ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Το μέλι κάνει «στάση» σε τρεις περιοχές της Ελλάδας

Ένα από τα μεγαλύτερα trends στα ταξίδια για το 2018 είναι ο γαστρονομικός τουρισμός. Αυτή η τάση, έχει ήδη ξεκινήσει να φέρνει στην Ελλάδα ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, με την αφορμή να δοκιμάσουν όλες τις αυθεντικές πρώτες ύλες, αλλά και διάφορα άλλα προϊόντα που δημιουργούνται στη χώρα μας. Αφού μιλήσαμε λοιπόν, για τις τρεις περιοχές της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφτούν όσοι αγαπούν το κρασί, ήρθε η ώρα να σας μεταφέρουμε σε κάτι πιο γλυκό, όπως είναι το μέλι.

H ιστορία του μελιού ξεκινάει από την Αίγυπτο και φτάνει μέχρι την Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι που είχαν δώσει μυθικές διαστάσεις στο μέλι καθώς πίστευαν πως συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με τους Θεούς τους. Πρώτα το χρησιμοποίησαν στην ιατρική επιστήμη, όταν ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε μαζί με νερό (μελίκριτον) ή με ξύδι (οξυμέλι), με σκοπό να ανακουφίσει ασθενείς με οξέα νοσήματα.

Ο εκσυγχρονισμός στη χώρα μας και την παραγωγή του μελιού, έγινε με σημαντική καθυστέρηση κάπου στα μέσα του 1903. Τη χρονιά εκείνη, η Ελλάδα είχε 201.314 μελίσσια σε εγχώριες κυψέλες και μόνο 412 μελίσσια σε σύγχρονες κυψέλες. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όμως, το Τμήμα Μελισσοκομίας του Υπουργείου Γεωργίας έκανε μια χορηγία στους μελισσοκόμους των 93.500 κυψελών, 3.100 μελιτοεξαγωγών και 3.000.000 τεχνητών κηρήθρων. Σήμερα, το ελληνικό μέλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως, διότι δέχεται λιγότερη επεξεργασία από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες.

Καβάλα

H Καβάλα μπορεί να μην αποτελεί τον νούμερο ένα καλοκαιρινό προορισμό στην Ελλάδα, είναι όμως μια πόλη που αποπνέει μια πολύ ιδιαίτερη αύρα. Αυτό οφείλεται κυρίως, στο πρόσφατο παρελθόν της και τα νεοκλασικά κτήρια που έχουν απομείνει και οι μεγάλες καπναποθήκες, οι οποίες διατηρούν την ανάμνηση μιας ακμαίας μεγαλοαστικής και αστικής τάξης. Χαρακτηριστικό της Καβάλας, είναι και το λιμάνι με τους ψηλούς φοίνικες και τους παλιούς κυβόλιθους όπου συνυπάρχουν σύγχρονα κτίρια, ψαροταβέρνες και τα μικρά καΐκια των ψαράδων.

Πέρα όμως, από την έντονη και μεγάλη ιστορία της καπνοβιομηχανίας, η Καβάλα φημίζεται και για το μέλι της. Στην πόλη του Βορρά, χωρίζουν το μέλι σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Το πευκόμελο ή ελατόμελο και το ανθόμελο, το οποίο προέρχεται από άνθη θυμαριού, φασκόμηλου, ακακίας, πορτοκαλιάς και άλλα.

Αστυπάλαια

Στο νησί της Πεταλούδας, υπάρχει μια «γέφυρα» που ενώνει τις Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα. Η πλούσια ιστορίας της Αστυπάλαιας και οι πανέμορφες παραλίες της, κάνουν το νησί των Δωδεκανήσων μια μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη του. Οι γραφικοί οικισμοί με τα λευκά σπίτια και η φημισμένη Χώρα της, θα σας δημιουργήσουν έντονα συναισθήματα που δύσκολα θα ξεπεράσετε μόλις γυρίσετε πίσω στην πόλη.

Πέρα από τα ξακουστά τυριά της Αστυπάλαιας, σημαντικός παράγοντας στα τοπικά της προϊόντα είναι και η μεγάλη παραγωγή μελιού. Εξάλλου, το μέλι της Αστυπάλαιας ήταν πάντα γνωστό για τη θυμαρίσια μυρωδιά του και την πλούσια γεύση του.

Κύθηρα

Στο νησί του έρωτα με το επιβλητικό κάστρο, την πανέμορφη Χώρα και τις μεγάλες και καταγάλανες παραλίες, θα βρείτε τα πιο ωραία τοπικά προϊόντα της ελληνικής γαστρονομίας. Απαράμιλλη ομορφιά και ένα αρκετά μεγάλο νησί που δεν θα «χορτάσετε» ποτέ, το Τσιρίγο (ή αλλιώς τα Κύθηρα) θα σας μαγέψει από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Τα σπήλαια και οι γραφικές παραλίες θα σας κάνουν να θυμηθείτε όλους τους λόγους για να το εξερευνήσετε. Ένας από αυτούς είναι η φράση που έλεγαν οι Ενετικοί, «Un mondo fa un mondo, e il Cerigo un altro mondo» (Όλος ο κόσμος φτιάχνει έναν κόσμο, το Τσιρίγο είναι ένας άλλος κόσμος).

Εκτός λοιπόν, από τα παξιμάδια Κυθήρων που υπάρχουν πλέον σε κάθε σπίτι και το τοπικό ελαιόλαδο, τα Κύθηρα έχουν και μια μεγάλη παραγωγή θυμαρίσιου μελιού. Το τσιριγώτικο μέλι, φημίζεται για την υφή του, την πλούσια γεύση του και φυσικά, το έντονο άρωμα του θυμαριού. Είναι το δημοφιλέστερο προϊόν των Κυθήρων, διότι η γεύση του είναι μοναδική. Ακόμη και ο ίδιος ο Τσάρος της Ρωσίας Αλέξιος Α΄ επέλεγε αποκλειστικά μέλι από τα Κύθηρα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης