ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Μια νύχτα με έξι εκατομμύρια νεκρούς στο Παρίσι

Μια νύχτα με έξι εκατομμύρια νεκρούς στο Παρίσι

Επιτέλους, ένα μέρος στο Παρίσι που είναι κάπως πιο τρομακτικό από το τάχα μου δύο αστέρων κατάλυμα όπου προσπάθησες να κοιμηθείς στο τελευταίο σου “ταξίδι αναψυχής”.

Για μια βραδιά και μόνο, το ευφυέστατο Airbnb προσκαλεί δύο πολύ τολμηρές ψυχές να περάσουν μια βραδιά εκεί που οι νεκροί βρήκαν την ησυχία τους, στις κατακόμβες κάτω από την πόλη.

“Σας προσκαλούμε στο μεγαλύτερο τάφο του κόσμου” αναγράφει η ιστοσελίδα, μια πρωτοβουλία τουλάχιστον ενδιαφέρουσα στο πλαίσιο των εορτασμών του φετινού Halloween. Τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, όταν οι Αγγλοσάξονες γιορτάζει τη μακάβρια γιορτή, δύο θαρραλέοι θα έχουν την τιμή να είναι οι μόνοι ζωντανοί άνθρωποι που θα ζήσουν εκεί μέσα.

Σκαμμένες 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Πόλης του Φωτός, οι κατακόμβες είναι ένας δαιδαλώδης, υπόγειος λαβύρινθος που εκτείνεται σε περισσότερα από 300 χιλιόμετρα γεμάτα από σκελετούς και κρανία –αν και μόλις δύο χιλιόμετρα έχουν ανοίξει τη μακάβρια έκταση τους στο κοινό.

Έξι εκατομμύρια νεκροί

Περισσότερα από έξι εκατομμύρια τάφοι, από τα τέλη του 18ου αιώνα, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, βρίσκονται συγκεντρωμένοι εδώ μέσα. Η μεταφορά των τάφων από τα νεκροταφεία του Παρισιού στις κατακόμβες ξεκίνησε όταν οι αρχές συνειδητοποίησαν πως η αποσύνθεση των πτωμάτων αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το υπόγειο νεκροταφείο έγινε τουριστικό αξιοθέατο έχει ανοίξει για το κοινό σε τακτική βάση από το 1867.
Για να εμπλουτίσει την εμπειρία το Airbnb έχει προβλέψει ένα παραμυθά που θα αφηγείται ιστορίες σκοτεινές και ματωμένες αλλά και μια ιδιωτική συναυλία για δύο. Το κρεβάτι και το ασύρματο δίκτυο (κάτι που κόστισε στο Airbnb μερικές χιλιάδες ευρώ) είναι οι σύγχρονες ανέσεις ενώ το δείπνο υπό το φως των κεριών θα χαρίζει τις απαραίτητες σκιές εδώ όπου “6 εκατομμύρια ψυχές περιπλανώνται”.

Yπεύθυνος για την τολμηρή προσαρμογή του χώρου ο Louis-Etienne Hericart de Thury ο οποίος και διασκέδασε το χώρο με τις αυτοσχέδιες επιγραφές του. “Arrete, c'est ici l'empire de la mort!” (“Stop! Αυτό είναι η αυτοκρατορία των νεκρών”) είναι η αγαπημένη του.

"Μην ακολουθήσεις τα φαντάσματα"

“Λέγεται ότι το κρασί χαλούσε και το γάλα ξίνιζε” δήλωσε ένας έφορος της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Παρισιού στο Γαλλικό Πρακτορείο για το χώρο όπου το Airbnb μας καλεί να ζήσουμε ένα βράδυ που γεφυρώνει τον κόσμο ζωντανών και νεκρών.

H εταιρεία με έδρα της την Καλιφόρνια έχει πληρώσει 350.000 ευρώ για να νοικιάσει τις κατακόμβες από το Δήμο του Παρισιού. Περίπου 500.000 επισκέπτες υπολογίζεται ότι επισκέπτονται τους υπόγειους χώρους κάτω από το αποχετευτικό σύστημα και το μετρό της πόλης και οι υπεύθυνοι του δήμου ισχυρίζονται ότι η ιδιωτικοποίηση των κατακομβών θα αυξήσει τα έσοδα που θα επιτρέψουν τη διατήρηση τους.

Ο υποψήφιος καλείται να γράψει μια τρομακτική ιστορία 100 λέξεων και να τη στείλει στην ιστοσελίδα σαν ένα τεστ αν του αξίζει μια νύχτα κάτω από τη γη. Eαν επιλεχθεί (και πληρώσει) το Airbnb προειδοποιεί. “Mην ακολουθήσετε τα φαντάσματα” λέει. Το 1793 ο Philibert Aspairt έχασε το δρόμο του μέσα στο λαβύρινθο των νεκρών. Ό,τι είχε απομείνει από αυτόν βρέθηκε 11 χρόνια αργότερα.

Θα είναι μια (σίγουρα ήσυχη) βραδιά βουτηγμένη στην αιματηρή ιστορία της Γαλλίας. Στις κατακόμβες βρίσκονται στοιβαγμένα ανάμεσα σε άλλα τα οστά του Ρακίνα, του Μοντεσκιέ, του Πασκάλ αλλά και αυτά των εκτελεσμένων Ροβεσπιέρου, Δαντόν και Μαρά, Σαρλότ Κορνταί, Λαβουαζιέ κα.

“Απολαύστε το πρωινό με τους νεκρούς καθώς θα είστε οι μόνοι ζωντανοί που έχουν ξυπνήσει στις κατακόμβες του Παρισιού” αναφέρει η εταιρεία αλλά απαιτεί από τους περιστασιακούς ενοίκους να σεβαστούν το χώρο σαν να είναι ο δικός τους τάφος.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα εδώ.

Would you dare spend Halloween in the Paris Catacombs? by Maureen O'Hare