ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δήμας στο «The GReatest Stories»: Αν δεν έκανα αυτό το άθλημα, αυτό θα ήταν στέρηση για μένα

Σοφία Μαυραντζά

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας αποτελεί μια εστία Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, που μέσα από ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία των Αγώνων, αναδεικνύει την άρρηκτη σχέση μεταξύ Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αυτό ακριβώς, συνέβη και κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας με τον Πύρρο Δήμα, στο πλαίσιο της σειράς vidcast «The Greatest Stories» powered by ΒΙΚΟΣ, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές όλων των εποχών, τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκης (Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996, Σίδνεϊ 2000) και μία φορά χάλκινος ολυμπιονίκης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, μας προσέφερε ένα ξεχωριστό «ταξίδι» στον χρόνο.

Μιλώντας στο CNN Greece και τη δημοσιογράφο, Σοφία Μαυραντζά, ο Πύρρος Δήμας, αναφέρθηκε στα συναισθήματα που θυμάται από τη χρονιά που οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους. Πρόκειται για το -όχι και τόσο μακρινό- 2004.

«Τα συναισθήματα ήταν πολύ όμορφα, υπήρχε υπερηφάνεια που η Ελλάδα μετά από 100 χρόνια και, είχε ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος. Θυμάμαι πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες υπήρχε η Ολυμπιακή λωρίδα και δεν έμπαινε κάνεις σε αυτήν τη λωρίδα, θυμάμαι ένα αμάξι να σταματάει μπροστά μου, να κατεβαίνει για να μαζέψει το σκουπιδάκι στον δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά, ο Πύρρος Δήμας θυμάται με συγκίνηση τη στιγμή που μπήκε για δεύτερη φορά στη ζωή του με την ελληνική σημαία, ως σημαιοφόρος, στο στάδιο.

«Ήθελα να μπω με τη σημαία, με το ένα χέρι, και όλο στο μυαλό μου δούλευε πώς θα μπω στο στάδιο και τι θα κάνω. Και τη στιγμή που πάω να κατέβω τη ράμπα εκείνη τη μεγάλη -μας είχαν δώσει και κάτι παπούτσια λουστρίνια τότε με το κουστούμι που φορούσαμε και με το που πατάω το πρώτο βήμα, δεύτερο βήμα, λέω τώρα θα με πάρει από κάτω, τώρα θα γλιστρήσω, θα πέσω και αρπάζω τη σημαία και τη βάζω πάνω μου και προσπαθούσα βήμα-βήμα με πολύ προσοχή μέχρι να κατέβω κάτω. Τα φλας, οι κάμερες, όλο το στάδιο, ήτανε μαγικές οι στιγμές και το 1996 και το 2004, αλλά το 2004 πάντα είναι πιο γλυκό, είναι μέσα στη χώρα σου, μέσα στην πατρίδα σου και είναι πολύ πιο όμορφο», σχολίασε ο ίδιος.

Μέσα στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, το οποίο δημιουργήθηκε από τη LAMDA Development και στεγάζεται εντός του Εμπορικού Κέντρου Golden Hall, στο Μαρούσι, ενώ είναι και το πρώτο Ολυμπιακό Μουσείο της ελληνικής πρωτεύουσας, ο Πύρρος Δήμας εκμυστηρεύτηκε στην κάμερα του CNN Greece πως αισθάνεται χορτάτος, γεμάτος και ευλογημένος. Και αυτό, διότι πολλοί αθλητές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να πάρουν μέρος σε μια Ολυμπιάδα, να είναι μέλη της αποστολής, να συμμετέχουν σε αυτούς του Ολυμπιακούς Αγώνες και να έχουν στην κατοχή τους τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο.

Μάλιστα, ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα παιδικά του χρόνια, αλλά και στην αντίδραση των γονιών του όταν κατάλαβαν ότι ο αθλητισμός είναι η μεγάλη του αγάπη. Συγκεκριμένα, ο Πύρρος Δήμας επεσήμανε ότι: «Ο πατέρας μου πάντα καμάρωνε, “φούσκωνε”, ήταν πολύ περήφανος για τις επιτυχίες μου. Η μητέρα μου και αυτή πολύ περήφανη αλλά στεναχωριόταν ακόμα και με την τηλεόραση, που έδειχναν σε επανάληψη μετά τους αγώνες μου και έλεγε “ρίξε το ρίξε το μην το κρατάς”. Δεν ήθελε να πάθω τίποτα. Όλες οι μανάδες έχουν αυτήν την προστασία για τα παιδιά τους και πάντα είναι πιο συναισθηματικές».

Ο ίδιος, φυσικά, μίλησε και για το doping στον χώρο του αθλητισμού, τονίζοντας πως: «Όσον αφορά στην εθνική ομάδα, μετά το 2008 υπήρχαν 11 κρούσματα doping και η ομοσπονδία τότε έπαιρνε 2.000.000 ευρώ προϋπολογισμό και μέσα σε μια μέρα πήγαμε στα 570.000. Συγχρόνως, τότε με κάλεσε η οικογένεια της άρσης βαρών να αναλάβω πρόεδρος για να βοηθήσω το άθλημα γιατί και ο υπουργός που ήταν τότε σκεφτόταν να την κλείσει. Μπήκα μπροστά, πλήρωσα 400.000 δολάρια στην παγκόσμια ομοσπονδία και όχι από κρατικό προϋπολογισμό αλλά από χορηγίες και από ανθρώπους που έβαλαν το χέρι στην τσέπη τους για να βοηθήσουν και να στηρίξουν το άθλημα».

Στο πλαίσιο της φετινής Ολυμπιακής χρονιάς, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, έχει την τιμή να φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεση του την Ολυμπιακή Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και σας προσκαλεί να το επισκεφτείτε, ώστε να μαγευτείτε και να εκπλαγείτε από τα εκθέματα, να συγκινηθείτε στην αίθουσα 2004 και να ενθουσιαστείτε από τα διαθέσιμα δωρεάν εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα. Αναλυτικά:

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-family/

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/agon-classic-researcher/

https://athensolympicmuseum.org/el/visit/between-the-lines/

Πρόκειται για ένα σύνολο προγραμμάτων και δράσεων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μουσείου και της αποστολής του να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, ελληνόφωνους και μη, να ανακαλύψουν την φιλοσοφία του Ολυμπισμού μέσα από την ιστορία του, τις αξίες του, και τον ρόλο της Ελλάδος στην διαμόρφωση της σύγχρονης μορφής του, τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού, καθώς και την ικανοποίηση του να δίνει κανείς τον καλύτερό του εαυτό σε κάθε του προσπάθεια.

Ανακαλύψτε φυσικά, και τις δωρεάν περιηγήσεις κάθε Σάββατο: https://athensolympicmuseum.org/el/articles/free-guided-tours/

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης