Αμπού Ντάμπι: Οι εντυπωσιακοί απολιθωμένοι αμμόλοφοι που δημιουργήθηκαν από την κλιματική αλλαγή
Μια ώρα οδήγησης νοτιοανατολικά του Αμπού Ντάμπι, βρίσκεται η περιοχή Αλ Γουάτμπα (Al Wathba), όπου κανείς μπορεί να δει τους εντυπωσιακούς απολιθωμένους αμμόλοφους που υψώνονται στην έρημο, οι οποίοι έχουν πάρει το σχήμα τους από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή.
Οι αμμόλοφοι στέκονται αγέρωχοι, έχοντας επιβιώσει επί αιώνες στη μέση του πουθενά, και άνοιξαν ως δωρεάν τουριστικό αξιοθέατο το 2022. Οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να τα θαυμάσουν από δύο μεγάλους χώρους στάθμευσης που κλείνουν ένα μονοπάτι που διέρχεται από μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ορόσημα.
Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν ενημερωτικές πινακίδες που δίνουν πληροφορίες σχετικά με την επιστήμη πίσω από τη δημιουργία των αμμόλοφων. Ουσιαστικά, η υγρασία του εδάφους προκάλεσε τη σκλήρυνση του ανθρακικού ασβεστίου στην άμμο και στη συνέχεια οι ισχυροί άνεμοι τους έξυσαν σε ασυνήθιστα σχήματα με την πάροδο του χρόνου.
Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Άμπου Ντάμπι χρονολογεί τους απολιθωμένους αμμόλοφους μεταξύ 120.000 και 150.000 ετών. Ο Τόμας Στόιμπερ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης της Γης του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Khalifa του Άμπου Ντάμπι, λέει ότι γενιές αμμόλοφων δημιουργήθηκαν από κύκλους εποχών παγετώνων και απόψυξης που συνέβησαν μεταξύ 200.000 και 7.000 ετών. Τα επίπεδα των ωκεανών έπεσαν όταν το παγωμένο νερό αυξήθηκε στα πολικά καλύμματα και κατά τη διάρκεια αυτών των ξηρότερων περιόδων, οι αμμόλοφοι θα είχαν συσσωρευτεί καθώς η άμμος φυσούσε από τον στραγγισμένο Περσικό Κόλπο.
Όταν ο πάγος έλιωσε, οδηγώντας σε ένα πιο υγρό περιβάλλον, ο υδροφόρος ορίζοντας ανέβηκε στο σημερινό Άμπου Ντάμπι και η υγρασία αντέδρασε με το ανθρακικό ασβέστιο στην άμμο για να τη σταθεροποιήσει και στη συνέχεια να σχηματίσει ένα είδος τσιμέντου, το οποίο αργότερα πήρε διάφορα σχήματα από τους ανέμους.
Ο Στόιμπερ λέει ότι οι απολιθωμένοι αμμόλοφοι, που βρίσκονται σε όλα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μπορούν επίσης να βρεθούν στην Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και τις Μπαχάμες, πιθανότατα χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν. Όμως, παρά την επίσημη προστασία που προσφέρεται τώρα στο Άμπου Ντάμπι, η διάβρωση που έδωσε στο καθένα το μοναδικό του σχήμα θα οδηγήσει επίσης τελικά στον αφανισμό τους.