Ταξίδι στο Παρίσι; Μίνι οδηγός για τον Πύργο του Άιφελ
Ο μόνος τρόπος να μην το βλέπει, ήταν να τρώει καθημερινά στο εστιατόριο του πρώτου επιπέδου του. Όμως, αν για τον Γάλλο συγγραφέα, Γκυ Ντε Μωπασάν ο Πύργος του Άιφελ ήταν… τιμωρία για τα μάτια, για εκατομμύρια ταξιδιώτες η «Dame de Fer», η λεγόμενη «Ατσάλινη Κυρία» είναι συνώνυμο της Πόλης του Φωτός και, αν όχι η πιο παραδοσιακή, μία από τις κλασικότερες ατραξιόν.
Ήταν μία προσωρινή κατασκευή που δημιουργήθηκε για τα εγκαίνια διεθνούς έκθεσης και με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την Γαλλική Επανάσταση κι επρόκειτο να αποσυναρμολογηθεί μετά από 20 χρόνια – προς ανακούφιση πολλών Γάλλων καλλιτεχνών και διανοούμενων που αντιδρούσαν έντονα για την τερατώδη παραφωνία στον παρισινό ουράνιο θόλο.
Ο περιβόητος απατεώνας Βίκτορ Λούστιχ προσπάθησε όχι μία αλλά δύο φορές να «πουλήσει» τον Πύργο του Άιφελ σε έμπορο μετάλλων για παλιοσίδερα. Ο Γουστάβος Άιφερ, του οποίου η εταιρεία σχεδίασε και κατασκεύασε τον κτίσμα, διατηρούσε γραφεία στην κορυφή του, υποδεχόμενος «υψηλούς» επισκέπτες – όπως ο Τόμας Έντισον. Στη φωτογραφία, ο υπό κατασκευή Πύργος του Άιφελ, τον Αύγουστο του 1888 και τον Σεπτέμβρη του 1888 – Henry Guttmann/Getty Images
Πότε και πώς
Ο Πύργος του Άιφελ είναι ανοιχτός κάθε μέρα του έτους, από τις εννιά το πρωί έως τα μεσάνυχτα (την περίοδο του καλοκαιριού, κοινώς από μέσα Ιουνίου έως αρχές Σεπτεμβρίου) κι από τις 9.30 έως τις 11.45 για τους υπόλοιπους μήνες του έτους.
Οι… αυθόρμητοι ταξιδιώτες που δεν αρέσκονται σε προγραμματισμούς, καλό θα ήταν να αποφεύγουν το σημείο τα Σαββατοκύριακα και το διάστημα 11 – 5.
Οι ουρές είναι σαφώς πολύ πιο σύντομες για τους τολμηρούς που θα αποφασίσουν να ανέβουν τον Πύργο με τα πόδια. Θα χρειαστεί να ανέβουν 704 σκαλοπάτια έως το δεύτερο επίπεδο (οπότε και θα πρέπει να αγοράσουν έξτρα εισιτήριο για τον ανελκυστήρα που θα τους μεταφέρει στο τρίτο επίπεδο), ωστόσο μάλλον θα αποζημιωθούν για την κόπωση από τη θέα και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες κατασκευής του Πύργου που θα βρουν στο δρόμο τους.
Η Άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς το Παρίσι.
Ο Πύργος του Άιφελ έχει εμπνεύσει πλήθος αντιγράφων σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Πράγα στη Σεντζέν και από τo Λας Βέγκας έως το Τόκιο. Η γνήσια εκδοχή του παραμένει, σαφώς, ανυπέρβλητη – Frederic T Stevens/Getty Images
Εκείνοι που επιλέγουν να προγραμματίσουν εκ των προτέρων το ταξίδι τους, ακόμη κι αν έχουν εξασφαλίσει ηλεκτρονικά τα εισιτήριά τους, πάντα θα πρέπει να ελέγχουν την επίσημη ιστοσελίδα ή τον λογαριασμό στο Twitter για πληροφορίες της τελευταίας στιγμής που αφορούν τον καιρό, την ασφάλεια, ενδεχόμενη απεργία των υπαλλήλων του Πύργου.
Tips φωτογραφίας
Ο Πύργος του Άιφελ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ατραξιόν για φωτογραφία στο Instagram. Προσφέρεται δε, για υπέροχες λήψεις από όποια «γωνίτσα» του Παρισιού κι αν τον φωτογραφίσει κανείς. Το Τροκαντερό, στην απέναντι όχθη του Σηκουάνα αλλά και το Πεδίον του Άρεως αποτελούν τα δύο πιο δημοφιλή σημεία των «φωτογράφων» του Instagram.
Ωστόσο, η Μέρι Κουίνσι, επαγγελματίας φωτογράφος με πάνω από 122.000 followers στο Instagram, προτείνει ένα σημείο λιγότερο γνωστό: «Από την Avenue de Camoens είναι ωραία η προοπτική του Πύργο, ιδίως αν θέλει κανείς ‘σέλφι’ με τον Πύργο του Άιφελ στο φόντο και κανέναν γύρω».