Σινά: Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό η Αγία Αικατερίνη
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Αγία Αικατερίνη του Όρους Σινά ενόψει των Χριστουγέννων.
Μετά την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους, (ο ISIS, έχει αναλάβει την ευθύνη για την κατάρριψή του, ενώ για τα αίτια της πτώσης του ερίζουν οι ρωσικές με τις αιγυπτιακές αρχές), ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό.
Την προστασία του μοναστηριού, εκτός από την Αιγυπτιακή αστυνομία και το στρατό, έχει αναλάβει και η Ομοσπονδία Φυλών του Σινά, δηλαδή οι περίπου τριάντα φυλές που κατοικούν στην περιοχή. Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν τον περασμένο Μάιο αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το παρακλάδι του ISIS που δρα στην περιοχή. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι μουσουλμανικές φυλές των Βεδουίνων που έχουν θέσει υπό την προστασία τους το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης ανά τους αιώνες. Η μονή, είναι αναπόσπαστο τμήμα της ζωής των Βεδουίνων, οι οποίοι θεωρούν τον Αρχιεπίσκοπο Σινά σαν την παραδοσιακή διοικητική και δικαστική αρχή της φυλής τους.
Βεδουίνοι οδηγοί, συνοδεύουν τους τουρίστες στην Αγία Αικατερίνη. Πηγή: Reuters/Amr Abdallah Dalsh
Βυζαντινά κειμήλια, βιβλία, χειρόγραφα, φυλάσσονται σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας. Η Βιβλιοθήκη της Μονής αποτελεί την αρχαιότερη εν λειτουργία χριστιανική βιβλιοθήκη με χρονολογημένα χειρόγραφα από τον 4ο αιώνα. Στα μέσα του 20ου αιώνα, με την ανέγερση νέας πτέρυγας, κατασκευάσθηκε ειδικός χώρος για την στέγαση της βιβλιοθήκης. Σε διαφορετικό χώρο φυλάσσονται οι 8.000 τόμοι του παλαιού της τμήματος από εκείνον με τους περισσότερους από 5.000 τόμους που καλύπτουν την το νέο της τμήμα με εκδόσεις μεταγενέστερες του 1973.
Ο σεβασμός προς τη διαφορετικότητα Χριστιανών και Μουσουλμάνων, με μικρές εξαιρέσεις, δεν γίνεται μόνο για την προστασία του Μοναστηριού και της βιβλιοθήκης του που είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο.
Οι μουσουλμάνοι έχουν χτίσει κοντά στην Μονή μία πόλη, της οποίας τα βασικά έσοδα προέρχονται από τον προσκυνηματικό τουρισμό. Το μοναστήρι αποτελεί Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προστατεύεται από την UNESCO και παρά την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, εξακολουθούν να το επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάπας Πάσης Αφρικής Θεόδωρος σε συνέντευξή του στο CNN Greece εξέφρασε την κραυγή αγωνίας των Χριστιανών που ζουν στην Αφρική υπό την απειλή της τρομοκρατίας.
«Δεν είμαστε τρομοκρατημένοι αλλά μας ανησυχεί πότε η τρομοκρατία θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα... Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο. Ξέρουμε ότι είναι ένας κίνδυνος (σ.σ: ISIS) που θα χτυπήσει την πόρτα της κάθε εκκλησίας», είπε χαρακτηριστικά.Η ιστορία του Μοναστηριού
Η Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, χτίσθηκε στο σημείο που ο Μωυσής είδε το όραμα της Φλεγόμενης Βάτου και αργότερα ο Θεός του υπαγόρευσε τις Δέκα Εντολές. Η Αγία Αικατερίνη είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία Χριστιανικό μοναστήρι, που λειτουργεί τουλάχιστον 17 αιώνες. Στη Μονή φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Αικατερίνης, τα οποία βρέθηκαν στο παρεκκλήσιο της κορυφής του όρους που φέρει το όνομά της.
Σύμφωνα με την παράδοση μετά από το αποκεφαλισμό της, άγγελοι παρέλαβαν το σώμα της και το μετέφεραν στην κορυφή του υψηλότερου όρους του Σινά. Τον 8ο και 9ο αιώνα μοναχοί ανακάλυψαν το λείψανό της και το τοποθέτησαν σε μαρμάρινη λάρνακα. Το μαναστήρι έγινε γνωστό σε όλο το Χριστιανισμό κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Από τον 11ο αιώνα η Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά άρχισε να γίνεται γνωστή και ως Μονή της Αγίας Αικατερίνης .