ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ταμπάκος στο «The GReatest Stories»: Το 2004 επικρατούσε στην Αθήνα μία γιορτή

Σοφία Μαυραντζά

Δίπλα από το ΟΑΚΑ και εντός του Εμπορικού Κέντρου, Golden Hall, εκεί όπου το 2004 ήταν το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, βρίσκεται πλέον το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το οποίο δημιουργήθηκε από τη LAMDA Development και είναι το πρώτο Ολυμπιακό Μουσείο της ελληνικής πρωτεύουσας

20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το CNN Greece και η δημοσιογράφος, Σοφία Μαυραντζά βρέθηκαν στο μουσείο το οποίο «διηγείται» την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τον ρόλο της χώρας μας αλλά και των Ελλήνων αθλητών.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση με τον δύο φορές Ολυμπιονίκη στο αγώνισμα των κρίκων Δημοσθένη Ταμπάκο, στο πλαίσιο της σειράς vidcast «The Greatest Stories» powered by ΒΙΚΟΣ, κάνοντας μία αναδρομή στον χρόνο. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο σπουδαίος αθλητής μίλησε από το ξεκίνημά του στον αθλητισμό και τη στάση των γονιών του, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Λευτέρη Πετρούνια, την κατάσταση των αθλητικών υποδομών στη χώρα μας, αλλά και την οικογένεια.

Στα εννέα του χρόνια ξεκινάει την ενασχόλησή του με τη γυμναστική και γνωρίζει την πρώτη του διεθνή διάκριση στους Βαλκανικούς Αγώνες σε ηλικία 14 χρονών. «Οι μεγάλες διακρίσεις ήρθαν σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία. H πρώτη μεγάλη ήρθε στα 21», επισημαίνει ο Ολυμπιονίκης. Το 2000, στην ηλικία των 24 ετών, παίρνει το αργυρό μετάλλιο στους κρίκους στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϋ. Τέσσερα χρόνια μετά, έρχεται η μεγαλύτερη διάκριση την οποία ονειρεύεται κάθε αθλητής. Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι έγιναν στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της φετινής Ολυμπιακής χρονιάς, και ενώ το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έχει την τιμή να «φιλοξενεί» στη μόνιμη έκθεση του την Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, ο Δημοσθένης Ταμπάκος θυμάται στιγμές από την Αθήνα του 2004. Συγκεκριμένα, ο ίδιος, μέσα σε έναν χώρο όπου σήμερα, οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την Ολυμπιακή Δάδα Παρίσι 2024 και να φωτογραφηθούν δίπλα σε αυτή, ανέφερε: «Εκείνη τη χρονιά, επικρατούσε στην Αθήνα μία γιορτή και, στην ουσία, βιώναμε αυτό που πρεσβεύει ο αθλητισμός: τη χαρά και την ενότητα. Έβλεπες ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων, δογμάτων και φυλών να περπατούν μαζί, να τραγουδούν, να χαίρονται μαζί ως μία οικογένεια», σχολιάζει για να συμπληρώσει πως ο αθλητισμός, και ειδικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ίσως το μοναδικό γεγονός που το αναδεικνύει σε τέτοιον βαθμό. «Ειδικά σε μία τελετή λήξης, όπου δεν υπάρχουν οι περιορισμοί των παρελάσεων και της ξεχωριστής διάταξης στον χώρο για κάθε χώρα, βλέπουμε ότι καταργούνται όλες οι διαφορετικότητες και μένει μόνο αυτό το αίσθημα της γιορτής, της χαράς, της ενότητας

Όσον αφορά στο πώς βίωσαν οι Έλληνες ό,τι συνέβη τον Αύγουστο του 2004 στην Αθήνα, τονίζει ότι: «Το πήραν πολύ προσωπικά, και αυτό φάνηκε από τη συμμετοχή και την ευσυνειδησία των εθελοντών. Θέλαμε να πετύχει ως διοργάνωση, να επιστρέψει στην πατρίδα του ο θεσμός και αναδείξουμε -στο μέγιστο δυνατό- τη δική μας πολιτισμική κληρονομιά».

Όσο για το τι αισθάνεται ένας αθλητής όταν ανεβαίνει στο υψηλότερο βάθρο, ο Δημοσθένης Ταμπάκος ξεχωρίζει την ευγνωμοσύνη. «Το αίσθημα που υπήρχε την ώρα της απονομής ήταν μία βαθιά ηρεμία, μία πληρότητα και ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης για όλη τη διαδρομή. Ευγνώμων για το “δώρο”, όπως το εξέλαβα, για ολόκληρη την πορεία. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το πρόγραμμα διαρκούσε λιγότερο από λεπτό. Μέσα σε αυτό το λεπτό περιέχονταν 20 χρόνια δουλειάς».

Στο πλαίσιο της φετινής Ολυμπιακής χρονιάς, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, έχει την τιμή να φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεση του την Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και σας προσκαλεί να το επισκεφτείτε, ώστε να μαγευτείτε και να εκπλαγείτε από τα εκθέματα, να συγκινηθείτε στην αίθουσα 2004 και να ενθουσιαστείτε από τα διαθέσιμα δωρεάν εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα. Αναλυτικά:

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-family/

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-classic-researcher/

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/between-the-lines/

Πρόκειται για ένα σύνολο προγραμμάτων και δράσεων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσείου και της αποστολής του να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, ελληνόφωνους και μη, να ανακαλύψουν την φιλοσοφία του Ολυμπισμού μέσα από την ιστορία του, τις αξίες του, και τον ρόλο της Ελλάδος στην διαμόρφωση της σύγχρονης μορφής του, τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού, καθώς και την ικανοποίηση του να δίνει κανείς τον καλύτερό του εαυτό σε κάθε του προσπάθεια.

Ανακαλύψτε φυσικά, και τις δωρεάν περιηγήσεις κάθε Σάββατο: https://athensolympicmuseum.org/el/articles/free-guided-tours/

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης