ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πολύμερος στο «The GReatest Stories»: Δεν επαρκούν τα κίνητρα που δίνονται στους αθλητές

Σοφία Μαυραντζά Σοφία Μαυραντζά

Στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το οποίο είναι το πρώτο Ολυμπιακό Μουσείο της ελληνικής πρωτεύουσας και «διηγείται» την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων στον χρόνο -από την αρχαιότητα μέχρι τις σημερινές Ολυμπιάδες, τον ρόλο της χώρας μας αλλά και των Ελλήνων αθλητών, βρέθηκε ο Βασίλης Πολύμερος, για να μοιραστεί τη δική του ιστορία ζωής

Πρόκειται για τον Έλληνα πρωταθλητή της κωπηλασίας και δύο φορές Ολυμπιονίκη στο αγώνισμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών -στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, ο οποίος στο πλαίσιο της σειράς vidcast «The Greatest Stories» powerd by ΒΙΚΟΣ, έδωσε μία εις βάθος συνέντευξη στη δημοσιογράφο του CNN Greece, Σοφία Μαυραντζά.

Ο κ. Πολύμερος αναφέρθηκε στη στιγμή της συνειδητοποίησης, όταν κατεβαίνοντας από το βάθρο της βράβευσης αισθάνθηκε την αγάπη του κόσμου που τον παρακολουθούσε -μιας και έφερε το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο κωπηλασίας για την Ελλάδα, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι αθλητές μέχρι και σήμερα, αλλά και για το πώς προέκυψε η οικογένεια στη ζωή του.

«Βγαίνοντας στην εξέδρα των απονομών μετά τον αγώνα ήμουν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Εκείνη την ώρα, καταλάβαινα, δεν καταλάβαινα τι γίνεται. Αυτό που θυμάμαι από όλη τη διαδικασία της βράβευσης είναι να βλέπω το όνομά μου στον φωτεινό πίνακα και να βλέπω ότι έχω κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο», ανέφερε ο ίδιος.

Σχετικά με τις στερήσεις που έχει βιώσει ο Βασίλης Πολύμερος λόγω αθλητισμού, υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί πως έκανε θυσίες ή στερήθηκε κάτι, αφού ήταν επιλογή του να ασχοληθεί με την κωπηλασία από μικρό παιδί.

Μάλιστα, αναφορικά με το τι σημαίνει ταλέντο για εκείνον, τόνισε ότι: «Το θέμα του ταλέντου είναι πολύ μεγάλο ζήτημα. Τελικά, όμως, όσο και εάν κάποιος άνθρωπος έχει περισσότερες δυνατότητες από άλλους, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Απλώς, σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10, αντί να ξεκινήσεις από το 4,5, ξεκινάς από το 6,7, αλλά για να το εξελίξεις αυτό -όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας- χρειάζεται δουλειά και η δουλειά είναι αυτή που στο τέλος της ημέρας κάνει τη διαφορά μεταξύ αθλητών πολύ υψηλού επιπέδου».

Μέσα στο Μουσείο -το οποίο δημιουργήθηκε από τη LAMDA Development και στεγάζεται εντός του Εμπορικού Κέντρου Golden Hall, στο Μαρούσι- σε έναν χώρο γεμάτο με ολυμπιακές δάδες και αυθεντικές δάδες ως απτικά εκθέματα, ο Βασίλης Πολύμερος μίλησε για τη βαρύτητα του τίτλου που φέρει στις πλάτες του, ως ο πρώτος Έλληνας κωπηλάτης που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ συγχρόνως, θεωρείται από τους πιο σημαντικούς Έλληνες κωπηλάτες όλων των εποχών.

«Δεν νομίζω ότι έκανα κάτι περισσότερο από αυτό που ήταν γραφτό να κάνω και να βάλω και εγώ έτσι το πετραδάκι μου στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας», επεσήμανε ο ίδιος.

Το Μουσείο, στο οποίο «φιλοξενήθηκε» το vidcast «The Greatest Stories» powerd by ΒΙΚΟΣ, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων. Εκεί, λοιπόν, σε έναν χώρο που αποτελεί μια εστία Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και αναδεικνύει την άρρηκτη σχέση μεταξύ Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Βασίλης Πολύμερος δεν δίστασε να αναφερθεί και στις δυσκολίες που, συχνά, αντιμετωπίζουν οι νέοι αθλητές, την ίδια στιγμή που ο εκπαιδευτικός στόχος του Μουσείο -στον οποίο έλαβε χώρα η συνέντευξη στο CNN Greece- είναι να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές τις Αξίες του Ολυμπισμού, να τους συστήσει τους αθλητές, τους ήρωες του Ολυμπιακού Κινήματος, να τους εμπνεύσει, και να τους παρακινήσει να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, συνεχίζει να εξελίσσεται, ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα μέσα από τη δημιουργία ενός συνόλου δράσεων εντός, και εκτός, του μουσειακού χώρου.

Στο πλαίσιο της φετινής Ολυμπιακής χρονιάς, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, έχει την τιμή να φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεση του την Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και σας προσκαλεί να το επισκεφτείτε, ώστε να μαγευτείτε και να εκπλαγείτε από τα εκθέματα, να συγκινηθείτε στην αίθουσα 2004 και να ενθουσιαστείτε από τα διαθέσιμα δωρεάν εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα. Αναλυτικά:

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-family/

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-classic-researcher/

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/between-the-lines/

Πρόκειται για ένα σύνολο προγραμμάτων και δράσεων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσείου και της αποστολής του να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, ελληνόφωνους και μη, να ανακαλύψουν την φιλοσοφία του Ολυμπισμού μέσα από την ιστορία του, τις αξίες του, και τον ρόλο της Ελλάδος στην διαμόρφωση της σύγχρονης μορφής του, τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού, καθώς και την ικανοποίηση του να δίνει κανείς τον καλύτερό του εαυτό σε κάθε του προσπάθεια.

Ανακαλύψτε φυσικά, και τις δωρεάν περιηγήσεις κάθε Σάββατο: https://athensolympicmuseum.org/el/articles/free-guided-tours/