ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Η διάσπαση του Σίδνεϋ: Γιατί η μητρόπολη θα χωριστεί σε τρεις διαφορετικές πόλεις;

Pixabay

Το Σίδνεϋ έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο: η δημοφιλέστερη πόλη της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως επιθυμεί να διασπαστεί σε τρεις διαφορετικές πόλεις μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια.

Το σχέδιο “Greater Sydney Region Plan: a Metropolis of Three Cities” (που σημαίνει «Το σχέδιο του ευρύτερου Σίδνεϋ: μία μητρόπολη τριών πόλεων») δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα από κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την αξιοποίηση της γης.

Η διάσπαση αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ο υπερβολικά αυξημένος πληθυσμός, τα πανάκριβα σπίτια και η συχνή και μεγάλη συμφόρηση στους δρόμους. Το να χωρίσεις μία πόλη σε τρεις διαφορετικές, όπως υποστηρίζει η κυβερνητική υπηρεσία, θα δώσει στους κατοίκους τη δυνατότητα να μπορούν να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν φθηνότερα σπίτια και να βρίσκουν ευκολότερα εργασία.

«Θέλουμε να τους παρέχουμε μία ποιοτική ζωή» αναφέρει εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο CNNi.

Οι τρεις πόλεις που θα προκύψουν θα ονομάζονται: Eastern Harbour City, Central River City και Western Parkland City.

Όμως, πώς μπορείς να χωρίσεις μία πόλη εκατομμυρίων κατοίκων σε τρία «κομμάτια»;

Tρεις ξεχωριστές αλλά συνδεδεμένες πόλεις

Όσον αφορά τον πληθυσμό του Σίδνεϋ, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα σαράντα χρόνια άρα να φτάσει από τα 4.8 εκατομμύρια (2016) στα οκτώ εκατομμύρια έως το 2056. Σχεδόν το μισό του παρόντος πληθυσμού κατοικεί στο Eastern Harbour και όχι άδικα, αφού εκεί βρίσκονται μερικά από τα πιο διάσημα σημεία της πόλης, όπως η παραλία Bondi και η Όπερα του Σίδνεϋ.

Οι υπεύθυνοι του σχεδίου ελπίζουν πως εάν τελικά χωριστεί η πόλη, οι κάτοικοί της θα πεισθούν να μετακομίσουν σε άλλες τοποθεσίες που θα έχουν μία πιο άνετη ζωή.

Ο ακρογωνιαίος λίθος όλης αυτής της στρατηγικής είναι να δημιουργηθούν «πόλεις των 30 λεπτών», δηλαδή πόλεις απ’ όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινηθούν σε κεντρικές τοποθεσίες μέσα σε μισή ώρα. Για να επιτευχθεί αυτό, στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλεις θα εισαχθούν νέα, όπως καινούριοι αυτοκινητόδρομοι και επιπλέον σιδηροδρομικές γραμμές.

Επιπλέον, στόχος είναι και οι τρεις πόλεις να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους μέσω νέων δρόμων αποτελώντας «τρεις ξεχωριστές αλλά άρρηκτα συνδεδεμένες πόλεις». Βέβαια, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Το Σίδνεϋ είναι μια πόλη που ποτέ δεν έχει επενδύσει σε ένα πλάνο που να είναι ταιριαστό σε αυτή - τουλάχιστον ως τώρα» αναφέρει η Amanda Doumbia, η οποία μετακόμισε πριν οκτώ μήνες στο Σίδνεϋ από τη Νέα Υόρκη.

«Κοιτάζεις το κέντρο της πόλης και βλέπεις εντυπωσιακά εταιρικά κτίρια ή ακόμη εντυπωσιακότερα κτίσματα από την αποικιακή εποχή. Όμως, με το που φύγεις από την περιοχή, βγαίνεις σε μία “πόλη” που η μισή μοιάζει με μητρόπολη και η άλλη μισή με επαρχία».

Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τι πόσο απαιτείται για να δημιουργηθούν νέες συγκοινωνίες ή από πού θα δοθεί.

Το Σίδνεϋ όπως το ξέρουμε

Προς το παρόν οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μένουν στην περιοχή Eastern Harbour, η οποία φιλοξενεί και τα πιο σημαντικά σημεία.

«Η μεγαλύτερη πυκνότητα προσφέρει και μία μεγαλύτερη ζωντάνια. Επίσης, το κλίμα στα ανατολικά είναι αρκετά καλύτερο -ειδικά το καλοκαίρι λόγω της θάλασσας- από ό,τι στο δυτικό Σίδνεϋ».

Λόγω του μεγάλου πληθυσμού που έχει το ανατολικό Σίδνεϋ, προκύπτουν και οι τιμές των κατοικιών, οι οποίες κατά μέσο όρο φτάνουν τα 914.000 δολάρια. Σύμφωνα με το νέο πλάνο, η περιοχή αυτή θα δομηθεί έτσι ώστε να «ανταποκρίνεται στην οικονομική της ισχύ» αλλά ταυτοχρόνως θα υποστηρίζει και τις άλλες δύο πόλεις ώστε να είναι βέβαιο πως η ανάπτυξη θα αφορά και αυτές.

Ένα νέο κεντρικό σημείο;

Τριάντα χιλιόμετρα μακριά από το κεντρικότερο σημείο του Σίδνεϋ (σ.σ. το Central Business District, όπου υπάρχουν οι υπηρεσίες για τους πολίτες) βρίσκεται το προάστιο Παραμάτα, το οποίο έχει 25.800 κατοίκους και κατά κάποιο τρόπο αποτελεί το δεύτερο κεντρικότερο σημείο.

«Εάν η Παραμάτα κατασκευαστεί εκ νέου, πολλοί άνθρωποι πιθανώς να προτιμούν το δικό της κέντρο» αναφέρει ο Peter Phibbs, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Με βάση την πρόταση διάσπασης η Παμαράτα θα εξελιχθεί σε ένα κέντρο με «κορυφαίας ποιότητας ιατρικά κέντρα, άριστη εκπαίδευση, ερευνητικά κέντρα καθώς και οικονομικές υπηρεσίες».

Μία πόλη γύρω από το αεροδρόμιο

Το σημαντικότερο μέρος του σχεδίου -και ίσως και το πιο ενδιαφέρον- φαίνεται να είναι η μετατροπή του δυτικού Σίδνεϋ σε μία περιοχή όπου βασικός πυρήνας της θα είναι το αεροδρόμιο. Δηλαδή η δομή της, η διάταξη και η οικονομία της θα σχετίζονται με το αεροδρόμιο.

Το δυτικό Σίδνεϋ είναι συνδεδεμένο με την εγκληματικότητα, κάτι που πρόκειται να αλλάξει δεδομένου του νέου αεροδρομίου που θα ανοίξει το 2026, προσφέροντας 28.000 θέσεις εργασίας. Και οι τρεις νέες πόλεις που θα προκύψουν θα «ανοίξουν» συνολικά 817.000 θέσεις.

Η διάσπαση αυτή αφορά τον συνωστισμό και την ανισότητα λόγω οικονομικής και κοινωνικής θέσης. Όμως, είναι όντως εφικτό ένα τέτοιο πλάνο;

«Πιστεύω πως είναι μία καλή ιδέα γιατί οι υψηλές τιμές των σπιτιών έχουν οδηγήσει πολύ κόσμο έξω από την “πόλη”, ακόμη και άτομα με αξιοπρεπούς μισθούς» αναφέρει η Renee Griffin η οποία έχει ζήσει στο Σίδνεϋ για έξι χρόνια. «Οπότε είτε πρέπει να ενοικιάζεις ή να ξοδεύεις αρκετό χρόνο στη μετακίνηση. Και στις δύο περιπτώσεις, εάν έχεις οικογένεια, βγαίνεις χαμένος».

Πληροφορίες από CNNi / Why is Sydney being split into three cities?

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης