ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Το μαγευτικό ψαροχώρι του Αιγαίου για ήσυχες και οικονομικές διακοπές

Το μαγευτικό ψαροχώρι του Αιγαίου για ήσυχες και οικονομικές διακοπές

Το χωριό Καραβόσταμο

travel inspiration

Ιδανική επιλογή για όσους και όσες επιθυμούν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές φέτος ήσυχα και οικονομικά είναι το σαγηνευτικό ψαροχώρι της Ικαρίας: το Καραβόσταμο.

Το Καραβόσταμο είναι παραθαλάσσιο χωριό της Ικαρίας, 7 περίπου χιλιόμετρα από τον Εύδηλο και 31 από τον Άγιο Κήρυκο οδικώς.

Το Καραβόσταμο παλαιότερα ονομαζόταν Καραβοστάσι, επειδή ήταν σημείο αγκυροβόλησης πλοίων. Επίσης, όπως όλη η Ικαρία, έτσι και το Καραβόσταμο δεχόταν επίθεση από πειρατές. Έτσι, το χωριό ήταν μόνο στο Γέροντος, το οποίο είναι αρκετά ψηλά στο βουνό, αλλά και στον Αϊ Γιώργη, ο οποίος βρίσκεται ευθεία, ψηλά στον Άρη ποταμό.

Το Καραβόσταμο έχει πολλές γειτονιές: Τον Γιαλό, το Τσιμπιδάτο, το Φουσκάτο, το Φουντουλάτο, το Ραπτάτο, το Κουβαράτο και το Γέροντος, ονομασίες που καθιερώθηκαν βάση των κοινών επωνύμων που έφεραν οι κάτοικοι καθώς σε κάθε συνοικία συνηθίζονταν να συγκεντρώνονται οικογένειες με το ίδιο επώνυμο.

Οι νερόμυλοι και τα πανηγύρια

Το χωριό διατηρεί ακόμα και σήμερα αρκετούς από τους παλιούς νερόμυλους που μάλιστα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι ντόπιοι, σύμφωνα με το travel inspiration.

Ο παλαιότερος αυτών βρίσκεται στον ποταμό Μήλιο και είναι άνω των 200 ετών, μα υπάρχουν και άλλοι που θα τους βρείτε μέσα στις καταπράσινες χαράδρες του χωριού μα και στο υπέροχο φαράγγι του Άρη ποταμού, μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Επιπλέον, στο χωριό διατηρείται ένα «Καμίνι», όπου παράγεται κάρβουνο, ένας από τους λίγους που λειτουργούν ακόμα στην Ικαρία, η οποία ήταν γνωστή στο παρελθόν για την παραγωγή κάρβουνου στο Αιγαίο.

Στο Καραβόσταμο γίνονται τρία κανονικά πανηγύρια και μια ψαροπανήγυρη στην παραλία του χωριού γύρω στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου:

  • 1 Ιουλίου, στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων.
  • 26 Ιουλίου στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής.
  • 17 Αυγούστου στην Κοίμηση της Θεοτόκου στο Καραβόσταμο το πανηγύρι γίνεται 17 Αυγούστου, ενώ η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι 15 Αυγούστου

Στο Καραβόσταμο και, γενικότερα, στην Ικαρία, τα πανηγύρια ευεργετούν την κοινότητα. Μέσω των εισπράξεων χρηματοδοτούνται έργα προς όφελος του χωριού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ