ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

O «θησαυρός» της θάλασσας των Κυθήρων στο ελληνικό τραπέζι

Παραλία των Κυθήρων ΚΑΝΕΛΑ ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑ/EUROKINISSI

Στο ελληνικό τραπέζι επιστρέφει το φυσικό θαλασσινό αλάτι Κυθήρων, που αποτελεί τον «θησαυρό» της θάλασσας του νησιού.

Η συγκομιδή του όμως, αποτελεί μια δύσκολη δουλειά που απαιτεί αντοχή και υπομονή, όπως εξηγεί ο αλυκάριος Γιώργος Σκλάβος.

«Για πάρα πολλά χρόνια, ο πατέρας μου μάζευε με τα χέρια του το φυσικό, θαλασσινό αλάτι και το πουλούσε στα Κύθηρα. Είναι υπόθεση πάρα πολύ δύσκολη, σχετικά επικίνδυνη, έτσι όπως περπατάς πάνω στα βράχια».

Σημειώνεται πως, στα Κύθηρα υπάρχουν περίπου 30 περιοχές με φυσικές γούρνες, που κάθε χρόνο δημοπρατούνται. Ενοικιάζονται, δηλαδή, από τους ενδιαφερόμενους για τη συγκομιδή αλατιού.

Μπορεί όμως η συγκομιδή του να είναι κουραστική και επίπονη υπόθεση, ωστόσο τα οφέλη από την κατανάλωσή του και η νοστιμιά του, είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Οι δυσκολίες στη συγκομιδή αλατιού

Για τη διαδικασία συγκομιδής του αλατιού και τις δύσκολες συνθήκες, ο Γιώργος Σκλάβος με την 20ετή εμπειρία του, εξηγεί αναλυτικά: «Τραβάω με αντλία το θαλασσόνερο και αρχίσω να το ποτίζω σαν περιβόλι, ανά εικοσαήμερο, τις αυτόπηκτες αλυκές μου -τις αμέτρητες φυσικές κοιλότητες μεταξύ των βράχων. Θα χρειαστεί ζέστη κι αεράκι μέχρι τελικά το νερό εξατμιστεί και απομείνει, ένα μήνα αργότερα, το αλάτι. Το κάθε μάζεμά του διαρκεί ως και δέκα μέρες. Με τρυπητή κουτάλα, το συγκεντρώνω μόνος μου καθημερινά από τις πεντέμισι το πρωί, προτού δηλαδή ο ήλιος γίνει αφόρητος. Το ίδιο σκηνικό, το λεγόμενο και «σεφέρι»- εναλλάξ πότισμα και μάζεμα- το επαναλαμβάνω ολόκληρο το καλοκαίρι, μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο καιρός, πάντως, μπορεί να μειώσει ως και στο μισό την παραγωγή μου: με τις φουρτούνες τα κύματα ανεβαίνουν και η θάλασσα ξεπλένει το νερό που έχω ρίξει στην αλυκή μαζί και το αλάτι που ήδη έχει μαζευτεί εκεί. Το ίδιο και η βροχή που πέφτει και το λειώνει.

Καιρού επιτρέποντος, ωστόσο, θα βγάλω καλάθι καλάθι ως κι έναν τόνο αλατιού σε ετήσια βάση. Το φορτώνω σε σακιά κι από κει στον ώμο μου για το αμάξι. Στο σπίτι πια, το λιάζω για τριάντα μέρες, μέχρι να στεγνώσει καλά, κατόπιν το καθαρίζω, πριν το τσουβαλιάσω. Με τη διαδικασία αυτή λοιπόν καταλαβαίνετε ότι συλλέγεται ο άνθος του αλατιού, δεν έχει υποστεί καμία κατεργασία, οπότε περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φθόριο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο. Είναι επίσης νοστιμότερο και πιο «αλμυρό» από το παραγωγικό αλάτι του εμπορίου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός.

Μετά τη συγκομιδή του αλατιού, σειρά έχει η διάθεσή του στην αγορά και σύμφωνα με τον Γιώργο Σκλάβο και τη σύντροφό του Αναστασία Καλοπαίδη που έχει αναλάβει τις πωλήσεις «το σημαντικότερο είναι να κρατάς την ποιότητα ψηλά».

Από τη δουλειά αυτή, όπως διευκρινίζει ο κ. Σκλάβος, δουλεύει για ένα «δεύτερο μεροκάματο», αφού το κύριο του επάγγελμα είναι η αλιεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης