ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Αρεόπολη: Ένα φθινοπωρινό οδοιπορικό πίσω στον χρόνο

Η Αρεόπολη, το μπαλκόνι του Μεσσηνιακού κόλπου είναι μία πινέζα στον χάρτη του Νομού Λακωνίας που φέρνει τη θάλασσα  στο βουνό και αντίστροφα. Είναι ο ιδανικός φθινοπωρινός προορισμός για να μεταβείτε ομαλά από τη μία εποχή στην άλλη, δίνοντας μία μικρή παράταση στο Καλοκαίρι που πέρασε και καλωσορίζοντας με άλλη διάθεση τον Χειμώνα που παίρνει τη σκυτάλη.

Μία ώρα νοτιότερα της Σπάρτης και μόλις 25 χιλιόμετρα από το Γύθειο, πάνω ακριβώς από το Λιμένι στέκεται αρχοντική και αγέρωχη στους πρόποδες του Άγιου Ηλία η Αρεόπολη, ένα από τα μεγαλύτερα και γοητευτικότερα χωριά στην περιοχή της Μάνης. Πριν μετονομαστεί σε Αρεόπολη λεγόταν Τσίμοβα, ενώ τη σημερινή της ονομασία την οφείλει στο θεό του πολέμου, Άρη. Το ένδοξο παρελθόν αποπνέει ακόμη και σήμερα έναν αέρα περηφάνιας πάνω από τις σκεπές της, καθώς εκεί, στις 17 Μαρτίου του 1821, σηκώθηκε για πρώτη φορά το λάβαρο της Επανάστασης ενάντια στην Τουρκοκρατία. Σήμερα η Αρεόπολη απαριθμεί περίπου στου 900 κατοίκους και υπάγεται στον Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Με τη Φύση να παίζει ρόλο πρωταγωνιστή, ο πέτρινος οικισμός είναι ζωγραφισμένος στο μπλε και το πράσινο. Με ξύλινες πόρτες και παράθυρα, με βουκαμβίλιες να πετάνε αναπάντεχα μοβ πινελιές εκεί που δεν το περιμένεις και τη θάλασσα «πιάτο» είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα άγριας μανιάτικης ομορφιάς που δεν μπορεί παρά να αφήσει τους περισσότερους επισκέπτες της άφωνους. Με την πέτρα να σχηματίζει γραφικά μονοπάτια είναι το κατάλληλο μέρος για όσους δεν χορταίνουν να βολτάρουν, ανακαλύπτοντας καινούργια μέρη. Ξεκινώντας το οδοιπορικό από το κέντρο, δηλαδή την πλατεία των Αθανάτων, βρίσκεται το άγαλμα του Πετρομπέη Μαυρομιχάλη, σημείο συνάντησης που περιτριγυρίζεται από παραδοσικά καφενεία. Ανεβαίνοντας συναντάει κανείς τους επιβλητικούς πύργους των Μαυρομιχάλιδων να δεσπόζουν αριστοκρατικοί, ένας εκ των οποίων, αυτός του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη έχει μετατραπεί σε ιστορικό και οικογενειακό μουσείο.

Οι πετρόκτιστες εκκλησίες της που αρχίζουν να χρονολογούνται από το 17ο αιώνα, όπως ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με το πανύψηλο -σήμα κατατεθέν της περιοχής- καμπαναριό ή εκείνη του Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου και το μοναστήρι της Παναγιάς της Τσιπιώτισσας του 18ου με ανεκτίμητες τοιχογραφίες σας παρασύρουν σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Το βράδυ που φωτίζεται κάθε κρυμμένη γωνιά της και οι πέτρινοι δρόμοι γεμίζουν από παρέες και ξύλινες καρέκλες μετατρέπεται σε κάτι διαφορετικό, σχεδόν κοσμοπολίτικο χωρίς να χάνει κάτι από την κλασική ομορφιά της. Οι κάτοικοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτη την παραδοσιακή ατμόσφαιρα της περιοχής παρά την έντονη και συνεχόμενη τουριστική της ανάπτυξη. Αυτό είναι άλλωστε που μαγεύει τους περισσότερους και την κάνει πόλο έλξης ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Αρεόπολη διαθέτει φιλόξενα καταλύματα σε μανιάτικο στυλ, παραδοσιακές ταβέρνες με μοναδικά εδέσματα και καταστήματα παρέχοντας όλες τις ανέσεις για όσους την επισκέπτονται. Αν αποφασίσετε λοιπόν να διανύσετε την απόσταση και να επισκεφτείτε την Αρεόπολη, θα δείτε ότι θα γίνει από μόνη της η αφορμή, ο αγαπημένος προορισμός που ψάχνατε και για επόμενα τριήμερα, όταν θα χρειάζεστε λίγες ακόμη στιγμές χαλάρωσης μακριά από την Αθήνα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης