ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κακλαμανάκης στο «The GReatest Stories»: Αυτό που θυμάμαι από το 2004 είναι μία Ελλάδα «φως»

Σοφία Μαυραντζά Σοφία Μαυραντζά

Το CNN Greece ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, φιλοξενεί «πρωταγωνιστές» του 2004, που σήκωσαν την Ελλάδα στο ψηλότερο βάθρο και γέμισαν τη χώρα με «φως»

Πρόκειται για Ολυμπιονίκες που άφησαν ιστορία, όπως ο Έλληνας αθλητής ιστιοπλοΐας, Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος μάλιστα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996, στην Ατλάντα και το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

Μέσα από μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Κακλαμανάκης, στο πλαίσιο της σειράς vidcast «The Greatest Stories» powerd by ΒΙΚΟΣ και τη δημοσιογράφο του CNN Greece, Σοφία Μαυραντζά, αναφέρθηκε στην πορεία του ως Έλληνας αθλητής και Ολυμπιονίκης, στη σχέση του με τη θάλασσα, στις δυσκολίες που πέρασε και την κατάθλιψη που βίωσε, αλλά και στις πιο πολύτιμες αναμνήσεις του, κυρίως τις στιγμές που ανέβαινε στο βάθρο για να λάβει τα δύο μετάλλιά του.

Και όλα αυτά, με «φόντο» το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, έναν χώρο γεμάτο «θησαυρούς», όπου η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων αναβιώνει μέσα σε ένα ισορροπημένο μείγμα εκθεμάτων, συναισθημάτων, τεκμηρίων και αναμνηστικών που προκαλούν το ενδιαφέρον και κεντρίζουν την προσοχή. Στόχος του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, άλλωστε, είναι να κοινωνήσει τις Αξίες του Ολυμπισμού, να αποδώσει Φόρο Τιμής στους φορείς και τους αθλητές, να εμπνεύσει, να αναδείξει τη συνέχεια της Ολυμπιακής Ιστορίας και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν, ενώ όραμά του είναι μέσα από τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές του δράσεις να αποτελεί μια εστία Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και ανάδειξης της άρρηκτης σχέσης μεταξύ Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μπορεί το αποκορύφωνα της πορείας του Νίκου Κακλαμανάκη να ήταν το 1996, όταν έφερε την Ελλάδα στο πρώτο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, όμως η αλήθεια είναι ότι η ιστορία των Αγώνων ξεκινάει αιώνες πριν. Συγκεκριμένα, το 776 π.Χ., όταν έλαβε χώρα ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, μιας και ο τόπος καταγωγής τους είναι η Αρχαία Ελλάδα.

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι «κομμάτι» της ιστορίας μας και αυτή η ιστορία παίρνει «σάρκα και οστά» στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το οποίο στεγάζεται εντός του Εμπορικού Κέντρου Golden Hall και δημιουργήθηκε από τη LAMDA Development με στόχο να προάγει τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού και να αναδείξει, μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία των Αγώνων, την άρρηκτη σχέση μεταξύ Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εκεί, λοιπόν, σε έναν χώρο που προσδοκά να αναδείξει τον ρόλο και την αρωγή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του συγχρόνου Ολυμπιακού κινήματος, ενώ συγχρόνως στοχεύει στο να εμπνεύσει τους επισκέπτες να αγωνιστούν για ένα καλύτερο «αύριο» σε κάθε τομέα, ο Ολυμπιονίκης στο άθλημα της ιστιοπλοΐας, Νίκος Κακλαμανάκης, δεν δίστασε να μιλήσει στο CNN Greece για τις αναμνήσεις του από τα δύο μετάλλια που τον έφεραν στην κορυφή, αλλά και τις αρετές και τα εφόδια που χρειάζεται να φέρει μαζί του ένας αθλητής.

«Ασφαλώς και χρειάζεται η ταπεινότητα και η αυτοπεποίθηση για να κερδίσεις ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Η ταπεινότητα για τις μικρές καθημερινές νίκες και η αυτοπεποίθηση για να αγωνιστείς τη μεγάλη στιγμή. Όμως, στο ολυμπιακό βάθρο είσαι ξανά τα πάντα, πολύ συναίσθημα, ελάχιστα λογική και πραγματικά τα ζεις όλα», ανέφερε ο ίδιος.

Σχετικά, μάλιστα, με το δεύτερο μετάλλιο που κατέκτησε το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, ο Νίκος Κακλαμανάκης επεσήμανε ότι: «Το συναίσθημα που κυριαρχούσε ήταν ένα “Ευχαριστώ Ελλάδα” που μπόρεσα να βρίσκομαι ξανά εδώ, αλλά και ευγνωμοσύνη, για αυτήν την Ελλάδα που μου έδωσε την ενέργεια που χρειαζόμουν και εγώ με τη σειρά μου μπόρεσα να της την επιστρέψω».

Όπως οι θεματικές -γύρω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η συζήτηση στο vidcast με τον Νίκο Κακλαμανάκη, «The Greatest Stories» powered by ΒΙΚΟΣ- είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, έτσι και η Μόνιμη Έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας απαρτίζεται από θεματικές, κάθε μία από τις οποίες λειτουργεί συμπληρωματικά, παραδίδοντας κυκλικά τη σκυτάλη. Συγκεκριμένα, η έκθεση του Μουσείου πλαισιώνεται από προσωπικά αντικείμενα και μετάλλια Ελλήνων Αθλητών που μας έκαναν περήφανους, επιτρέποντας στους επισκέπτες να αναβιώσουν ένδοξες στιγμές του αθλητισμού που έγραψαν ιστορία στην χώρα μας. Γι’ αυτό μάλιστα, από την έναρξη λειτουργίας του, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, έχει υποδεχθεί επισκέπτες όλων των ηλικιών, σημαντικές προσωπικότητες και διακεκριμένους αθλητές και έχει οργανώσει πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και workshops για μαθητικές ομάδες και αθλητικούς συλλόγους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον κ. Κακλαμανάκη φυσικά, είναι και η έννοια του αγώνα, η οποία αποτέλεσε και την έμπνευση στον σχεδιασμό του Μουσείου, ως η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του σε όλους τους τομείς της ζωής του, ως άτομο, ως ομάδα, ως σύνολο, ως κοινωνία. Άλλωστε, και για τον Νίκο Κακλαμανάκη, αυτός ο διαρκής αγώνας ή αλλιώς η σκληρή δουλειά είναι το Α και το Ω.

«Η σκληρή δουλειά κερδίζει πάντοτε το ταλέντο, όταν το ταλέντο σταματάει να δουλεύει σκληρά. Για εμένα η θέληση και φυσικά, η σκληρή δουλειά είναι πάνω από όλα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της φετινής Ολυμπιακής χρονιάς, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, έχει την τιμή να φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεση του την Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και σας προσκαλεί να το επισκεφτείτε, ώστε να μαγευτείτε και να εκπλαγείτε από τα εκθέματα, να συγκινηθείτε στην αίθουσα 2004 και να ενθουσιαστείτε από τα διαθέσιμα δωρεάν εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα. Αναλυτικά:

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-family/

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-classic-researcher/

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/between-the-lines/

Πρόκειται για ένα σύνολο προγραμμάτων και δράσεων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσείου και της αποστολής του να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, ελληνόφωνους και μη, να ανακαλύψουν την φιλοσοφία του Ολυμπισμού μέσα από την ιστορία του, τις αξίες του, και τον ρόλο της Ελλάδος στην διαμόρφωση της σύγχρονης μορφής του, τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού, καθώς και την ικανοποίηση του να δίνει κανείς τον καλύτερό του εαυτό σε κάθε του προσπάθεια.

Ανακαλύψτε, φυσικά, και τις δωρεάν περιηγήσεις κάθε Σάββατο: https://athensolympicmuseum.org/el/articles/free-guided-tours/