Μαδέρα: Ταξίδι στα νησιά που δεν έρχεται ποτέ ο χειμώνας
Τα νησιά της Μαδέρα ανήκουν στην Πορτογαλία, αν και βρίσκονται 860 χιλιόμετρα μακριά από τη Λισσαβόνα, στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Μόνο δύο από τα νησιά του συμπλέγματος είναι κατοικημένα, ενώ αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς, τροπικούς προορισμούς παγκοσμίως, για όλο το χρόνο. Το πλεονέκτημά τους είναι πως δεν έχουν ποτέ… χειμώνα, καθώς το κλίμα τους είναι υποτροπικό και επηρεάζεται από το θερμό Ρεύμα του Κόλπου. Οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη μπορούν να προσεγγίσουν τα πανέμορφα νησιά από αρκετά μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, με απευθείας πτήσεις, ενώ συχνότερα συνδέονται με τα αεροδρόμια της Λισσαβόνας και του Πόρτο. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο βρίσκεται στο νησί Μαδέρα, στην πρωτεύουσα Φουνσάλ, ενώ και το έτερο κατοικημένο νησί, το Πόρτο Σάντο, διαθέτει αεροδρόμιο.
Η Φουνσάλ, χτισμένη αμφιθεατρικά στα νότια της Μαδέρα, είναι μια σύγχρονη πόλη περίπου 112.000 χιλιάδων κατοίκων. Η βάση της βρίσκεται στο λιμάνι, το μεγαλύτερό της υψόμετρο φτάνει τα 1.200 μέτρα, ενώ οι λόφοι σχηματίζουν ουσιαστικά ένα «καταφύγιο» γύρω από την κατοικημένη περιοχή. Κέντρο της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός της, που ονομάζεται Σε και κατασκευάστηκε από τους πρώτους Πορτογάλους εποίκους, μεταξύ του 1493 και του 1514. Θεωρείται «αρχιτεκτονικός θησαυρός» και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Μαδέρα. Οι επισκέπτες άλλωστε μπορούν εύκολα να γνωρίσουν όλο το νησί, καθώς η Φουνσάλ διαθέτει σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς, που εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο ντόπιους και επισκέπτες.
Στη Μαδέρα χαρακτηριστικά είναι επίσης τα κτήρια, που είναι στην πλειονότητά τους αποικιοκρατικού στυλ, ενώ κανένας επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να ανέβει ως το ψηλότερο σημείο της πόλης, το Μόντε, με το τελεφερίκ και να θαυμάσει από τον διάσημο ναό του 1818 την απέραντη θέα. Η κατάβαση μπορεί να γίνει ακόμα και με παραδοσιακά ξύλινα καροτσάκια, αφού προηγηθεί μια βόλτα στους περίτεχνους κήπους του παλατιού, που φιλοξενούν σπάνια είδη φυτών από όλον τον κόσμο, αλλά και κύκνους ή παγώνια στις παραμυθένιες λιμνούλες τους. Ακόμα ένα αξιοθέατο της Φουνσάλ είναι η Παλιά Πόλη, όπου οι περιηγητές βλέπουν τις περίφημες ζωγραφιστές πόρτες να μετατρέπουν τα στενά δρομάκια σε μια τεράστια υπαίθρια γκαλερί. Απαραίτητη επίσης η βόλτα στην υπαίθρια αγορά Mercados dos Lavradores, όπου στους πολύχρωμους πάγκους ο επισκέπτης βρίσκει τοπικά φρούτα και άλλα προϊόντα.
Όσοι επιλέξουν τη Μαδέρα ως προορισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν στις ομορφιές της Φουνσάλ. Το ίδιο το νησί προσκαλεί και προκαλεί για εξερεύνηση. Μεγάλο του μέρος καλύπτεται από τροπικό δάσος, που διέπεται από εξαιρετικά περιποιημένα μονοπάτια. Δημοφιλέστατος προορισμός και το Miradouro do Cabo Girão, ένας πανύψηλος, απότομος γκρεμός όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να σταθούν στην κορυφή και να αγναντέψουν τον Ατλαντικό. Αν και η Μαδέρα δεν φημίζεται για τις παραλίες της, καθώς είναι ορεινό νησί με βραχώδεις ακτές, οι λάτρεις της θάλασσας μπορούν να επισκεφθούν με αεροπλάνο ή πλοίο το νησί Πόρτο Σάντο και να ευχαριστηθούν την οκτώ χιλιομέτρων ολόχρυση αμμουδιά!
Δύο πράγματα όμως είναι εκείνα που παρουσιάζουν την αυθεντική Μαδέρα στον επισκέπτη: Το πρώτο είναι τα Levadas, τα παραδοσιακά αρδευτικά συστήματα που ουσιαστικά αποτελούν ένα τεράστιο δίκτυο ύδρευσης από τον Βορρά στον ξηρό Νότο. Τα ρυάκια σήμερα είναι αξιοθέατα που μπορεί κανείς να απολαύσει μέσω μονοπατιών και διασχίζοντας πανέμορφα τοπία. Το δεύτερο είναι το παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό Poncha, που παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο από τον χυμό ζαχαροκάλαμου, μέλι, ζάχαρη και λεμόνι και το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να βρουν σχεδόν παντού.
Επιλέγοντας ένα ταξίδι στη Μαδέρα μεταφερόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό προορισμό, που διατηρεί την αυθεντικότητά του και κάνει την εμπειρία μας μοναδική!