Τσουμελέκα στο «The GReatest Stories»: Ήταν να μην αγωνιστώ - Πήρα το Χρυσό μετάλλιο χάρη στον κόσμο
Για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, την μητρότητα που άλλαξε τη ζωή της και την κατάθλιψη που βίωσε, μίλησε στο CNN Greece και τη δημοσιογράφο, Σοφία Μαυραντζά, η Αθανασία Τσουμελέκα, Ελληνίδα πρώην αθλήτρια στο αγώνισμα βάδην
Η ολυμπιονίκης, έδωσε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο πλαίσιο της σειράς vidcast «The Greatest Stories» powerd by ΒΙΚΟΣ, στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας που δημιουργήθηκε από τη LAMDA Development και στεγάζεται εντός του Εμπορικού Κέντρου Golden Hall, στο Μαρούσι. Πρόκειται για το πρώτο Ολυμπιακό Μουσείο της ελληνικής πρωτεύουσας, το οποίο έχει την τιμή να φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεση του την Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου να θαυμάσουν από κοντά την Ολυμπιακή Δάδα Παρίσι 2024 και να φωτογραφηθούν δίπλα σε αυτή.
Η Αθανασία Τσουμελέκα, η οποία το 2004, σήκωσε την Ελλάδα στο ψηλότερο βάθρο και γέμισε την Ελλάδα με «φως», θυμάται με συγκίνηση εκείνες τις στιγμές, σχολιάζοντας ότι: «Μου είχαν δώσει και ένα απαγορευτικό να αγωνιστώ μια μέρα πριν τον αγώνα. Γιατί είχα ένα πρόβλημα στο δόντι και μου έκανε μετωπιαία κολπίτιδα και μου είπαν ότι λόγω της ζέστης είναι επικίνδυνο να αγωνιστείς μην πάθεις κάτι σαν εγκεφαλικό. Υπέγραψα για να φύγω από το νοσοκομείο του Ολυμπιακού χωριού. Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ αλλά τελικά μέσα από τις δυσκολίες βγαίνουν πάντα τα πιο ωραία συναισθήματα και αποτελέσματα νομίζω».
Η ίδια, τονίζει μάλιστα πως την πρωτιά στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, το 2004, την πήρε με την υποβοήθηση του κόσμου, τις φωνές και την ενέργειά του, τονίζοντας πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν αγωνιζόταν σε άλλη χώρα.
«Εκείνη τη στιγμή είσαι ένα εργαλείο που πρέπει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Οπότε εκείνη την ώρα τα συναισθήματα ήταν πολύ φλατ, για να μπορείς να αντεπεξέλθεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Τερματίζοντας απλά έκανα κινήσεις που είχα δει στην τηλεόραση και μου άρεσαν από άλλους αθλητές. (…) Σήμερα κοιτώντας πίσω νιώθω ότι είναι ένα κατόρθωμα που βγήκε μέσα από πολλή δουλειά. Τότε ήταν απλά αυτό που ήθελα, έπρεπε και έμαθα να κάνω», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η συζήτηση με την Αθανασία Τσουμελέκα μοιάζει με ένα «ταξίδι» στην ιστορία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με μία επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, άλλωστε, αποτελεί μια εστία Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, που μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία των Αγώνων, αναδεικνύει την άρρηκτη σχέση μεταξύ Πολιτισμού και Αθλητισμού. Εκπαιδευτικός στόχος του είναι να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές τις Αξίες του Ολυμπισμού, να τους συστήσει τους αθλητές, τους ήρωες του Ολυμπιακού Κινήματος, να τους εμπνεύσει, και να τους παρακινήσει να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει να εξελίσσεται, ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα μέσα από τη δημιουργία ενός συνόλου δράσεων εντός, και εκτός, του μουσειακού χώρου.
Και μπορεί, ήδη από την έναρξη λειτουργίας του, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, να έχει υποδεχθεί επισκέπτες όλων των ηλικιών, σημαντικές προσωπικότητες και διακεκριμένους αθλητές και να έχει επίσης, οργανώσει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και workshops για μαθητικές ομάδες και αθλητικούς συλλόγους, όμως -όπως αναφέρει η ολυμπιονίκης, ενθυμούμενη την απονομή του 2004- η προσέλευση του κόσμου στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, ήταν τεράστια.
«Ψάχναμε εισιτήρια για την απονομή γιατί δεν υπήρχαν και τους είπα -γιατί μέσα στη ντροπαλότητα μου, ήμουν και λίγο δυναμική- αν δεν μου βρείτε εισιτήρια για τους γονείς μου δεν πάω εγώ στην απονομή», επεσήμανε.
Μάλιστα, η κ. Τσουμελέκα δεν δίστασε να αναφερθεί και στην περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και της μητρότητας εν γένει, κάνοντας λόγο και για την κατάθλιψη που βίωσε, υπογραμμίζοντας πως πέρασε το πρώτο διάστημα της κατάθλιψης χωρίς να θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι, πηγαίνοντας με το ζόρι τα παιδιά στο σχολείο και γυμνάζοντας ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.
«Ξαφνικά δεν έχεις στόχους. Μικρές καταθλίψεις περνάμε και θεωρώ ότι όταν τελειώνει ένας αγώνας και δεν είναι κάτι άμεσο μπροστά σου πέφτει η φυσική σου κατάσταση, δεν είσαι σε εγρήγορση», υπογράμμισε η χρυσή ολυμπιονίκης.
Προς το τέλος της συζήτησης στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων, η κ. Τσουμελέκα, παραδέχθηκε πως δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα στη ζωή της, γιατί μάλλον έτσι θα άλλαζε όλη η ροή. «Είμαι πολύ ευτυχισμένη για όσα έχουν γίνει, για τα καλά και τα κακά γιατί έχουν φτιάξει και σε εμένα και στα παιδιά μου έναν χαρακτήρα τον οποίο αγαπάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της φετινής Ολυμπιακής χρονιάς, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, έχει την τιμή να φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεση του την Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και σας προσκαλεί να το επισκεφτείτε, ώστε να μαγευτείτε και να εκπλαγείτε από τα εκθέματα, να συγκινηθείτε στην αίθουσα 2004 και να ενθουσιαστείτε από τα διαθέσιμα δωρεάν εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα. Αναλυτικά:
https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-family/
https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-classic-researcher/
https://athensolympicmuseum.org/el/visit/between-the-lines/
Πρόκειται για ένα σύνολο προγραμμάτων και δράσεων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσείου και της αποστολής του να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, ελληνόφωνους και μη, να ανακαλύψουν την φιλοσοφία του Ολυμπισμού μέσα από την ιστορία του, τις αξίες του, και τον ρόλο της Ελλάδος στην διαμόρφωση της σύγχρονης μορφής του, τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού, καθώς και την ικανοποίηση του να δίνει κανείς τον καλύτερό του εαυτό σε κάθε του προσπάθεια.
Ανακαλύψτε, φυσικά, και τις δωρεάν περιηγήσεις κάθε Σάββατο: https://athensolympicmuseum.org/el/articles/free-guided-tours/