Πως η Άνδρος έγινε ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ευρώπη για πεζοπορία
Αν κάποιοι καλοκαιρινοί τουριστικοί προορισμοί θέλουν να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο από νωρίς την Άνοιξη μέχρι και το τέλος του Φθινοπώρου, μπορούν να πάρουν ένα καλό παράδειγμα από την Άνδρο.
Το κυκλαδονήσι (που δεν θυμίζει και πολύ κυκλαδονήσι) κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους πεζοπορικούς προορισμούς στην Ευρώπη και να έχει επισκέπτες γι αυτόν ακριβώς το λόγο από τις αρχές τις Άνοιξης μέχρι και το τέλος του Φθινοπώρου. Τον Οκτώβριο του 2015, εξασφάλισε το σήμα πιστοποίησης για τα μονοπάτια της από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων και είναι το μοναδικό νησί στην Ευρώπη που έχει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.
Αυτό βέβαια δεν έγινε τυχαία και ήταν το αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας μιας ομάδας ανθρώπων που κατέγραψαν, καθάρισαν, αναδεικνύουν και συντηρούν τα μονοπάτια του νησιού. Οι άνθρωποι αυτοί δημιούργησαν τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο» και έτσι γεννήθηκε το Andros routes (Διαδρομές Άνδρου).
O κόλπος του Γαυρίου από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Πηγή: CNN Greece
Οι άνθρωποι του Andros routes καθάρισαν και σηματοδότησαν με ευρωπαϊκές προδιαγραφές ένα δίκτυο 32 πεζοπορικών διαδρομών συνολικού μήκους 180 χιλιομέτρων. Τα μονοπάτια αυτά ξεκινούν από το βορειότερο σημείο του νησιού και καταλήγουν στο νοτιότερο. Ενώνονται σε διάφορα σημεία και έτσι μπορεί κανείς να περπατήσει όλο το νησί από το βορά μέχρι το νότο μέσα από μονοπάτια με στάσεις σε διάφορα χωριά σε μια συνεχή διαδρομή 100 χιλιομέτρων.
Αυτό άλλωστε είναι και προϋπόθεση για να πάρει μια τοποθεσία την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων, λέει στο CNN Greece η κυρία Όλγα Καραγιάννη μέλος και εκ των πρωτεργατών του δικτύου.
Οι καταρράκτες τις Πυθάρας. Πηγή: CNN Greece
Το δίκτυο προτείνει πολλές και διαφορετικές ημερήσιες εκδρομές στο νησί ανάλογα το σημείο στο οποίο βρίσκεται κανείς ή θέλει να περπατήσει ή το βαθμό δυσκολίας του μονοπατιού.
Εμείς περπατήσαμε σε μια από τις χαρακτηριστικές διαδρομές, στους καταρράκτες της Πυθάρας. Μια διαδρομή με πυκνή βλάστηση που δεν θυμίζει κυκλαδίτικο τοπίο και το μονοπάτι που οδηγεί στον πύργο του Αγίου Πέτρου, σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.
Οι λάτρεις της πεζοπορίας αλλά και όσοι θα ήθελαν να ζήσουν μια τέτοια εμπειρία έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν το ανθρωπογενές τοπίο του νησιού όπως διαμορφώθηκε στα χιλιάδες χρόνια που κατοικείται η Άνδρος, με γεφύρια, ανεμόμυλους, ξερολιθιές, μικρά ποτάμια κ.α
Το Κόρθι στο νότιο μέρος της Άνδρου. Πηγή: CNN Greece
Μεγάλα ξένα πρακτορεία έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα και έτσι κάθε χρόνο προσφέρουν διαφορετικά πακέτα διακοπών σε περιπατητές που ειδικά στην Ευρώπη είναι πάρα πολλοί.
Η Παλαιόπολη, παλιά πρωτεύουσα της Άνδρου. Πηγή: CNN Greece
Έτσι, «κάθε χρόνο βλέπουμε ολοένα και περισσότερο κόσμο στο νησί και συνεχή δημοσιεύματα σε μέσα εξειδικευμένα για πεζοπορία» καταλήγει η κυρία Καραγιάννη.
Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία της πεζοπορίας ή είναι λάτρεις της, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον Andros routes για να ενημερωθούν για τις διαδρομές, για το πότε γίνονται οργανωμένες εκδρομές ενώ τα τελευταία δύο χρόνια (για φέτος λόγω των συνθηκών ακόμη δεν είναι σίγουρο) οργανώνεται το Andros on Foot Festival, κάθε Οκτώβριο που διαρκεί 16 μέρες και περιλαμβάνει εκτός από πεζοπορίες πολλές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες.
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και τις πληροφορίες, τους Δήμο Άνδρου, Τουριστικό Δίκτυο προώθησης Άνδρου, το ξενοδοχείο Paradise Design, τα εστιατόρια, «Ότι καλό», «Σταμάτης», «Άμμος», το Car Rental "EURO CAR", το VLM Travel, τον Σάββα Βλάμη και τον κ. Νώντα Μαρμαρά.