμοποιώντας την τοπική ποικιλία Sangiovese. Τριακόσια χρόνια αργότερα τα κτήματα που παράγεται το Chianti έχουν γίνει οργανικά. Πολλοί παραγωγοί είναι μέλη του κινήματος Vini Veri που είναι υπέρμαχοι της φυσικής οινοποίησης. Οι καταναλωτές έχουν επιβραβεύσει την προσπάθειά τους αυξάνοντας τις πωλήσεις τους κατά 25%. Πηγή: Trip Advisor
Photo 10/15
Bento Goncalves, Bραζιλία
Οι Ιταλοί μετανάστες έφεραν κρασιά στo Bento Goncalves το νοτιότερο άκρο αυτής της χώρας. Το Merlot συμπληρώνει τέλεια το παραδοσιακό ψητό rodizio. Τα οινοποιεία είναι συγκεντρωμένα στο Vale dos Vinhedos. Οι επισκέπτες από το εξωτερικό γίνονται δεκτοί και τους προσφέρονται αυθεντικές γεύσεις ακόμη και από τα τεράστια κτήματα όπως το Miolo, to Casa Valduga. Οι δε σομελιέρ είναι πρόθυμοι να δείξουν τη γεύση των ποιοτικών κρασιών τους. Το αποτέλεσμα της επίσκεψης είναι μια αναζωογονητική γευστική εμπειρία. Πηγή: Trip Advisor
Photo 11/15
Μεντόζα, Αργεντινή
Η Αργεντινή ήταν ο κοιμισμένος γίγαντας της παραγωγής κρασιού για πολλά χρόνια. Για δεκαετίες οι οινοπαραγωγούς χρησιμοποιούν ακόμα και παλιά αμπέλια που εισάγονται από τους Ιησουίτες ιερείς και χρησιμοποιούν φθηνές μεθόδους όπως μεγάλους επαναχρησιμοποιούμενους κάδους, αντί μικρότερα βαρέλια μίας χρήσης. Tα πλεονεκτήματα της περιοχής Mendoza συντελούν στην ευδοκίμηση των αμπελώνων. Το κλίμα είναι ξηρό. Η περιοχή είναι σχεδόν απαλλαγμένη από επιβλαβείς οργανισμούς και γίνεται άρδευση του ύδατος από το χιόνι των Άνδεων που λιώνει. Τα κόκκινα κρασιά κυριαρχούν, όπως το περίφημο Malbec. Ιδιαίτερα γνωστές είναι οι ποικιλίες Chardonnay και Sauvignon Blanc. Πηγή: Trip Advisor
Photo 12/15
Rioja, Ισπανία
Η La Rioja είναι η κύρια οινοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας. Εκεί ευδοκιμούν οι ποικιλίες Tempranillo, Grenache, Graciano και Mazuelo. Παρά το ότι πιστεύουν ότι το όνομα Rioja ανήκει σε ποικιλία κόκκινου κρασιού, υπάρχουν και λευκά κρασιά με το ίδιο όνομα. Το κρασί πρέπει να καταναλώνεται μετά από τρία χρόνια από την ημέρα παραγωγής του, με επτά έως οκτώ χρόνια η ιδανική χρονολογία. Οι Ισπανοί έχουν ένα ρητό : «Όπου το κρασί είναι καλό, πολύ καλό είναι επίσης και το φαγητό». Πηγή: Trip Advisor
Photo 13/15
Moselle Valley, Γερμανία
Ο Moselle είναι ο πιο γραφικός παραπόταμος του Ρήνου. Ένα ταξίδι στις όχθες του ποταμού αποκαλύπτει ότι στις απότομες πλαγιές του έχουν δημιουργηθεί αμπελώνες. Όχι μόνο η αμπελουργική αλλά και η πεζοπορία σε αυτή την περιοχή είναι επικίνδυνη καθώς τα αμπέλια έχουν φυτευτεί σε περιοχή με σχεδόν κάθετη κλίση. Ευδοκιμεί η ποικιλία Rieslings. Πηγή: Trip Advisor
Photo 14/15
Bordeaux, Γαλλία
Και ποιος δεν γνωρίζει τα Graves, Pomerol, Sauternes και το Saint-Emilion. Χρειάζεται αρκετές μέρες για να κάνετε τη διαδρομή του κρασιού στο Μπορντό. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Καλών Τεχνών Musée des Beaux - Arts. Πηγή: Trip Advisor
Photo 15/15
Vayots Dzor , Αρμενία
Σύμφωνα με τη Βίβλο, η Αρμενία ήταν η πρώτη οινοπαραγωγική περιοχή του κόσμου, δεδομένου ότι ήταν στις πλαγιές του όρους Αραράτ, ο Νώε φύτεψε το πρώτο αμπέλι μετά τον κατακλυσμό. Πριν από λίγα χρόνια οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα οινοποιείο ηλικίας 6.100 χρόνων! Η τοπική ποικιλία Areni έχει παραμείνει αμετάβλητη για αιώνες και εξαιρετικά ανθεκτική. Η περιοχή Vayots Dzor είναι η πιο κοντινή στο Ερεβάν και έχει 300 ημέρες ηλιοφάνεια το χρόνο. Οι πιο οργανωμένες εκδρομές στο δρόμο του οίνου και του αμπελιού γίνονται στην περιοχή Areni Noir. Πηγή: Trip Advisor