ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί της «Μανταλένας» με τα καταπράσινα νερά και το γαλήνιο τοπίο

Το νησί της «Μανταλένας» με τα καταπράσινα νερά και το γαλήνιο τοπίο

Το λιμάνι της Αντιπάρου

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Γνωστή για τα καταπράσινα νερά της, η Αντίπαρος μια «ανάσα» μακριά από την Αθήνα αποτελεί ιδανικό προορισμό για γαλήνιες διακοπές, μακριά από το συνωστισμό της Πάρου.

Απέχει δέκα λεπτά από την Πάρο με το τοπικό φεριμπότ και συνιστά ένα νησί με μακρά ιστορία που ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή όταν χρησιμοποιούνταν το σπήλαιό της ως καταφύγιο.

Είναι μικρό βραχώδες κατοικημένο νησί του Νοτίου Αιγαίου στην καρδιά των Κυκλάδων, ενώ η αρχαία ονομασία του ήταν «Ωλίαρος», λέξη φοινικικής προέλευσης που πιθανότατα σημαίνει «δασώδες βουνό».

Στη νησίδα Σαλιαγκός βρίσκεται ο αρχαιότερος οικισμός των Κυκλάδων, καθώς και το Δεσποτικό, ακατοίκητη νήσος στα νοτιοδυτικά της Αντιπάρου, που αποτελεί τόπο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.

Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι κάτοικοι του νησιού πήραν ενεργό μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών, χρησιμοποιώντας την περιοχή του Άι-Γιώργη, πίσω από το βουνό της Αντιπάρου, ως μυστική βάση υποβρυχίων. Χαρακτηριστική περίοδος της ιστορίας του νησιού ήταν η λεγόμενη «Επιχείρηση Αντίπαρος», η οποία στοίχισε τη ζωή πολλών Ελλήνων και συμμάχων.

Σύμφωνα με το travel inspiration, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το ενετικό κάστρο της που χρονολογείται στα μέσα του 15ου αιώνα, και μετά στο γνωστό Σπήλαιο της Αντιπάρου.

Η Ψαραλυκή, ο Σιφνέικος γιαλός, το Απάντημα, τα Λιβάδια, ο Άγιος Σώστης καθώς και οι παραλίες της Φανερωμένης, οι παραλίες στα Γλυφά, η παραλία της Παναγιάς και πολλές άλλες άλλες ακτές, αποτελούν ιδανική επιλογή για να κολυμπήσουν οι επισκέπτες και επισκέπτριες στα νερά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ