Σύμη: Το κρυφό «διαμάντι» των Δωδεκανήσων
Στην άκρη της Ελλάδας, στα Δωδεκάνησα, πολύ κοντά στην διαφημισμένη και φανταχτερή Ρόδο, υπάρχει ένα μικρό νησί το οποίο καταφέρνει να συνδυάσει την παράδοση με τον κοσμοπολίτικο αέρα. Ένα νησί με πλούσια ιστορία, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, γραφικά στενά και παραλίες με μοναδικά καταγάλανα νερά. Εάν μέχρι τώρα δεν είχατε τη Σύμη στη λίστα των διακοπών σας, είναι καιρός να το ξανασκεφτείτε.
«Η Σύμη είναι ένα σχετικά μικρό, βραχώδες νησί, το όγδοο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων. Η πόλη χωρίζεται σε δυο οικισμούς: στο Γιαλό όπου είναι αμφιθεατρικά κτισμένα τα σπίτια και στο Χωριό το οποίο είναι κτισμένο επί της πλαγιάς του Όρους Βίγλα. Στο χωριό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες που έχουν ιστορικά κειμήλια τα όποια αξίζει να δείτε από κοντά. Μικρότεροι οικισμοί είναι το Πέδι, ένα γραφικό και ήρεμο ψαροχώρι με λίγες ταβέρνες και μια πολύ καλά προστατευμένη παραλία, ενώ προς την άλλη πλευρά του νησιού βρίσκεται και το Νημπορ(ε)ιός (εκ του Εμπορειό), ο οποίος είναι ένας ακόμα πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός. Η αρχιτεκτονική της Σύμης είναι εκπληκτική και γεμάτη χρώμα, καθώς τα Νεοκλασικά σπίτια του Λιμανιού συνθέτουν ένα μοναδικό ουράνιο τόξο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην αρχιτεκτονική της Σύμης αποτελούν αφενός οι στρογγυλές λεπτομέρειες στις προσόψεις αρκετών σπιτιών, αφετέρου τα δάπεδα στις εισόδους τους τα οποία είναι φτιαγμένα με χαλίκι και απεικονίζουν υπέροχα σχέδια τα οποία θα σας μαγέψουν», λέει στο CNN Greece ο φωτογράφος Δημήτρης Κοτσιφάκης που πήγε στο νησί και το φωτογράφισε.
«Οι παραλίες της Σύμης είναι πεντακάθαρες με διάφανα νερά και προσβάσιμες όλες με καραβάκια, καθώς είναι δύσκολο έως αδύνατο να τις προσεγγίσει κανείς από ξηρά. Ίσως αυτό να είναι το τίμημα που κάποιος πρέπει να «πληρώσει» για να μπορέσει να απολαύσει τέτοιου είδους συνδυασμό ομορφιάς. Η πλησιέστερη παραλία στο Γιαλό είναι ο Ναυτικός όμιλος (ΝΟΣ) η οποία είναι με τα πόδια περίπου 15 λεπτά από το Ρολόι στην άκρη του Λιμανιού. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην παραλία της Αγίας Μαρίνας (οργανωμένη) με τα καταπληκτικά τουρκουάζ νερά που έχει και το γραφικό αλλά και πολύ παλιό ομώνυμο εκκλησάκι κτισμένο πάνω σε ένα πολύ μικρό νησάκι. Μια ακόμα παραλία προσβάσιμη με τα πόδια είναι ο Αι-Νικόλας στο Πέδι (οργανωμένη), η οποία είναι σε απόσταση περίπου 25 λεπτών από το ομώνυμο χωριό ακολουθώντας μια χωμάτινη διαδρομή ανάμεσα στα βράχια του όρμου. Η πιο μαγευτική παραλία της Σύμης είναι ο Αι-Γιώργης ο Δυσάλωνας, ο οποίος ξεχωρίζει για τον απότομο, κάθετο, ύψους 300 μέτρων, βράχο στη βάση του οποίου είναι κτισμένο και το εξωκκλήσι του Αι-Γιώργη Δυσάλωνα. Η συγκεκριμένη παραλία δεν είναι οργανωμένη οπότε εάν αποφασίσετε να την επισκεφτείτε θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα. Όλες οι παραλίες είναι προσβάσιμες με πλοιάρια τα οποία αναχωρούν καθημερινά από το Γιαλό. Στις περισσότερες παραλίες μπορεί να πέσετε πάνω σε απρόσμενους αλλά ευχάριστους επισκέπτες. Το νησί έχει αρκετά αγριοκάτσικα τα οποία κατεβαίνουν μέχρι και τις παραλίες προς αναζήτηση τροφής, έτσι αν έχετε κανένα φρούτο στη τσάντα σας δεν θα διστάσουν να το πάρουν. Δεν είναι πάντως επικίνδυνα, αλλά φιλικά και προσιτά στους ανθρώπους όπως αποδεικνύουν οι πάρα πολλές selfie φωτογραφίες που θα βρείτε στο Instagram να έχουν βγάλει οι τουρίστες μαζί τους.
Τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε στη Σύμη και φυσικά να φωτογραφίσετε είναι τα εξής: ο Γιαλός, στον οποίο αξίζει να περπατήσετε ανάμεσα στα στενά του αλλά και τα νεοκλασικά σπίτια του. Να ανεβείτε την Καλή Στράτα και τα περίπου 500 σκαλοπάτια της για να φτάσετε στο Χωριό. Από εκεί μπορείτε να πατέ στη Παναγιά του Κάστρου η οποία είναι κτισμένη στο ενετικό κάστρο των ιπποτών και θα σας προσφέρει το λιμάνι της Σύμης στο πιάτο. Εάν δυσκολευτείτε να βρείτε το δρόμο μη διστάσετε να ρωτήσετε τους ανθρώπους εκεί, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν! Ιδανική ώρα για πάτε εκεί είναι νωρίς το πρωί, όπου το μαλακό φως θα σας αποκαλύψει ένα πολύχρονο μωσαϊκό από τα σπίτια του λιμανιού. Αργά το απόγευμα μπορείτε να ανεβείτε από τα σκαλιά που είναι δίπλα στη γκαλερί LOS και να οδηγηθείτε σε ένα επίσης ψηλό σημείο όπου μπορείτε να φωτογραφίσετε εκ νέου τα σπίτια και το λιμάνι της Σύμης σε ιδανικές συνθήκες φωτός.
Μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας είναι το ναυπηγείο στο Χαράνι στο οποίο θα δείτε πολύχρωμα σκαριά και ξύλινες βάρκες να επισκευάζονται, και φυσικά το εργαστήρι του καμπανοποιού το οποίο θα σας αποκαλύψει μοναδικές εικόνες από ένα επάγγελμα το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «διατηρητέο» για το νησί. Στο λιμάνι επίσης θα δείτε δύο μεγάλες μαύρες άγκυρες καθώς και το σήμα κατατεθέν της Σύμης, το Μιχαλάκι: ένα μπρούτζινο άγαλμα ενός μικρού ψαρά και αποτελεί έργο του γνωστού Συμιακού γλύπτη Κώστα Βαλσάμη. Ιδανική ώρα φωτογράφησης είναι νωρίς το πρωί με το γλυκό πλάγιο φως να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του. Αξίζει να επισκεφτείτε τόσο την Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη όσο και την Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ρουκουνιώτη. Στον Πανορμιτη μην αμελήσετε να κάνετε μια στάση στον ομώνυμο φούρνο. Ολοκληρώνοντας τα αξιοθέατα θα αναφέρουμε και το γνωστό ποντικόκαστρο μαζί με τους μύλους που έχουν ενδιαφέρον τόσο φωτογραφικό όσο και ιστορικό, καθώς και τη Σπετσαρία, το παλιό Φαρμακείο, το οποίο σήμερα λειτουργεί σαν δημοτικό ιατρείο.
Πέρα από τα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε ή να φωτογραφήσετε, αξίζει να δοκιμάσετε το συμιακό γαριδάκι, τη γαελόπιτα, γνωστή και ως αθερινόπιτα, και τα συμιακά ακούμια των οποίων η γεύση θα σας θυμίσει έντονα λουκουμάδες. Θα βρείτε παραδοσιακά γλυκά και ροφήματα στα περισσότερα μαγαζιά του νησιού, ενώ στα τοπικά πανηγύρια και μετά από τη λειτουργία της εκκλησιάς οι ντόπιοι συνήθως προσφέρουν ακούμια και καφέ σε όσους παραβρεθούν.
Ολοκληρώνοντας η Σύμη μου άφησε μια ολογλυκια γεύση γεμάτη όμορφες αναμνήσεις και υπέροχες φωτογραφίες. Οι παραλίες της είναι μοναδικής ομορφιάς ενώ το λιμάνι και το χωριό θα σας μείνουν αξέχαστα. Σε αυτό συμβάλουν και οι άνθρωποι της Σύμης, είναι εξαιρετικοί, ευγενικοί και ιδιαίτερα φιλόξενοι και προσιτοί. Σας συνιστώ να την επισκεφτείτε σύντομα.»