ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ο ερωτισμός της Κούβας στο φακό του Peter Turnley

Στις 13 Νοεμβίου ο φωτογράφος Peter Turnley θα γίνει ο πρώτος Αμερικανός που θα τιμηθεί με μια μεγάλη έκθεση των φωτογραφικών του στιγμιότυπων στο Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών της Αβάνας (Museo Nacional de Bellas Artes) από τότε που η Κουβανέζικη Επανάσταση άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Η έκθεση " Momentos de la Condición Humana" περιλαμβάνει περισσότερες από 130 φωτογραφίες από τα ταξίδια του σε περισσότερες από 90 χώρες του κόσμου. Ο γεννημένος στην Ιντιάνα της Αμερικής Turnley ερωτεύθηκε τη χώρα του Φιντέλ Κάστρο τόσο ώστε την επισκέφθηκε ούτε λίγο, ούτε πολύ περισσότερες από 20 φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες ο Turnley έχει αποτυπώσει στο φακό του τον ερωτισμό του μεγαλύτερου έθνους της Καραϊβικής. “Eίναι μια από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου. Νοιώθω υπερήφανος. Νοιώθω ευγνωμοσύνη” λέει ο 60χρονος καλλιτέχνης που επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χώρα το 1989, όταν συνόδεψε τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη συνάντηση του με τον Φιντέλ Κάστρο.

“Eίμαι βαθιά ερωτευμένος με τους ανθρώπους της Κούβας” λέει ο Turnley. “έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο αλλά δεν έχω βρεθεί σε άλλο τόπο όπου οι άνθρωποι έχουν τόση υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια και ειλικρινή ανθρωπιά” λέει.

Ο φακός του Turnley έχε βρεθεί παντού. Από τις καταστροφές στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου στις φλεγόμενες ζώνες όπου οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τα δικά τους δικαιώματα και το ground zero της Νέας Υόρκης ή τη Νέα Ορλεάνη μετά την Κατρίνα, ο φωτογράφος έχει καταγράψει την ανθρώπινη ιστορία σε όλο τον κόσμο.

Στην Κούβα όμως ο καλλιτέχνης βρίσκει τη χαρά της ζωής. Τον αισθησιασμό τον ανθρώπων που ξέρουν ότι η ζωή είναι μικρή και πρέπει να την γεμίζεις με χαμόγελο και εμπειρίες ανθρώπινες. Εδώ βρήκε τον παράδεισο του ο φωτογράφος που πέρα από την έκθεση που τον τιμά εξέδωσε και το φωτογραφικό λεύκωμα “Cuba: A Grace of Spirit” για να υπενθυμίσει σε όλους την αξία μιας χώρας ιστορικής.

The sensual photography of the American artist loved by Cuba

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης