ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό στα Κουφονήσια

Η παραλία της Άμμου Δήμος Νάξου

Συνώνυμο του Καλοκαιριού και των θερινών διακοπών. Τα Κουφονήσια είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, που αποτελείται από δύο μικρά νησάκια.

Τα Κουφονήσια αποτελούνται από δύο νησίδες, το Άνω και Κάτω Κουφονήσι, και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Χωρίζονται μεταξύ τους από ένα στενό πορθμό πλάτους 200 μ. Κατοικημένο είναι το Άνω Κουφονήσι.


Η παραλία του Φανού. Πηγή: naxos.gr

Στο Κάτω Κουφονήσι υπάρχουν ελάχιστα εξοχικά σπιτάκια στο οποίο μπορείτε να πάτε με τουριστικά καΐκια και βάρκες. Έχει έκταση μόλις 4,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα ενός παρθένου και ερημικού νησιού. 

Το Καλοκαίρι υπάρχει μόνο μία ταβέρνα που είναι ανοικτή και φυσικά ο γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας. Το Δεκαπενταύγουστο, το μικρό κατάλευκο εκκλησάκι της Παναγίας γιορτάζει. Καΐκια από το Άνω Κουφονήσι κάνουν δρομολόγια μεταφέροντας τους επισκέπτες για να παρακολουθήσουν την λειτουργιά. Στο νησί δεν υπάρχουν οργανωμένες τουριστικές ή άλλες υπηρεσίες και ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να έρχονται εφοδιασμένοι με τα βασικά, όπως, ομπρέλα θαλάσσης, πετσέτες, καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό , αντηλιακό. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να εξερευνήσουν το νησί με τα πόδια.

Παραλία Χαροκόπου ή Φοίνικας. Πηγή: naxos.gr

Το Άνω Κουφονήσι καταλαμβάνει έκταση 3,5 τ. χιλιόμετρα και ατοικούν 440 κάτοικοι. Είναι το μικρότερο κατοικήσιμο νησί των Κυκλάδων. Υπάρχουν παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, απαλές αμμουδιές, γοητευτικά βράχια ενώ η διαδρομή περιέχει και τα αξιόλογα σημεία ‘Πισίνα’, Σπηλιά ‘Το Μάτι του Διαβόλου’, ‘Γάλα’ και τις Θαλάσσιες σπηλιές στον Ξυλομπάτη. Στην διαδρομή θα συναντήσετε τα κρινάκια, μικρά βολβώδη φυτά με άσπρα πέταλα σαν του κρίνου. Τα Κρινάκια, όπως τα αποκαλούμε, είναι φυτά που ευδοκιμούν στις Κυκλάδες. Όσοι δεν είναι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να νοικιάσουν ποδήλατο ή να μεταφερθούν με την λάντζα, ή με το μικρό λεωφορείο.

Παραλία Πούντας, Πηγή: naxos.gr

Γλαρονήσι

Μικρή ακατοίκητη νησίδα δεσπόζει περικυκλωμένη από το Πάνω Κουφονήσι, το Κάτω Κουφονήσι και την Κέρο. Απέχει μόλις 600 μ. από το Κάτω Κουφονήσι. Το νησί γεμίζει με γλάρους που αφήνουν εκεί τα αυγά τους. Για αυτό ονομάστηκε Γλαρονήσι. Έχει γαλαζοπράσινα νερά, μικρές παραλίες και σπηλιές, είναι ιδανικό για απομόνωση, χαλάρωση και συλλογισμό. Μπορείτε να το επισκεφθείτε ναυλώνοντας την λάντζα ή με το δικό σας σκάφος και να βρεθείτε σε έναν παρθένο τόπο.

Κέρος

Η Κέρος βρίσκεται Νότια μόλις 2 ν. μίλια του Κουφονησίου, δυτικά της Αμοργού και νοτιοανατολικά της Νάξου. Ανήκει στην κοινότητα Κουφονησίων. Έχει επιφάνεια 15.042 τ.χ. και 27 χιλιόμετρα μήκος ακτογραμμής. Αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Εκσκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου 3.200 – 2.000 π.χ. Χαρακτηριστικό πέτρωμα του νησιού είναι το λευκό, λεπτόκοκκο μάρμαρο. Δεν διαθέτει πόσιμο νερό. Μπορείτε να την επισκεφθείτε ναυλώνοντας την λάντζα από το Πάνω Κουφονήσι ή με το δικό σας σκάφος. Δεν μπορείτε όμως να διανυκτερεύσετε καθώς απαγορεύεται από την αρχαιολογική υπηρεσία. Κατά τους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν Κέρεια ή Κερία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης