ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

H ορεινή «αρχοντιά» του Μετσόβου

Το Μέτσοβο βρίσκεται στη «σκιά» της Πίνδου, συγκεκριμένα στις βόρειες πλαγιές της σε υψόμετρο 1.150μ. και ανήκει στο νομό Ιωαννίνων. Η ονομασία του Μετσόβου προέρχεται από τις σλάβικες λέξεις «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό. 

Αν και είναι μία περιοχή σχετικά μικρή σε έκταση, «κουβαλάει» μία μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά ενώ, ο γραφικός οικισμός, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή χλωρίδα, την καθιστά πόλο έλξης επισκεπτών τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή, το Μέτσοβο κατοικείται από 3.100 ανθρώπους βλάχικης καταγωγής. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, οι κάπως μεγαλύτεροι, συνηθίζουν να φοράνε τις παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου και να επικοινωνούν στην ντόπια διάλεκτο. Κύριες ασχολίες των κατοίκων της είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία.

Αυτό που κάνει το Μέτσοβο να ξεχωρίζει από τους γύρω οικισμούς, είναι αναμφίβολα ο αυθεντικός χαρακτήρας του, που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και δεν προσαρμόζεται σύμφωνα με τις τουριστικές απαιτήσεις. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί και ο επισκέπτης με μία σύντομη περιήγηση στο εσωτερικό του, συναντώντας παραδοσιακές βρύσες με γάργαρο νερό από τις πλαγιές της Πίνδου, πέτρινα σπίτια με χαμηλές σκεπές και στενά λιθόστρωτα δρομάκια.

Αφού περάσετε από την κεντρική πλατεία με τις «αρκούδες» -το χαρακτηριστικό άγαλμα, το αναπαλαιωμένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα που από το 1955 λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο, είναι μία από τις στάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε για να «μπείτε» γρηγορότερα στο κλίμα της περιοχής. Μέσα από μία μεγάλη συλλογή από υφαντά, κεντήματα, φορεσιές, εικόνες, νομίσματα και χρηστικά αντικείμενα, θα αποκτήσετε μία πιο ολοκληρωμένη επαφή με τον τόπο και κυρίως τη μακρά ιστορία του Μετσόβου.

Επόμενη στάση, το τριώροφο «σπίτι» των κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων. Από το 1988, ονόματα όπως του Λύτρα, του Γύζη, του Τσαρούχη και πολλών άλλων, φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη Αβέρωφ σε μία πολιτιστική προίκα που ξεπερνάει τα 200 έργα και θα εντυπωσιάσει τους λάτρεις της τέχνης.

Επιστρέφοντας στο κέντρο του Μετσόβου, μπορείτε σε μία από τις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες να απολαύσετε ντόπια ηπειρώτικα πιάτα, όπως αρνί με κουνουπίδι και λουκάνικο Μετσόβου, καθώς και να δοκιμάσετε τα τοπικά τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα.

Η μεγάλη κληρονομιά του Μετσόβου δεν είναι άλλη από τα μοναστήρια και τους εκκλησιαστικούς χώρους της, όπως η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του οικισμού, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου με το ιδιαίτερο ξύλινο καμπαναριό, το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Όλα τα παραπάνω είναι και οι λόγοι που είναι υψηλά στις προτιμήσεις όσων επιλέγουν τον θρησκευτικό τουρισμό.

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, είναι η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, μόλις 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Κατασκευάστηκε το 1987 με αρχικό σκοπό την παραγωγή ενέργειας όμως με τα χρόνια μεταμορφώθηκε σε έναν επίγειο παράδεισο με πολλά είδη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, φυσικές λίμνες, καταπράσινα δάση οξιάς, πεύκης και ρόμπολας. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας στο Νερόμυλο Γκίνα, στις όχθες του Αράχθου. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο νερόμυλο παλαιότερα για να αλέθουν τα δημητριακά που παρήγαγαν, μετατρέποντας το νερό του ποταμού σε μηχανική ενέργεια.

Αν, πάλι, θέλετε να ενισχύσετε το ταξίδι σας μία «γερή» δόση… αδρεναλίνης, μπορείτε να επισκεφθείτε το μικρό χιονοδρομικό στο ύψωμα Καρακόλι, 2 χλμ. έξω από το Μέτσοβο, που διαθέτει πέντε πίστες, τρία συρόμενα lift και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού. Ένα δεύτερο χιονοδρομικό λειτουργεί και στο οροπέδιο Πολιτσιές με έξι πίστες κατάβασης και μία ανώμαλου δρόμου, για πιο έμπειρους skier. Και τα δύο κέντρο διαθέτουν φιλόξενα σαλέ με θέα τις χιονισμένες ηπειρώτικες πλαγιές όπου μπορείτε να χαλαρώσετε μετά από το εξαντλητικό παιχνίδι στο χιόνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης