Αυτό είναι το πιο πολυάσχολο αεροδρόμιο του κόσμου αλλά… μόνο τα Σάββατα
Μπορεί να μην έχει τους καταρράκτες και τη ζωντάνια του αεροδρομίου Changi στη Σιγκαπούρη ή τους οχτώ αεροδιαδρόμους του Ο’ Hare στο Σικάγο όμως το διεθνές αεροδρόμιο Anchorage στην Αλάσκα τον τελευταίο καιρό έχει ανέβει εντυπωσιακά.
Αυτό το μικρό αεροδρόμιο που απέχει εξίσου από τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο είναι πλέον το πιο πολυάσχολο αεροδρόμιο στον κόσμο… τουλάχιστον κάποια Σάββατα.
«Το Σάββατο είναι μια ημέρα με πολλή κίνηση για δρομολόγια cargo, τα οποία είναι βούτυρο στο ψωμί μας, αλλά επίσης είναι η πιο ήσυχη ημέρα για επιβατικές πτήσεις», εξηγεί ο μάνατζερ του αεροδρομίου Τζιμ Σέζνιακ, μέσω βιντεοκλήσης. «Το Σάββατο, 2 Μαΐου για παράδειγμα, είχαμε 744 πτήσεις, ενώ το Σικάγο είχε μόνο 579 και η Ατλάντα μόλις 529».
Αλλά και στις 25 Απριλίου, το Anchorage κέρδισε τον τίτλο του πιο πολυάσχολου αεροδρομίου.
Στην κορυφή του κόσμου
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μειώσει τις επιβατικές πτήσεις περισσότερο από 90%, σύμφωνα με την Άντζελα Γκίτενς, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI). «Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ζήτηση».
Υπάρχει ωστόσο άνοδος στον τομέα της κίνησης των πτήσεων cargo, γεγονός που εξηγεί γιατί το αεροδρόμιο Anchorage, το οποίο σε κανονικές συνθήκες είναι το πέμπτο πιο πολυάσχολο αεροδρόμιο cargo, παρουσιάζει ανοδική πορεία.
«Βλέπουμε μια ενισχυμένη τάση για πτήσεις cargo», λέει η Szczesniak, κι αυτό διότι ένας μεγάλος αριθμός από τις προμήθειες κατά της Covid-19 στη Βόρεια Αμερική κατασκευάζονται στην Ασία».
Το Anchorage παρουσιάζει ένα μεγάλο γεωγραφικό πλεονέκτημα. Η τοποθεσία του, σχεδόν κυριολεκτικά στην κορυφή του κόσμου, σημαίνει ότι τα αεροπλάνα πετούν πιο ψηλά, συντομεύοντας έτσι το ταξίδι τους, το οποίο φτάνει έχει διάρκεια 9,5 ωρών από το 90% του βιομηχανοποιημένου κόσμου.
«Το πλεονέκτημα του Anchorage είναι ότι τα αεροπλάνα μπορούν να πετούν γεμάτα με cargo αλλά μισογεμάτα με καύσιμα. Πετούν προς το Anchorage, στη συνέχεια ανεφοδιάζονται και συνεχίζουν τον προορισμό τους».
Πρώτο ελλείψει δεύτερου
Το Anchorage κάθεται στη βάση του όρους Chugagh είναι εξυπηρετεί μια πόλη μόλις 300.000 ανθρώπων. Ωστόσο, έμελλε να παίξει έναν ρόλο – κλειδί στις διεθνείς μεταφορές σημαντικού υγειονομικού υλικού κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης.
Η ιστορία του θυμίζει εκείνη του αεροδρομίου Γκάντερ στη Νέα Γη, το οποίο κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου υποδέχτηκε 7.000 εκτοπισμένους επιβάτες, αποτελώντας έμπνευση για το μιούζικαλ του Μπρόντγεϊ «Come From Away».
Το Anchorage πρόσφατα υποδέχτηκε το πιο βαρύ αεροσκάφος που σχεδιάστηκε ποτέ, το Antonov An-225 Mriya cargo, μαζί με μερικούς ακόμη τιτάνες του αθλητισμού: το αεροσκάφος των New England Patriots σταμάτησε εκεί μεταφέροντας προμήθειες μεταξύ Βοστόνης και Ασίας.
Το πιο πολυάσχολο αεροδρόμιο στον κόσμο, το Hartsfield-Jackson της Ατλάντα, το 2019 υποδέχτηκε 110.5 εκατομμύρια επιβάτες. Αλλά το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι επιβάτες που δέχτηκε ήταν μόλις 20,7, μειωμένοι κατά περισσότερο από 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η βιομηχανία των αερομεταφορών βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «χασούρα» ύψους 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η ανάρρωση είναι πιθανό να είναι μια αργή και επώδυνη διαδικασία.
Και μπορεί η ομάδα του Anchorage ναι είναι περήφανη για τις προσπάθειές της στη διευκόλυνση της μεταφοράς ιατρικών προμηθειών κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου παγκόσμιας ανάγκης, ελπίζει ωστόσο η κατοχή του ρεκόρ της να είναι σύντομη, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι ο πλανήτης επιστρέφει στην κανονικότητα.
This is now the world's busiest airport... on certain Saturdays, by Maureen O'Hare, CNN