Καϊμακτσαλάν όπως… παγωτό καϊμάκι!
Στα σύνορα της Ελλάδας βρίσκεται η οροσειρά Βόρας που «φιλοξενεί» την τρίτη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, το επιβλητικό Καϊμακτσαλάν ή Καϊμάκτσαλαν.
Το όνομά του, που χρόνια τώρα διχάζει και δημιουργεί απορίες, προέρχεται από τις δύο λέξεις «καϊμάκ», από το γνωστό καϊμάκι και «τσαλάν» όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τον κλέφτη. Άλλες ερμηνείες υποστηρίζουν πως είναι μία ελεύθερη μετάφραση της μεταφοράς «γη του καϊμακιού», που παραπέμπει σε μία ακόμη παρομοίωση: «Τόπος απαλός σαν κρέμα» και είναι όντως έτσι. Οι κορυφές του, που υπερβαίνουν τα 2.500 μ., είναι οι πρώτες που επισκέπτεται κάθε χρόνο το χιόνι και αυτές που το αποχωρίζονται τελευταίες. Από το Νοέμβριο οι βουνοκορφές «ντύνονται» στα λευκά και παραμένουν έτσι ακόμη και μέχρι τα τέλη Απριλίου. Αυτός είναι και ο λόγος που το Καϊμακτσαλάν αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, όχι μόνο της Μακεδονίας αλλά ολόκληρης της χώρας.
Για όσους αγαπάνε τα σλάλομ
Το «κόσμημα» του βουνού άρχισε να λειτουργεί επίσημα από το 1995. Πρόκειται για το υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο, το χειμερινό «όνειρο» κάθε σκιέρ και όχι μόνο. Στις εγκαταστάσεις του, εκτός από πίστες για όλα τα επίπεδα και κατηφόρες που «κόβουν» την ανάσα, διαθέτει πέντε αναβατήρες, ένα πολυτελές σαλέ για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να θαυμάσουν το απέραντο «λευκό» πίνοντας τον καφέ τους, καθώς και την «Playland». Η «Playland» είναι ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος, περιφραγμένος και ασφαλής, για να εξοικειωθούν οι… μικρότεροι της παρέας με το χιόνι. Για τους φυσιολάτρες, οι πεζοπορίες στην ησυχία του απόκρημνου τοπίου και η ανεπανάληπτη θέα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, είναι εμπειρίες που θα τους μείνουν αξέχαστες. Συγκεκριμένα, αν ο καιρός το επιτρέπει, το «μάτι» μπορεί να φτάσει ως τον Θερμαϊκό Κόλπο και την κορυφή του Ολύμπου!
Διαβάστε επίσης:
Προορισμοί μόνο για τολμηρούς: Τα πιο… εξτρίμ ταξίδια
7 Summit: Πώς θα κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή της Ασίας
Η «κρυμμένη» πόλη της Ελβετίας και η μυστηριώδης «εμμονή» της με τον αριθμό 11
Το Πέτρινο Χωριό
Ο οικισμός Παλαιός Αθανάσιος, το «πέτρινο» χωριό όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, χτίστηκε στην κορυφή Πιπερίτσα στα τέλη του 16ου αιώνα. Χρόνια πριν τα εγκαίνια του χιονοδρομικού, συγκεκριμένα μέσα της δεκαετίας του ’80, οι κάτοικοι του Παλαιού Αθανάσιου είχαν εγκαταλείψει εντελώς την περιοχή, μετακομίζοντας στο «νέο» χωριό όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο φιλόξενες. Με την έλευση του χιονοδρομικού, ακολούθησε η έλευση επισκεπτών που οι ντόπιοι τους υποδέχτηκαν δημιουργώντας πολυτελείς ξενώνες, παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ και καταστήματα με τοπικά προϊόντα. Στο αναπαλαιωμένο και γραφικό σκηνικό, κυριαρχεί έντονα η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική με σπίτια από πελεκητή πέτρα και ξύλο, χαμηλές κεραμιδένιες σκεπές και μία μαγευτική θέα στη λίμνη Βεργοτίδα.
Μία φυσική εμπειρία ευεξίας
Σε αρκετά κοντινή απόσταση από το χωριό του Αγίου Αθανάσιου βρίσκονται και τα Λουτρά Ποζάρ. Συγκεκριμένα στην περιοχή Λουτράκι του Νομού Πέλλας, μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος, μπορεί κάποιος να απολαύσει μία μοναδική εμπειρία ευεξίας χαλαρώνοντας, όχι μόνο από τη σαγήνη του φυσικού κάλλους, αλλά και από τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Το νερό αναβλύζει από ένα υψόμετρο που φτάνει τα 390μ., κατηφορίζει και εισχωρεί στο έδαφος όπου θερμαίνεται και έπειτα συνεχίζει την πορεία του. Στις εγκαταστάσεις της Λουτρόπολης υπάρχει μία εξωτερική πισίνα, φυσικοί καταρράκτες, jacuzzi, spa και ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στη λουτροθεραπεία και την ποσιθεραπεία. Εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού, η γύρω περιοχή αξίζει την προσοχή και το χρόνο σας για ατελείωτους περιπάτους και εξερεύνηση.
Μπορεί η απόσταση που θα σας ζητηθεί να καλύψετε να είναι μεγάλη όμως, το Καϊμακτσαλάν διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν κάθε χειμερινή σας απόδραση αξέχαστη!