ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Η ιστορική σημασία του χωριού Σκήτη και η εντυπωσιακή του λίμνη

Το χωριό Σκήτη της Αγιάς στη Λάρισα

EUROKINISSI

Έναν μικρό παράδεισο, το χωριό Σκήτη κρύβει η περιοχή της Αγιάς στη Λάρισα. Έναν τόπο που αποπνέει έναν αέρα παλαιότητας και θρησκευτικής απομόνωσης.

Η Σκήτη είναι χτισμένη στις πλαγιές του Μαυροβουνίου σε υψόμετρο 350 μέτρων και έχει αναπτυχθεί τουριστικά γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Σύμφωνα με ερευνητές, η αρχαία πόλη Μελιβοία, που συνδέεται με τον Φιλοκτήτη τον οποίο αναφέρει ο Όμηρος, πιθανότατα βρισκόταν κοντά στο Πολυδένδρι ή στη Σκήτη.

Στα βορειοδυτικά του χωριού, έχουν ανακαλυφθεί ερείπια κάστρου, τα οποία θεωρούνται ότι σχετίζονται με τη βυζαντινή «Κενταυρόπολη».

Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται η πηγή «Μπουρμπουλήθρα», μέσα σε ένα τοπίο καταπράσινο, γεμάτο πλατάνια. Νότια της πηγής βρίσκονται τα ερείπια τειχών της αρχαίας Μελιβοίας.

Το πυκνό δάσος του Μαυροβουνίου, με τη μεγάλη ποικιλία δέντρων και ζώων, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.

Εντυπωσιακά σημεία θέας είναι το «Κάστρο», σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το χωριό, και η τοποθεσία «Σημαία».

Στην ευρύτερη περιοχή, σώζεται και το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, ένα από τα ασκητήρια στο «όρος των Κελλίων», γνωστό για την πνευματική του κληρονομιά. Άξια αναφοράς είναι και η Παναγία Πολυδενδρίου, ένας ναός μέσα στο δάσος, πλαισιωμένος από μια τεράστια βελανιδιά. Κοντά στη Σκήτη βρίσκεται επίσης η ομώνυμη λίμνη, περιτριγυρισμένη από λόφους με καστανιές και καρυδιές, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δραστηριότητες όπως το κανό.

Η λίμνη που έχει μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό για τους φυσιολάτρες

Ξεχωριστό όμως ενδιαφέρον για κάθε επισκέπτη έχει μια ιδιαίτερη λίμνη στην περιοχή της Σκήτης η οποία έχει έκταση 200 στρέμματα και βάθος από 2 έως 7 μέτρα.

Η λίμνη της Σκήτης στην περιοχή της Αγιάς

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Η εικόνα της, όταν κάποιος την επισκεφτεί, μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία. Το εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι η λίμνη δεν υπήρξε ως φυσικό φαινόμενο, αλλά ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης πριν από κάποια χρόνια από την τότε Νομαρχία, η οποία κατασκεύασε έναν ταμιευτήρα νερού για την άρδευση της καλλιεργήσιμης γης.

Η λίμνη της Σκήτης δεν ικανοποίησε τελικά μόνο τον πρακτικό λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή το πότισμα της γης, καθώς αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια έναν ξεχωριστό πόλο έλξης για κάθε φυσιολάτρη. Οι κορμοί των δέντρων που βρίσκονται μέσα στο νερό δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο και οι εικόνες είναι συναρπαστικές στο νέο περιβαλλοντικό γεγονός. Σάββατο 31 Αυγούστου 2019.

Οι κορμοί των δέντρων που αναδύονται μέσα από τα νερά δημιουργούν ένα θέαμα που μαγνητίζει το βλέμμα. Το τοπίο είναι πραγματικά εντυπωσιακό, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία σε όσους το επισκέπτονται, συνδυάζοντας την ομορφιά της φύσης με το αποτύπωμα της ανθρώπινης δημιουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί η πανοραμική θέα που έχει κάποιος από την Σκήτη προς το Αιγαίο, είναι μοναδική.

Πλούσια σε φυσικό περιβάλλον και καταπράσινη, η Σκήτη αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό για εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου, με οργανωμένες βόλτες στη φύση και πολύ εύκολες πεζοπορικές διαδρομές στις πλαγιές του Κισσάβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης