Αλάσκα: «Ταξίδι ζωής» στην άκρη του πλανήτη
Οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει στο μυαλό μας την Αλάσκα με το… απόλυτο λευκό: Φανταζόμαστε μια χώρα με χιόνι όλο το χρόνο, έλκηθρα, αρκούδες και παγόβουνα. Η πραγματικότητα εν τούτοις είναι ελαφρώς διαφορετική και απείρως πιο ενδιαφέρουσα.
Στην Αλάσκα, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της αμερικανικής ηπείρου και αποτελεί την 49η πολιτεία των ΗΠΑ, συναντά κάποιος: Άγρια φύση αλλά και μεγαλουπόλεις, ποτάμια, λίμνες και παγόβουνα, άγρια ζωή σε στεριά και θάλασσα και -φυσικά- πολύ χιόνι.
Αναλόγως με την εποχή και την ακριβή περιοχή της πολιτείας αυτής μάλιστα, οι συνθήκες μπορεί να θυμίζουν περισσότερο Βόρειο Πόλο παρά ηπειρωτική Αμερική.
Η Αλάσκα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση πολιτεία των ΗΠΑ και προσαρτήθηκε στην ομοσπονδία μόλις το 1959, αν και οι Αμερικανοί είχαν αγοράσει την περιοχή από τους Ρώσους που την κατέκτησαν πρώτοι, από το 1867. Ο συνολικός πληθυσμός της δεν ξεπερνά τις 800.000 κατοίκους, γεγονός που σημαίνει πως αυτή η τεράστια έκταση είναι αραιοκατοικημένη. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ζει στο νοτιοκεντρικό τμήμα της Αλάσκας, ενώ το βόρειο είναι κυρίως τούνδρα, με μικρές διάσπαρτες κωμοπόλεις και χωριά. Πρωτεύουσα είναι το Τζούνο, παραθαλάσσια πόλη κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, ενώ το Άνκορατζ είναι η μεγαλύτερη πόλη και διαθέτει το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο. Στο βορειοδυτικό άκρο της πολιτείας βρίσκεται το λιμάνι Νομ, που είναι το κύριο λιμάνι της Αλάσκας στη θάλασσα Μπέρινγκ, στα σύνορα με τη Ρωσία. Ιδανική εποχή για να επισκεφθεί κάποιος την Αλάσκα είναι από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς οι χειμώνες είναι συνήθως πολλοί δύσκολοι με πυκνές χιονοπτώσεις από τον Οκτώβριο έως και τον Μάρτιο στο μεγαλύτερο μέρος.
Η Αλάσκα είναι πολύ δημοφιλής τόπος κρουαζιέρας, καθώς διαθέτει τεράστια ακτογραμμή και δεκάδες μικρά νησάκια που σχηματίζουν πανέμορφα, μοναδικά τοπία. Το Τζούνο και το Άνκορατζ είναι οι πιο συχνοί σταθμοί αφετηρίας, ενώ από το τελευταίο ξεκινούν και οι πιο οδικές και σιδηροδρομικές διαδρομές για την εντυπωσιακή ενδοχώρα. Όσοι επισκέπτονται την Αλάσκα είναι επιβεβλημένο να επιβιβαστούν σε σκάφος και να βγουν στα ανοιχτά για να δουν φάλαινες ακόμα και σε κοπάδια στο φυσικό τους περιβάλλον, να κάνουν πεζοπορία στα βουνά και να επισκεφθούν τουλάχιστον ένα από τα εθνικά πάρκα της χώρας, όπου η άγρια ζωή και η άγρια φύση συνθέτουν μοναδικά, πανέμορφα τοπία.
Μία από τις πιο αγαπημένες διαδρομές των επισκεπτών της Αλάσκας είναι αυτή που συνδέει το Άνκορατζ με το Φέρμπανκς, τη μεγαλύτερη πόλη της ενδοχώρας, καθώς με τον τρόπο αυτό οι επισκέπτες βλέπουν τις ομορφιές του Εθνικού Πάρκου Ντενάλι (Denali National Park). Εκεί βρίσκεται το όρος ΜαΚίνλεϊ, το πιο ψηλό της Βόρειας Αμερικής, με ύψος 6.187 μ., ενώ στο πάρκο ζουν 130 είδη πουλιών και άγρια ζώα όπως είναι οι λύκοι, οι αρκούδες, τα ελάφια και πολλά άλλα. Για να διασχίσει κανείς το πάρκο χρειάζεται να επιβιβαστεί σε ένα από τα ειδικά λεωφορεία με τη σχετική άδεια να διαβαίνουν το μοναδικό δρόμο που το διασχίζει. Στο ανατολικό σύνορο του πάρκου ρέει ο ποταμός Νενάνα, που πηγάζει από τον ομώνυμο παγετώνα και είναι ιδανικός για ράφτινγκ. Από το Φέρμπανκς μπορείτε να απολαύσετε και το Βόρειο Σέλας, ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα της φύσης!
Με αφετηρία την πρωτεύουσα Τζούνο, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Εθνικό Πάρκο Παγετώνων (Glacier Bay National Park), που ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και απλώνεται σε 12.000 τ.χλμ. Παγετώνες, χιονισμένες βουνοκορυφές, και μια απέραντη ακτογραμμή, όπου ζουν σπάνια ζώα και πουλιά, συνθέτουν ένα τοπίο άκρως εντυπωσιακό, ενώ όσοι το επιλέξουν μπορούν εντός των ορίων του να βρουν κατάλυμα και να περάσουν τις διακοπές τους σε ένα από τα πιο ξεχωριστά σημεία ολόκληρου του πλανήτη.
Αντίστοιχης ομορφιάς δύο ακόμα εθνικά πάρκα της Αλάσκας, αυτό στη χερσόνησο Κενάι (Kenai Fjords National Park) με τα δαντελωτά φιόρδ των παγετώνων και την τεράστια παγωμένη έκταση Harding Icefield αλλά και το Prince William Sound, που στην ουσία είναι ένας ολόκληρος κόλπος μέσα στον κόλπο της Αλάσκας, με το εθνικό δάσος Chugach, το δεύτερο μεγαλύτερο των ΗΠΑ, πολλά μικρά νησιά και παγετώνες. Στην ακτή του βρίσκεται και μια από τις πιο παράξενες πόλεις στον κόσμο, το Whittier. Είναι γνωστό ως και «η πόλη κάτω από την ίδια στέγη» καθώς οι περίπου 150 μόνιμοί κάτοικοί του ζουν όλοι στο ίδιο κτήριο, το Begich Towers.
Ταξίδι στην Αλάσκα, ταξίδι στην άκρη της Γης!